Economia i Hisenda

Catalunya, per sota de la mitjana en recursos rebuts a través del model de finançament

El model de finançament torna a situar Catalunya per sota de la mitjana en recursos rebuts l'any 2017

query_builder   5 agost 2019 10:46

event_note Nota de premsa

El model de finançament torna a situar Catalunya per sota de la mitjana en recursos rebuts l'any 2017

  • Es manté com a 3r territori que més ingressos tributaris per habitant aporta i el 10è en recursos obtinguts, el 14è si es té en compte el diferencial de preus
  • En relació a la mitjana de les 15 comunitats de règim comú, Catalunya paga un 19,9% més i percep un 1,1% menys
Catalunya, per sota de la mitjana en recursos rebuts del model de finançament
L’any 2017, per vuitè exercici consecutiu, Catalunya torna a situar-se per sota de la mitjana territorial en recursos per habitant rebuts a través del model de finançament. Catalunya només ha quedat per sobre de la mitjana el 2009, primer any d’aplicació de l’actual model.
 
D’acord amb les dades de liquidació publicades pel Ministeri d’Hisenda, el 2017 Catalunya és el tercer territori en aportació per habitant al sistema de finançament, però el desè en recursos rebuts. En percentatges, Catalunya se situa 19,9 punts per sobre de la mitjana en ingressos contribuïts, mentre que la posterior redistribució la situa 1,1 punts per sota (consultar taula a la nota adjunta en PDF)
 
A més, i tal i com ha succeït en els darrers exercicis, la posició de Catalunya empitjora si es té en compte l’impacte del diferencial de preus. Aleshores perd 11 posicions (passa de la tercera a la catorzena posició, la penúltima) i se situa un 11,1% per sota de la mitjana del conjunt de territoris que participen en el règim comú de finançament.

Les dades de la liquidació del 2017 tornen a posar de manifest que els mecanismes de redistribució que utilitza el sistema de finançament espanyol fomenten un repartiment arbitrari dels recursos entre comunitats. Així, mentre que Catalunya perd sempre entre 7 i 8 posicions, altres comunitats amb una capacitat tributària molt per sota de la mitjana reben sistemàticament més recursos per habitant que Catalunya.

1  

Fitxers adjunts

Nota de Premsa

Nota de Premsa
PDF | 78

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia