Direcció General de Comunicació

El Govern aprova destinar 7 M€ a la construcció i millora de diferents infraestructures de gestió de residus

El Govern aprova destinar 7 M€ a la construcció i millora de diferents infraestructures de gestió de residus

query_builder   1 agost 2019 14:43

event_note Nota de premsa

El Govern aprova destinar 7 M€ a la construcció i millora de diferents infraestructures de gestió de residus


 
·       L’Agència Catalana de Residus concedirà subvencions que es destinaran a la construcció d’una planta de compostatge i millora del Centre de tractament de residus de l’Espluga de Francolí; l’ampliació del dipòsit controlat del Pla de l’Estany i la realització de diverses actuacions a la planta de tractament biològic de Botarell
 
El Consell Executiu ha autoritzat l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), del Departament de Territori i Sostenibilitat, a concedir subvencions a diferents ens públics per a la construcció i millora de diferents infraestructures de gestió de residus per valor de més de set milions d’euros. En concret, les aportacions serviran per finançar la construcció d’una planta de compostatge i millorar el Centre de tractament de residus de l’Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà; ampliar el dipòsit controlat del Pla de l’Estany, a Puigpalter; i realitzar diverses actuacions a la planta de tractament biològic de Botarell, al Baix Camp.
 
3,8 MEUR per construir una planta de compostatge i millorar el Centre de Tractament de Residus (CTR) de l’Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà
 
Al Centre de tractament de residus (CTR) està previst construir una planta de tractament de la fracció resta dels residus i millorar la planta de compostatge de la fracció orgànica. D’aquesta manera, la nova planta permetrà un tractament previ dels residus, i un aprofitament dels recursos, abans d’abocar-los indiscriminadament al dipòsit controlat. Les principals actuacions inclouran els moviments de terres i l’obra civil necessària per adequar el vial d’accés a la nau, de nova construcció. L’edifici  disposarà de recepció de residus en moll de descàrrega, una àrea de pretractament per a la selecció automatitzada de la matèria orgànica i d’altres materials valoritzables a través de maquinària electromecànica, a més d’una àrea d’expedició del rebuig i espais per a maniobres.
 
A banda de la nau, la planta comptarà amb unes sitges amb ventilació forçada per a la bioestabilització de la matèria orgànica seleccionada i la descomposició de la que es recull selectivament, com a procés previ al de la maduració. Aquest conjunt de sitges es dotarà de cobertes i instal·lacions complementàries, com les de reg o les de recollida de lixiviats.
 
Les obres les subvencionarà l’ARC amb un pressupost màxim de 3,8 milions d’euros, procedents del Fons de gestió del cànon de residus municipals. Aquest fons es nodreix dels cànons sobre la disposició del rebuig dels residus municipals, uns impostos ecològics que contribueixen al finançament del cost que comporta la implantació de la gestió sostenible de les deixalles municipals.
 
2,5 MEUR per ampliar el dipòsit controlat del Pla de l’Estany, a Puigpalter
 
L’Executiu ha aprovat subvencionar íntegrament el cost de les obres d’ampliació del dipòsit controlat del Pla de d’Estany, situat a Puigpalter, entre Banyoles i Porqueres, propietat del Consell Comarcal. També finançarà el segellament de la fase actual de l’abocador i la construcció d’una planta de transferència de residus. L’import de totes les actuacions ascendeix a 2,5 milions d’euros, que procediran també del Fons del cànon de residus municipals.
 
Des d’un inici, estava previst omplir el dipòsit en tres fases. La primera ja s’ha executat, s’hi han dipositat els residus i s’ha segellat l’àmbit. Actualment està en funcionament la segona, que té una capacitat romanent per admetre residus durant poc més d’un any. La tercera està pendent de preparar-se. Gràcies a la subvenció de l’ARC, es podrà segellar la segona fase quan el vas quedi del tot ple. Mentrestant, s’enllestirà la tercera, que garantirà poder seguir abocant residus en el moment que el vas actual quedi reblert.
 
També es construirà  una planta de transferència des d’on la fracció resta dels residus municipals es distribuirà fins a la futura planta de la Garrotxa. Allà rebran el tractament previ a la disposició que preveu la normativa. Les altres fraccions –com els envasos o el paper i el cartró– s’enviaran a d’altres plantes de gestió.
 
713.000 euros per a diverses actuacions a la planta de tractament biològic de Botarell, al Baix Camp
 
El Govern ha autoritzat destinar fins a 713.000 euros a diverses actuacions de millora de la planta de tractament biològic de Botarell. L’acord suposa incrementar en més de 100.000 euros l’import inicialment aprovat pel Consell de direcció de l’ARC l’octubre de 2016, per causa del redimensionament del projecte i el canvi d’ubicació d’una nova nau dins la parcel·la on s’ubica la instal·lació. La resta de la inversió necessària per executar el projecte, que és d’uns 95.000 euros, anirà a càrrec del Consorci de Gestió de Residus del Baix Camp. L’import total de l’actuació és d’uns 808.000 euros, destinats principalment a la construcció d’una nau oberta amb trinxeres per al compostatge.
 
Aquesta planta de compostatge, amb una capacitat de tractament de 30.715 tones anuals, va entrar en servei a meitat dels anys 90 i dona servei a les comarques del Baix Camp, l’Alt Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès. Amb aquestes actuacions es podrà millorar el tractament de la matèria orgànica.
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia