Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

DARP

Teresa Jordà anuncia 11,5 M€ en mesures urgents per pal·liar els danys ocasionats per l'incendi forestal de la Ribera d'Ebre

query_builder   31 juliol 2019 13:51

event_note Nota de premsa

Teresa Jordà anuncia 11,5 M€ en mesures urgents per pal·liar els danys ocasionats per l'incendi forestal de la Ribera d'Ebre

S’habiliten línies de crèdit amb condicions avantatjoses perquè les persones afectades puguin restituir al més ràpidament possible el seu potencial productiu
 
També es preveuen actuacions per facilitar la regeneració natural del bosc i millores en les infraestructures bàsiques per a la prevenció d'incendis forestals
La consellera Teresa Jordà reunida amb els alcades dels municpis afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre
La consellera Teresa Jordà reunida amb els alcades dels municpis afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre
La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha anunciat aquest matí mesures per un import d’11,5 M€ per retornar la normalitat i reprendre la capacitat productiva de la zona afectada per l’incendi a la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià. D’aquesta suma, 6,5 M€ seran inversions directes del Departament i la resta, 5 M€, préstecs bonificats. Ho ha explicat en el marc d’una reunió que ha tingut lloc aquest matí a Flix amb els alcaldes dels municipis afectats, els presidents dels consells comarcals de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià i el president de la Diputació de Lleida.
 
En el decurs de la seva intervenció, Teresa Jordà ha declarat que es  “posaran totes les facilitats possibles als afectats i afectades. Particularitzarem cada cas. Ara impulsem unes primeres mesures, però són unes mesures de xoc, que no seran les úniques ni les últimes. No podíem deixar de ser al territori abans de l'agost, és el que vam prometre. I farem el que faci falta”.
 
Del conjunt de mesures que es posaran en marxa, Teresa Jordà ha destacat “l’establiment de línies de crèdit amb condicions avantatjoses perquè les persones titulars puguin restituir al més ràpidament possible els danys”.
 
Aquesta línia de préstecs, per import de 5 M€, s’articularà a través de l’Institut Català de Finances, i podrà ser ampliada segons les disponibilitats pressupostàries. Els interessos, estimats en 0,8 M€, seran bonificats íntegrament pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
 
Teresa Jordà ha especificat que “poden ser beneficiaris dels ajuts i les subvencions les comunitats de regants, els titulars d’explotacions agrícoles o ramaderes que tinguin la condició d’agricultor professional o d’explotació agrària prioritària i els titulars d’explotacions forestals”.
 
La finalitat d’aquests préstecs, ha afegit la titular d’Agricultura, “és recuperar el potencial productiu de les finques afectades per l’incendi a fi de finançar les necessitats de circulant i inversions per a la replantació o restauració dels conreus llenyosos, la reparació i restauració de les infraestructures hidràuliques de regadiu i la rehabilitació de les xarxes de reg de les parcel·les afectades que estiguin declarades de regadiu a la darrera DUN”.
 
En l’àmbit forestal, l’import de les mesures previstes serà de prop de 2,2 M€ i  consistiran “en la restauració de la coberta vegetal afectada per evitar l’erosió del terreny i facilitar la regeneració natural del bosc”, ha afirmat Jordà. Aquestes actuacions, ha explicat la consellera, “inclouen tant la realització de bancals amb les restes de la vegetació cremada en les zones amb el risc d’erosió més elevat com la retirada de la fusta cremada, que es valoritzarà com a biomassa dins mateix de Catalunya”.
 
Aquestes intervencions seran dutes a terme per les unitats corresponents del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i les entitats vinculades a la Generalitat, i tindran caràcter gratuït per als propietaris afectats, tot i que els productes forestals resultants queden a disposició de les administracions que s’han fet càrrec de l’execució dels treballs.  
 
Un altre bloc de mesures preveu intervencions estratègiques per valor de 3,5 M€ en infraestructures bàsiques per a la prevenció d'incendis forestals com ara la neteja i el condicionament de camins, l’establiment de franges estratègiques de protecció i punts d’aigua, la construcció dels trams necessaris per realitzar els treballs de restauració i també l’extensió de les xarxes de regadiu a parcel·les agrícoles aptes per a regadiu amb finalitat de prevenció d’incendis.
 
Són mesures que seran dutes a terme pel Departament d’Agricultura mitjançant entitats vinculades a l’Administració de la Generalitat en aquestes zones.
 
Finalment, Jordà ha conclòs que “el conjunt de mesures impulsades pel Departament d’Agricultura han de servir de model per replicar-lo i actuar amb la màxima diligència si malauradament s’esdevé un altre gran incendi com aquest”.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i https://twitter.com/agriculturacat.
 

2  

Imatges

Un moment de la reunió

Un moment de la reunió 2442

Reunió a Flix amb afectats per l'incendi

Reunió a Flix amb afectats per l'incendi 2659

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia