Territori

Imatge

Acaba el Pla de Barris de Palafrugell que ha comptat amb una inversió de 8,2 milions d'euros

query_builder   1 agost 2019 18:41

event_note Nota de premsa

Acaba el Pla de Barris de Palafrugell que ha comptat amb una inversió de 8,2 milions d'euros

Imatge
El secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, ha assistit aquesta tarda  a la darrera reunió del comitè d’avaluació i seguiment del Pla de Barris de la Sauleda-carrer Ample, a Palafrugell (Baix Empordà). Aquest comitè final ha comptat amb representants dels  diferents departaments de la Generalitat implicats: Presidència, Economia i Hisenda, Treball, Afers Socials i Famílies, i Territori i Sostenibilitat; representants de l’Ajuntament de Palafrugell;  i representants de les entitats veïnals i agents socials del barri.  
 
Posteriorment a la reunió, s’ha recorregut el barri per visitar les millores realitzades i donar per tancada la inversió que ha fet la Generalitat a través del Fons de foment del Programa de barris corresponent a la convocatòria de l’any 2008.   
 
Cohesió social
 
Les actuacions del Pla de Barris de Palafrugell s’han desenvolupat en un espai caracteritzat per una morfologia urbana molt diversa, l’àmbit del projecte comprèn: el barri de La Sauleda, el polígon d’habitatges Aniversari del carrer Ample (ambdós fruit de la immigració dels anys 60-70) i un nucli compacte de cases unifamiliars típiques del nucli antic. Aquestes característiques, agreujades per l’aïllament, la manca d’equipaments i l’envelliment dels immobles han fet necessari prioritzar mesures que permetin cohesionar el barri i frenar la substitució dels residents per població estrangera extracomunitària, fomentar la participació associativa i la cohesió social dels joves, infants, dones i nouvinguts, i millorar la imatge del barri.   
 
El Pla de Barris ha comptat amb una inversió de 8,2 milions d’euros que han aportat, a parts iguals, la Generalitat i l’Ajuntament de Palafrugell. Així mateix el projecte ha induït la realització d’altres inversions al barri, complementàries a les del projecte, que superen els 2 milions d’euros. 
 
Ampliació del Local Social La Sauleda.
Entre les actuacions realitzades per corregir la regressió urbanística al barri destaquen: la creació del Parc Urbà de La Sauleda (un espai públic de 0,9Ha), la reurbanització del Carrer del Carrilet (amb creació de carril bici), la millora del Local Social del Carrer Ample, l’ampliació i rehabilitació del Local Social La Sauleda, la rehabilitació de l’edifici Aniversari i la substitució dels ascensors d’aquest bloc de pisos (el més gran de Palafrugell) i la rehabilitació d’elements comuns dels edificis de La Sauleda. 
 
També cal destacar els treballs d’arranjament de voreres, l’adequació de l’entorn de la pista esportiva de la plaça de l’Estadi, la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la Llar d’infants Belluguets, diverses accions de sensibilització i foment del reciclatge i l’estalvi energètic que s’han desenvolupat junt amb accions per millorar la cohesió i afavorir la igualtat d’oportunitats com programes per a dones, accions d’acollida per a nouvinguts, programes específics per a la gent gran, per als joves i per a infants i adolescents. 
 
Els Plans de Barris han suposat una oportunitat pels municipis que necessitaven una intervenció integral  
 
La Llei 2/2004, de 4 de juny, de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial va crear el Fons de foment del Programa de barris per finançar projectes d’intervenció integral que tinguessin com a objectiu la millora urbanística, social i econòmica de barris. Es buscava impulsar-ne la rehabilitació global per evitar-ne la degradació i millorar les condicions dels ciutadans residents en aquestes àrees, tot afavorint la cohesió social. 
 
Una vegada els ajuntaments presentaven els seus projectes a cada convocatòria d’ajuts, els criteris per a adjudicar-los tenien en compte si les àrees triades patien dèficits en equipaments, problemes demogràfics com la pèrdua o envelliment de la població, o dificultats en el seu desenvolupament econòmic.  
 
Així, les diverses convocatòries de subvencions valoraven que els projectes incloguessin actuacions de millora de l’espai públic, rehabilitació dels elements col·lectius dels edificis, provisió d’equipaments, foment de l’eficiència energètica, supressió de barreres arquitectòniques o programes de millora econòmica. D’altra banda, es valorava l’equitat territorial. 
 

5  

Imatges

Ampliació del Local Social La Sauleda.

Ampliació del Local Social La Sauleda. 131

Parc urbà de La Sauleda.

Parc urbà de La Sauleda. 146

Rehabilitació d'edificis i remodelació del Carrer del Carrilet.

Rehabilitació d'edificis i remodelació del Carrer del Carrilet. 405

Imatge

Imatge 275

Imatge

Imatge 205

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 242

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia