Interior

Foto

Els Bombers de la Generalitat i l'Autoritat Portuària de Tarragona reforcen la col·laboració en l'àmbit de la seguretat

query_builder   30 agost 2019 14:36

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat i l'Autoritat Portuària de Tarragona reforcen la col·laboració en l'àmbit de la seguretat

  • El Conseller d’Interior, Miquel Buch i el president del Port de Tarragona, Josep M. Cruset han signat un conveni de col·laboració per a la prestació dels serveis comuns de prevenció i control d’emergències al Port de Tarragona
  • El conveni dona continuïtat a una etapa de col·laboració efectiva, en la que s’han realitzat diversos simulacres, exercicis, pràctiques i formació específica
Foto
El conseller d’Interior, Miquel Buch, i el president del Port de Tarragona, Josep M. Cruset, han signat aquest matí un conveni de col·laboració per a la prestació dels serveis de prevenció i extinció d’incendis i salvaments al Port de Tarragona.
 
El conseller Buch ha recordat que la seguretat és un dels objectius marcats pel Govern i que aquest conveni és un pas més en el compliment d’aquest objectiu.  Buch ha assenyalat que gràcies a aquest "millorem la resposta operativa del Cos de Bombers a la zona del Port de Tarragona", una infraestructura estratègica on conviuen molta diversitat de persones i elements.
 
Per la seva banda, Josep M. Cruset ha destacat l’esforç inversor en la millora de la seguretat que ha realitzat el Port de Tarragona en els darrers cinc anys que suma 6,3 milions d’euros, dels quals la partida principal correspon a la xarxa antiincendis del port, amb 4,5 milions d’euros. Buch ha agraït al President del Port la seva confiança i la voluntat de créixer,  i de "créixer bé,  també en l'àmbit de la seguretat i les emergències".
 
El conseller també ha donat les gràcies a l’inspector Albert Ventosa  per l’esforç i la feina feta des de la Regió d'emergències de Tarragona, que han permès arribar a poder signar el conveni d’avui. Aquest acord, segons Buch, és fruit de l’expertesa i la confiança entre els Bombers de la  Generalitat i el Port de Tarragona.
 
 
Aquest conveni neix amb l’objectiu de potenciar la coordinació en la gestió de les emergències que es puguin produir a la zona del Port, millorar l’eficàcia de la prevenció, i donar una resposta altament coordinada i eficient en situacions de crisi. El conveni augmentarà i millorarà el nivell de seguretat al Port de Tarragona i donarà resposta  a la complexitat, la diversitat i el gran volum d’activitats que es duen a terme dins de la zona de servei marítimo-terrestre del Port.
 
També estableix un marc efectiu de col·laboració entre el Port de Tarragona i Bombers de la Generalitat de Catalunya que significarà la plena coordinació en la gestió de les emergències. Així mateix, dóna continuïtat a la col·laboració que ambdues parts han estat realitzant els darrers mesos, mitjançant l’organització de diversos simulacres i pràctiques, així com de sessions de formació per als Bombers de la Generalitat per a un millor coneixement de l’àmbit portuari.
 
El conveni recull l’experiència dels Bombers de la Generalitat i la seva capacitat operativa, de gestió i d’organització per fer front a les emergències. La seva infraestructura de mitjans humans i materials altament especialitzats els permeten donar suport amb garanties d’adequada gestió i resposta davant  l’emergència i assumir la direcció dels equips d’intervenció en les situacions de crisi.
L’Autoritat Portuària de Tarragona (APT) aportarà el suport tècnic, material i formatiu necessari per als Bombers de la Generalitat. Aquesta aportació es traduirà en l’adquisició dels equipaments necessaris per tal de millorar la seguretat i eficiència en la gestió de les emergències, la formació especialitzada del personal de Bombers de la Generalitat. En la mateixa línia, i per tal que els equips d’intervenció disposin de coneixements específics de l’entorn portuari, s’autoritzarà l’accés al Port i la realització de pràctiques dins del recinte. D’altra banda s’assumirà un compromís d’inversions de 150.000€ a l’any destinats a l’adquisició d’equipament especialitzat d’intervenció que s’adeqüi a la tipologia de riscos específics propis de la zona de servei marítim-terrestre del Port de Tarragona.
 
A més, i per tal de millorar la resposta operativa i el nivell d’especialització, el conveni recull també l’aspecte formatiu dels Bombers de la Generalitat. Aquesta formació estarà orientada al coneixement teòric i pràctic dels diferents aspectes relacionats amb l’activitat portuària i els riscos específics associats a l’activitat industrial i marítima dins de la zona del Port. Així, la partida de formació, que serà de 50.000€ anuals finançats per l’APT i serà impartida per organismes o centres formatius de reconegut prestigi, anirà orientada a aspectes relacionats amb:
 
  • Incendis en vaixells, bodegues i espais confinats
  • Operatives i actuacions de salvament i rescat
  • Comandament de grans emergències
  • Ús de grans cabals d’aigua en grans incendis
  • Risc químic
  • Coneixement i treballs amb maquinària pesant
  • Equipament i treballs de salvament en alçada, incendis, rescats amb maquinària pesant, recerques en espais confinats, equips respiratoris i protecció química
 
Amb aquest conveni, s’adquireix el compromís i es protocolaritza la intervenció dels Bombers de la Generalitat amb sortida immediata des dels parcs més propers en cas de qualsevol tipus de salvament i rescat de persones, en zona terra o en vaixell, i en accidents de trànsit amb persones atrapades.
 
A petició de l’APT, i com a reforç dels bombers d’empresa, desenvoluparan funcions d’extinció d’incendis, intervencions en  matèries perilloses i actuaran en cas d’activació del Pla d’Autoprotecció del Port i altres Plans de Protecció Civil o d’àmbit superior que afectin la zona portuària. Finalment, i de forma planificada, col·laboraran amb l’APT en la realització d’estudis i en l’assessorament de les instal·lacions i els sistemes per a la protecció d’incendis; col·laboraran en la investigació i l’anàlisi dels sinistres que s’hi produeixin i participaran en la realització de simulacres generals realitzats per l’APT. Igualment, els Bombers de la Generalitat participaran en les campanyes generals de sensibilització adreçades a la comunitat portuària, relacionades amb la prevenció i l’extinció d’incendis i riscos específics de les instal·lacions o de qualsevol altre aspecte que pugui ser considerat d’interès.
 
El conveni té una vigència de quatre anys i es podrà prorrogar per voluntat expressa de les parts fins a un màxim de quatre anys més. Es crearà una Comissió Tècnica de Seguiment per tal de garantir, avaluar i promoure millores en l’aplicació del mateix.
 
A l’acte de signatura realitzat avui han assistit també el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Manel Pardo; el director general del Port de Tarragona, Ramon Garcia i el cap de la Regió d’Emergències de Tarragona, Albert Ventosa, entre d’altres.
 
 
Tarragona, 30 d’agost de 2019
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia