Territori

Psathyrella montgriensis

Detectada una nova espècie de fong al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter

query_builder   19 agost 2019 12:24

event_note Nota de premsa

Detectada una nova espècie de fong al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter

·         És la primera cita a tot el món i la troballa més excepcional d’un seguiment micològic encarregat pel parc dut a terme per l’Associació Micològica Joaquim Codina de Girona des del 2017
Psathyrella montgriensis
El món científic compta amb una nova espècie de fong. Es tracta de Psathyrella montgriensis, una espècie psammòfila, adaptada a viure sobre substrats sorrencs, com les platges o les dunes litorals que habita entre molses. És un bolet amb un barret cònic parabòlic de 5 a 15 mm, de color marró clar i peu amb un to marró grisenc.
 
La nova espècie s’ha localitzat per primer cop a tot el món al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, en el marc d’un seguiment micològic que des del 2017 està duent a terme l’Associació Micològica Joaquim Codina de Girona per encàrrec del parc.
 
És, sense dubte, la troballa més excepcional dins d’aquest estudi, que s’allargarà fins al 2020, amb l’objectiu de detectar possibles espècies de fong adaptades a les condicions singulars de la duna, que facilitin l’ús d’indicadors.
 
Per les seves característiques moleculars i filogenètiques, aquesta nova espècie s’ha citat per primer cop amb el nom de Psathyrella montgriensis, i s’ha localitzat concretament a la Duna Continental,  considerat d’interès comunitari prioritari.
 
Una espècie difícil de detectar
 
La troballa, publicada al Bulletin de l’Association des Mycologues Francophones de Belgique, no s’ha produït abans perquè l’espècie havia passat desapercebuda pel fet que únicament surt en condicions ambientals i èpoques molt concretes i en indrets molt singulars.
 
Aquest és el segon cop que l’Associació Micològica Joaquim Codina descriu una nova espècie de Psathyrella a Catalunya. L’any 2018 ja va publicar al mateix butlletí un article mitjançant el qual va descriure una altra nova espècie,  Psathyrella codinae, en un àmbit urbà com és el Parc Nou d’Olot.

1  

Imatges

Psathyrella montgriensis

Psathyrella montgriensis 3075

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 1290

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia