• La infraestructura disposa d’una àrea d’aproximació i enlairament de més de 20 x 20 m i una xarxa d’enllumenat d’abalisament on s’ha fet una inversió de 182.000 euros
  • En el primer any del vol nocturn, fins a 38 pacients greus i crítics de les regions sanitàries de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, amb patologies com l’ictus o l’infart, han estat traslladats de nit amb l’helicòpter del SEM
Es presenta la nova helisuperfície H24 de l'Hospital Verge de la Cinta, on podrà aterrar l'helicòpter medicalitzat del SEM en horari nocturn
La nova helisuperfície de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) està formada per  una nova pista d'aterratge d'helicòpters de formigó armat, amb una àrea d’aproximació final i d’enlairament més gran (20 m x 20 m) i una àrea de seguretat operacional també més gran (34,10 m x 34,10 m), amb capacitat per als operadors habituals (SEM i Salvament Marítim). A més, s’ha construït una xarxa d'enllumenat i abalisament de la pista, que permetrà que operin els vols nocturns, i també una xarxa de protecció contra incendis tal com requereix la normativa actual. Els treballs s’han completat amb la millora de la senyalització, l'accés a pista des del vial i la construcció d'una tanca perimetral. 
 
L'obra de condicionament de l’helisuperfície de l'HTVC ha suposat una inversió de 182.000 euros; l'empresa adjudicatària ha estat BECSA.
 
El vol nocturn amb l’helicòpter medicalitzat del SEM
 
L’assistència i el trasllat aeri nocturn de pacients greus i crítics ja és una realitat a Catalunya. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) porta a terme aquesta atenció amb un triple objectiu:
 
·         Garantir l’equitat en l’accés al sistema sanitari públic de tota la població de Catalunya, especialment la de zones més allunyades dels hospitals on s’atenen els casos de major complexitat.
 
·         Reduir el temps de trasllat interhospitalari des de les zones més allunyades dels hospitals terciaris. Aquest fet és molt important per a les persones que pateixen una patologia  com ara un ictus, un infart o un politraumatisme, en què el temps de resposta és clau per a la supervivència i la recuperació. Per exemple, el temps de trasllat des de Vielha a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron es redueix en gairebé 2 hores amb l’helicòpter.
 
·         Millorar la cobertura sanitària de zones perifèriques en alliberar el recurs terrestre que havia de fer el trasllat.
 
Abans de posar en marxa el vol nocturn, el SEM donava resposta a les emergències que es produïen de nit amb pacients greus i crítics amb les unitats de suport vital avançat (SVA) terrestres, que garanteixen l’assistència a tot el territori català. Amb la instauració d’un nou equip mèdic amb helicòpter medicalitzat en horari nocturn (de 20 a 8 h) ara es disposa d’un equip medicalitzat aeri HEMS (Helicopter Emergency Medical Service) les 24 hores dels 365 dies de l’any.
 
 
Característiques del vol nocturn
 
De les quatre bases aèries actuals del SEM, s’ha escollit la de  l’Hospital Parc Taulí de Sabadell per ampliar el servei perquè és la que ofereix millor cobertura a tot el territori català i la que garanteix un menor nombre d’hores d’inoperativitat.
 
Aquest vol nocturn va començar a funcionar fa un any i ha incrementat els serveis quan les infraestructures per aterrar l’helicòpter han estat operatives en la modalitat H24. Aquesta fase preliminar d’implantació ha permès començar a desplegar la xarxa d’heliports de 24 hores i adquirir expertesa i coneixement; a més, ha aportat experiència per a futures planificacions.
 
En aquest temps, el SEM ha fet 177 serveis, una mitjana de 15 vols mensuals. El 51% d’aquests serveis (91 casos) han estat trasllats interhospitalaris i el 49%, assistències primàries (86 casos). Aquesta segona xifra és especialment important perquè el nou equip ha permès atendre aquests pacients primaris en el mateix lloc on es produeix l’emergència, fet que abans no es podia fer perquè es produïen massa a prop del capvespre i no es podia garantir el retorn de l’equip mèdic i de l’aeronau per falta de llum solar.
 
El darrer any, 38 pacients de les regions sanitàries de Tarragona i de Terres de l’Ebre han estat atesos i traslladats amb l’helicòpter medicalitzat del SEM en horari nocturn (vegeu el quadre resum del dossier de premsa).
 
Amb la posada en marxa de la nova helisuperfície H24 de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, el SEM amplia la zona de cobertura aèria en horari nocturn. L’any 2018, a les Terres de l’Ebre, de 20  a 8 h, el SEM va atendre i traslladar amb unitats de Suport Vital Avançat (SVA) terrestres un total de 387 persones. El 27% (104 casos) van ser trasllats interhospitalaris i el 73%, serveis primaris. Gràcies a la nova helisuperfície, alguns dels pacients greus i crítics que requereixen assistència sanitària nocturna i que  puguin  ser traslladats amb l’helicòpter medicalitzat del SEM es podran moure de l’helisuperfície de l’Hospital Verge de la Cinta als hospitals que atenen els casos de major complexitat.
 
Els heliports i helisuperfícies que actualment tenen certificació per al vol nocturn H24 són els següents:
 
·         Heliport de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
·         Heliport de l’Hospital Universitari de Bellvitge
·         Heliport de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron
·         Heliport de la Corporació Sanitària Parc Taulí (Sabadell)
·         Heliport de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus
·         Heliport de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa
·         Heliport de l’Hospital de Cerdanya
·         Heliport del Parc de Bombers de Lleida
·         Heliport de l’Hospital Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat)
·         Heliport de Vielha
·         Heliport de l’Hospital d’Igualada
 
Abans d’acabar l’any estaran a punt els heliports de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, el de l’Hospital Comarcal del Pallars (Tremp) i el de l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona.
 
Properes fases del vol nocturn
 
Aquest projecte es desenvolupa progressivament, per fases. Actualment s’ha assolit la primera fase, en què es porten a terme els trasllats interhospitalaris (creació dels corredors nocturns entre els hospitals) i el suport a les unitats del territori, que apropen el pacient estabilitzat a l’heliport H24 perquè l’equip HEMS en faci el trasllat aeri.
 
La fase actual és la de creació, desenvolupament i consolidació de les helisuperfícies H24.
 
La propera fase preveu la creació d’helisuperfícies pactades amb el territori. L’objectiu és aconseguir l’ampliació geogràfica de l’operació aèria als anomenats punts d’aterratge satèl·lit. Es tracta de fer un aterratge nocturn amb seguretat en llocs que compleixen les condicions, com ara els camps de futbol.
 
Són els serveis anomenats “primaris diferits”, ja que els espais on s’aterra són molt a prop dels corredors nocturns i permeten apropar l’helicòpter medicalitzat al lloc de l’incident. Després de l’estiu es farà una prova pilot al camp de futbol de Moià, per donar cobertura aèria nocturna en aquest territori.

2  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 2844

Fotografia 2

Fotografia 2 3644