
- Les exportacions van créixer un 1,1% respecte a l’any anterior i les importacions, un 6,9%
- La inversió industrial total va créixer un 9,6%, la tercera xifra més alta dels darrers anys
- El secretari d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer, i la directora general d’Indústria, Matilde Villarroya, han presentat aquest matí els principals indicadors de l’informe
L’ocupació industrial va augmentar un 2,6% l’any 2018, cosa que suposa el cinquè any consecutiu de creixement. Aquesta és una de les principals conclusions de l’Informe anual sobre la indústria a Catalunya 2018 que han presentat avui el secretari d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer, i la directora general d’Indústria, Matilde Villarroya.
El secretari d’Empresa ha destacat durant la seva intervenció en la roda de premsa que “la indústria catalana va créixer per cinquè any consecutiu i també va registrar el seu cinquè any consecutiu de creació d’ocupació”. El secretari ha posat en valor l’informe que s’ha presentat avui ja que “conèixer com progressa la indústria és molt rellevant ja que el seu pes sobre el conjunt de l’economia és del 20,7% i té influència sobre el 50%, comptant els serveis que hi són relacionats, a més de ser un sector decisiu per a la innovació, la internacionalització, la productivitat i la qualitat de l’ocupació”.
Per la seva banda, la directora general d’Indústria ha explicat que “la indústria catalana moderarà el seu creixement l’any 2019, ja que Catalunya és industrial i està altament internacionalitzada i la desacceleració de la zona euro ens pot afectar. Però Catalunya seguirà en xifres positives”.
L’informe conclou que el 2018 la indústria catalana va créixer per cinquè any consecutiu i també va registrar el seu cinquè any consecutiu de creació d’ocupació, amb un augment del 2,6% sobre l’any anterior. Es va registrar un menor creixement de les exportacions, el qual té el seu origen en la pèrdua de dinamisme de la zona euro, el seu principal mercat.
El PIB del conjunt de l’economia catalana va augmentar un 2,6%, fet que representa el cinquè any consecutiu de creixement. Aquesta pujada va ser idèntica a la del conjunt d’Espanya i set dècimes superior a la de la zona euro (1,9%). El creixement econòmic va fer que la taxa d’atur estimat es reduís fins a l’11,5% de mitjana anual, la més baixa des del 2008. A Espanya, la taxa va ser del 15,3%.
Pel que fa a les exportacions catalanes, l’any 2018, Catalunya va exportar mercaderies per valor de 71.649 milions d’euros, un 1,1% més que l’any anterior, cosa que suposa un ritme més lent que el del 2017 (+6,9%). Al conjunt d’Espanya, les exportacions van créixer un 2,9% durant el 2018 enfront del 7,7% del 2017. De la mateixa manera, a la zona euro, les exportacions van augmentar un 3,8% el 2018, enfront del 7,1% del 2017.
No obstant això, cal destacar que les exportacions del grup de contingut tecnològic mitjà-alt (material de transport, química, maquinària,...), que representen gairebé la meitat del total, van augmentar un 2,3% i les del grup de contingut tecnològic alt (maquinària d’oficina, ordinadors, electrònica, productes farmacèutics,...) van créixer un 1,2% amb relació a l’any anterior, amb un pes del 10,9% sobre el total d’exportacions.
Pel que fa a la distribució geogràfica, destaquen els augments de les exportacions a Portugal (4,6%) i França (2,4%).
En el cas de les importacions, van augmentar un 6,9%. En créixer més que les exportacions, el dèficit comercial es va incrementar.
Principals indicadors industrials
El comportament de les exportacions va condicionar el dels principals indicadors industrials, entre els quals cal destacar els següents: El VAB industrial va créixer per cinquè any consecutiu. L’augment va ser de l’1,1%, idèntic al d’Espanya (1,1% enfront del 4,4%) i similar al de la zona euro (1,2%).
La producció, mesurada per l’IPI, va experimentar un creixement interanual del 0,8% el 2018. Aquesta evolució de la producció va ser idèntica a la que es va produir al conjunt d’Espanya (0,8%) i similar a la de la zona euro (1,0%).
La inversió industrial va augmentar a Catalunya un 9,6% en termes nominals l’any 2018, la tercera xifra més alta dels darrers anys. L’increment va afectar per igual les empreses petites i mitjanes (9,7%) i les grans (9,5%) i es va veure afavorit sobretot pels factors tècnics (com ara l’accés a les noves tecnologies) i, en menor mesura, per l’evolució de la demanda.
Com ja s’ha citat anteriorment cal destacar que el 2018 va ser el cinquè any consecutiu de creació de llocs de treball al sector.
L’índex de preus industrials (IPRI) de Catalunya va experimentar un augment mitjà del 2,7% durant el 2018, enfront del 4,3% del 2017. Cal destacar que l’energia va ser el sector més inflacionari. Aquest comportament dels preus està en línia amb el del conjunt d’Espanya, amb un 3,0% de mitjana anual, i amb la zona euro, amb un 2,5%.
Les inversions estrangeres al sector industrial es van mantenir gairebé estables (0,2%) amb relació al 2017 i van representar el 39,8% del total d’inversions estrangeres a Catalunya i un 14,9% de les inversions estrangeres industrials a Espanya. No obstant això, per tal de superar la volatilitat que caracteritza els fluxos d’inversió amb l’exterior i poder veure les tendències, cal comparar les dades amb els acumulats quinquennals: es pot observar a la taula que la inversió estrangera (tant la industrial com la total) té una evolució creixent en els darrers dos quinquennis. En concret, la inversió estrangera de caràcter industrial en el quinquenni 2014-2018 va ser superior en un 65,2% a la del quinquenni anterior.
Podeu consultar l’informe en aquest link:
Segueix-nos a les xarxes
_________________________________________________________
§ Twitter a @empresacat | @coneixementcat
2