Vicepresident Aragonès

  • El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, visita el camp de treball d’arqueologia “En busca de la Cabra d’Or” que Joventut organitza a Artés (el Bages)
  • El volum de notificacions fins al juliol ja supera les registrades durant tot l’estiu del 2018 amb un 4,3% més de participants
  • Treball, Afers Socials i Famílies destina 1,15 milions d’euros perquè més de 8.000 infants i joves puguin participar en activitats de lleure i colònies d’estiu
 
 
El vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda del Govern, Pere Aragonès, ha donat a conèixer avui les xifres sobre la participació a les activitats d’educació en el lleure que s’estan duent a terme aquest estiu 2019 a Catalunya, organitzades per les entitats d’educació en el lleure, associacions educatives juvenils, associacions de pares i mares, empreses i institucions. Quan encara no s’ha esgotat el període de notificacions, hi ha un total de 6.973 activitats de lleure notificades, a les quals hi estan participant fins a 398.499 joves catalans, un 4,3% més que els inscrits durant tot l’estiu de l’any passat.
 
D’aquesta xifra, un total de 3.804 són persones de suport, 46.779 joves són monitors i directors de lleure, mentre que els 347.916 restants són participants que, majoritàriament, realitzen casals de vacances (67%). La resta d’activitats es reparteixen entre les colònies (14%), les acampades (11%), les rutes (6%) i els camps de treball (2%).
 
En una visita al camp de treball d’arqueologia “En busca de la Cabra d’Or” d’Artés (el Bages), i acompanyat del director general de l’Agència Catalana de la Joventut, Cesc Poch, el vicepresident ha explicat que aquest volum de notificacions ja supera les assolides en el conjunt de l’estiu passat, en què 382.198 joves van participar en 6.230 activitats arreu del país. “Una vegada més, aconseguim un nou rècord de participació a les activitats d’estiu a Catalunya, amb un augment fins al juliol que ja supera en un 4,3% el de tot l’estiu de l’any passat. Aquest increment serà encara superior al final de la campanya, perquè no s’ha esgotat el període de notificacions”, ha afirmat el vicepresident.
 
I pel que fa a l’àmbit territorial de la Catalunya Central, un total de 45.303 joves estan participant en 918 activitats, una estadística en què la comarca d’Osona és la que acull més participants (13.092), seguida del Berguedà (9.712), l’Anoia (8.085), el Bages (7.603), el Solsonès (4.553) i el Moianès (2.258). Els casals de vacances són les activitats més concorregudes (45%), seguides de les colònies (35%), les acampades (15%), les rutes (4%) i els camps de treball (1%).
 
Aragonès ha destacat la importància que els joves participin en activitats d’educació en el lleure, perquè “interioritzen actituds i valors en entorns diferents als habituals. Aprenen a viure en grup i en convivència, i posen en relleu un sentit comunitari, que a vegades es troba a faltar en una societat sovint massa individualista”.
 
Així mateix, el vicepresident ha lloat l’esforç del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per procurar que tots els infants i joves en situació de vulnerabilitat es puguin beneficiar de les activitats de lleure durant el període de vacances escolars. En aquest sentit, ha recordat que es destinen 1,15 milions d’euros en beques per a garantir la igualtat d’oportunitats i permetre que els joves i infants puguin participar en activitats de les entitats d’educació en el lleure. Un total de 8.255 infants i joves es van beneficiar d’aquesta aportació el 2018, una xifra similar a la que s’arribarà aquest estiu. I des de l’inici d’aquests ajuts el 2014, el nombre d’infants i joves beneficiats ha estat de 34.185.
 
D’aquest global, 29.395 corresponen a beques per a famílies de joves en situació de risc social perquè gaudeixin de colònies i altres activitats d’estiu. Per a fer-ho efectiu, el Departament aporta 600.000 euros anuals a les principals federacions d’entitats d’educació en el lleure.
 
Els 4.790 beneficiaris restants corresponen a famílies amb situació de vulnerabilitat social que han inscrit els seus fills i filles al programa de colònies de la Generalitat “L’estiu és teu!”. Gràcies a aquestes beques, aquestes famílies poden beneficiar-se de reduccions en el preu de l’estada que majoritàriament cobreixen el 90% del total. El Departament aporta un total de 550.000 euros per a aquests ajuts directes a les famílies.
 
Amb aquestes mesures, Pere Aragonès ha manifestat que “el caràcter eminentment integrador de les polítiques socials del Govern ens estimula a aconseguir que cap infant quedi apartat de poder gaudir de les activitats de lleure a l’estiu”.
 
Altres mesures d’inclusió
 
A més de les beques per a famílies vulnerables, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies duu a terme altres iniciatives per promoure un estiu plenament inclusiu a les activitats de lleure.
 
En aquest sentit, les famílies nombroses, monoparentals i acollidores gaudeixen del 10% de descompte sobre el preu de les colònies de “L’estiu és teu!”, un ajut que ha beneficiat 14.041 famílies des de la implantació d’aquesta mesura el 2008.
 
D’altra banda, el Departament també inverteix aquest estiu un total de 91.547€ per garantir la participació a les mateixes colònies públiques d’un total de 136 nois i noies amb discapacitat o dependència. Gràcies a aquests ajuts, aquests joves beneficiaris tenen al seu servei exclusiu un total de 104 monitors que els permeten participar a les diferents activitats de “L’estiu és teu!” de manera integrada i adaptada a les seves necessitats específiques.
 
Des de l’inici d’aquesta iniciativa el 2013, el Departament ha atorgat un total de 274.065 € per beneficiar 401 joves amb diversitat funcional, que han comptat amb el suport específic de 347 monitors.
 
1.287 joves en 63 camps de treball i 6.000 infants a les colònies de  “L’estiu és teu!”
 
Durant la visita d’aquest dissabte, el vicepresident ha conegut de primera mà el camp de treball “En busca de la Cabra d’Or” a Artés, en el qual 15 joves de 14 a 17 anys hi excaven per tal de recuperar dues habitacions, el canó, la solera i la fogaina de la Torre de la Cabra d’Or, un edifici medieval descobert el 2014 al Serrat de la Cabra d’Or. Aquest és un projecte en el qual també es potencia la pràctica de la participació i l’apoderament, ja que els propis nois i noies participants són protagonistes de les propostes a realitzar al camp de treball.
 
Es tracta d’un dels 63 camps de treball organitzats per Joventut aquest estiu a Catalunya, en el qual hi participen 1.287 joves que realitzen tasques voluntàries relacionades amb el medi ambient, l’arqueologia, l’acció social, l’intercanvi cultural o la memòria històrica.
 
A més dels camps de treball, el Govern també organitza a través de l’Agència Catalana de la Joventut les colònies de “L’estiu és teu!” que tenen lloc en un total de 19 albergs de la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya en les quals hi participen uns 6.000 infants i joves de 5 a 16 anys.
 
‘Anem preparats’, campanya de seguretat
 
Tant els organitzadors de les activitats com els propis joves participants poden accedir a través de dispositius mòbils a tots els materials de la campanya de consells sobre activitats d’estiu ‘Anem preparats’. El recurs inclou recomanacions amb l’objectiu de garantir que les activitats d’educació en el lleure tinguin qualitat, siguin segures, saludables i que es respecti el medi natural on es duen a terme.
 
El lloc web també incorpora un seguit de mesures que cal seguir per actuar en situacions d’emergència (episodis de tempestes i llamps, aiguats i inundacions o incendis forestals), l’enllaç als llocs de muntanya on hi ha cobertura per trucar al 112, així com el recordatori dels plans d’emergència que han de tenir les instal·lacions juvenils.
 
També en l’àmbit de la seguretat, la DGJ i la Direcció General de Protecció Civil tenen establert un sistema d’alerta per poder atendre amb rapidesa qualsevol eventualitat que es produeixi en una activitat de lleure amb persones menors d’edat.
 
D’acord amb el protocol, el CECAT emet avisos mitjançant SMS als responsables de les activitats per alertar de temporals o altres incidències, fet que permet adaptar la planificació de les activitats a les circumstàncies meteorològiques i anticipar possibles problemes de seguretat.
 
Per exemple, prèviament a l’incendi que es va declarar a les Terres de l’Ebre a principis d’estiu, atès l’elevat risc d’incendi que hi havia, el CECAT ja havia enviat un SMS en nom de Protecció Civil i la DGJ a tots els organitzadors d’activitats de lleure situats a les zones d’alt risc d’incendi anticipant-los que havien d’anul·lar les rutes en aquelles zones. I durant l’incendi, es van enviar i actualitzar tota mena de missatges per SMS sobre l’estat de la situació i els avisos pertinents adequats a cada situació.
 
Així mateix, la DGJ ha enviat per primer any a totes les federacions i moviments d’entitats d’educació en el lleure l’enllaç al recurs digital Com actuar si rebem un avís de sortir d'un espai natural per risc d'incendi.
 
Prevenció del maltractament infantil
 
Amb l’objectiu de prevenir i combatre l’assetjament entre iguals (bullying) i els abusos sexuals a les activitats d’educació en el lleure, Joventut ha reforçat la formació entre les entitats, les escoles d’educadors en el lleure i les empreses del sector.
 
En paral·lel a les formacions, des de la DGJ també s’han elaborat diferents materials de prevenció del maltractament infantil, entre els quals hi ha la guia Orientacions i Recursos Pedagògics, un vídeo de sensibilització i una infografia entre les entitats organitzadores de les activitats de lleure per recordar i fer conèixer als monitors i dirigents de lleure els circuits a seguir davant de possibles abusos sexuals, així com per fer visibles els telèfons d’atenció especialitzats que hi ha a l’abast.
 
En el mateix àmbit, també s’ha donat a conèixer el Protocol de Prevenció dels Abusos Sexuals en l’Àmbit del Lleure a través de les Escoles d’Educació en el Lleure.
 
Finalment, pel que fa a l’assetjament entre iguals, s’han difós diferents infografies adreçades a caps i monitors i als joves participants de les activitats a través de diversos canals d’informació i assessorament.