Interior

Interior

El conseller Buch adverteix de les conseqüències penals de la conducció negligent després dels 10 morts en els 8 darrers dies i demana responsabilitat al volant

query_builder   31 juliol 2019 11:42

event_note Nota de premsa

El conseller Buch adverteix de les conseqüències penals de la conducció negligent després dels 10 morts en els 8 darrers dies i demana responsabilitat al volant

  • L’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya han signat aquest matí un acord amb Interior per difondre una nova campanya de conscienciació viària
  • Les dues entitats col·laboraran en la distribució entre els municipis associats del material divulgatiu de la nova acció comunicativa “...seràs tu el següent?”
  • La campanya s’impulsa en un context d’elevada sinistralitat a les carreteres i autopistes catalanes en el que portem d’estiu i posa el focus d’atenció en les conseqüències penals i personals de les imprudències al volant
presentació campanya Trànsit
El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha advertit aquest matí de les conseqüències penals de la conducció negligent després de que s’hagin produït 10 víctimes mortals a les carreteres catalanes en els darrers vuit dies. 467 persones compleixen condemna a Catalunya per delictes vinculats a la seguretat viària. Buch ha demanat “molta precaució i consciència perquè l’excés de velocitat, l’alcohol i les distraccions al volant es paguen amb vides i amb presó”.
 
L’acord de col·laboració signat avui entre el Servei Català de Trànsit (SCT), l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya pretén donar difusió a la campanya divulgativa “...seràs tu el següent”?; una acció de comunicació que té com a objectiu conscienciar sobre les conseqüències penals i personals derivades de les imprudències en la conducció. En concret, els dos organismes distribuiran entre els municipis associats els cartells de la campanya, per tal que siguin exposats en les ubicacions de major accés a la ciutadania amb la finalitat de sensibilitzar-la i coresponsabilitzar-la en la prevenció dels accidents de trànsit. 
 
“...Seràs tu el següent?” és una acció de conscienciació viària endegada per l’SCT i el cos de Mossos d’Esquadra, que també la difondran a  través de les comissaries i els Serveis Territorials de Trànsit, respectivament. El material de la campanya gràfica consisteix en uns cartells que mostren casos hipotètics de persones figurants que haurien comès delictes contra la seguretat viària i que han estat condemnades a penes de presó i d’altres per a les quals les imprudències al volant han tingut un cost personal molt elevat, com no poder tornar a caminar o perdre la feina. Les conductes imprudents que s’hi apunten, onze en total, estan sobretot relacionades amb factors principals de sinistralitat viària com són l’excés de velocitat, les distraccions associades a l’ús mòbil o el consum d’alcohol/drogues.
 
La nova campanya respon també als objectius del Pacte Nacional per a una Mobilitat Segura i Sostenible aprovat el passat 9 de juliol, amb la participació de tots els agents implicats directament o indirectament en l’àmbit de la seguretat viària i que té per finalitat implementar una mobilitat més segura i al mateix temps sostenible, saludable, connectada i automatitzada. L’acció divulgativa s’emmarca en concret en un dels eixos bàsics del Pacte, que fixa la creació d’una estratègia comunicativa per involucrar tota la societat per tal de promoure un canvi cultural cap a la conscienciació d’un futur sense víctimes de trànsit.

La signatura de l'acord ha comptat amb la presència del president de l'ACM, David Saldoni, el representant de la Federació de Municipis de Catalunya, Rogeli Salvador de la Cruz Baldoví i el director del Servei català de Trànsit, Juli Gendrau.
 
Preocupació per la concentració d’accidents mortals els darrers dies
 
La difusió d’aquesta campanya de prevenció de sinistralitat viària s’ha fet coincidir amb el període estival; una època d’intensa mobilitat a la xarxa viària catalana i de risc elevat de sinistralitat. Cal tenir en compte que aquest mes de juliol han mort 10 persones en 8 dies (entre el 21 i el 28 de juliol), 3 d’elles motoristes i 5 de les quals, en accidents registrats el passat cap de setmana. En un d’ells, a la C-12 a Xerta (Baix Ebre), el passat dissabte 27 de juliol, hi va haver 3 víctimes mortals.
 
En el global de l’any, fins al 30 de juliol, han perdut la vida en accidents de trànsit a la xarxa viària interurbana catalana un total de 98 persones en 91 accidents mortals. Durant el mateix període de l’any passat, hi va haver 115 víctimes mortals en 95  sinistres viaris. Això suposa un descens del gairebé el 15% dels morts i del 4,2% dels sinistres mortals respecte el mateix període de l’any passat.  Malgrat aquesta disminució, hi ha una sèrie d’indicadors i tendències que preocupen les autoritats de trànsit.
 
Per aquest motiu, el Departament d’Interior insisteix de nou en demanar responsabilitat i col·laboració als conductors per evitar víctimes durant els desplaçaments per carretera en el que resta d’estiu. A més, els insta a extremar la precaució per evitar sobretot xocs frontals per les conseqüències tràgiques que poden tenir aquest tipus de col·lisions per als ocupants dels vehicles accidentats, tal com va succeir en l’accident ocorregut dissabte a la C-12 a Xerta. En aquest sentit, el Departament d’Interior apel·la a la necessitat d’evitar distraccions i excés de velocitat en la conducció i es demana als conductors que no abaixin la guàrdia al volant en cap moment.
 
Convé destacar que la intervenció del factor humà és determinant en les topades frontals, ja que normalment aquest tipus d’accidents són originats per un avançament temerari, una velocitat excessiva, o bé per una pèrdua del control del vehicle. A més, cal advertir que abans de realitzar un avançament, el conductor s’ha d’assegurar que hi ha les condicions adequades per dur-lo a terme sense posar en risc la seva seguretat ni la de la resta d’usuaris.
 
També cal mantenir la màxima atenció també durant els desplaçaments curts per les carreteres secundàries que es realitzen sobretot durant l’agost perquè poden ser tant o més perillosos que el viatge principal.
 
D’altra banda, des del Departament d’Interior es fa una crida per tenir especial precaució cap als col·lectius vulnerables de la mobilitat (vianants, ciclistes i motoristes) i que s’extremi la prudència en la conducció compartida. Enguany, han mort a les carreteres catalanes, 29 motoristes, 3 ciclistes i 5 vianants.

1  

Imatges

Presentació campanya de trànsit

Presentació campanya de trànsit 366

1  

Fitxers adjunts

Imatge cartell campnaya de trànsit

Imatge cartell campnaya de trànsit
PDF | 2398

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia