El president Torra ha incidit en l'excel·lència amb que FGC realitza el seu servei
 
  • FGC va ser la primera empresa pública que es va crear, l’any 1979, amb el govern provisional del president Tarradellas, abans de tenir Estatut
 
  • La companyia encara el futur amb el compromís de donar resposta als encàrrecs del Govern i fer-ho de manera eficient i sostenible, al servei de les persones i del territori
 
  • L’acte, celebrat al Palau de la Generalitat, ha comptat amb la presència dels CEOs de les principals empreses de transport públic del món
 
 
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presidit aquesta tarda l’acte de commemoració del 40 aniversari de la constitució de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), acompanyat del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i del president d’FGC, Ricard Font, on ha manifestat que “FGC és una eina de servei extraordinari, sense la qual, milers de ciutadans no podrien fer una vida normal”.
 
El cap de l’Executiu ha incidit en “l’excel·lència” amb que realitza el seu servei i ha afirmat que el que li agradaria és que “FGC fos la normalitat del país, que no haguéssim de remarcar justament aquest punt d’excepcionalitat”. A més, el president ha agraït a tots els treballadors de l’empresa “el servei que duen a terme”, així com també ha fet extensiva aquesta felicitació “als treballadors que s’han jubilat durant aquests quaranta anys”.
 
A més, el cap del Govern també ha tingut un record pel president Tarradellas, els presos polítics i exiliats i tots els consellers i presidents que han treballat per l’empresa durant els darrers anys.
 
Per la seva banda, el conseller Calvet ha assegurat que “el Govern confia en Ferrocarrils de la Generalitat com a instrument per transformar ciutats, per relligar territoris, lluitar contra el canvi climàtic i millorar la qualitat de l’aire, pel seu rigor i la seva ambició per l’excel·lència”. Per això, ha recordat, “li fem encàrrecs, com l’R-Aeroport, la línia de Rodalies que portarà a l’aeroport del Prat, o  l’L8, que suposarà una millora en els serveis de la companyia i un augment d’usuaris, unint Plaça Espanya i Gràcia, a Barcelona”. “Sabem que FGC està preparat per esdevenir l’operador ferroviari del país”, ha afegit.
 
El conseller ha recordat que un dels objectius estratègics del Departament i del Govern és “disposar d’infraestructures i serveis que garanteixin una mobilitat eficient, segura i sostenible, per satisfer les necessitats socials i econòmiques del país” i ha posat FGC com a exemple “d’eficiència i sostenibilitat ambiental, social i econòmica”.
 
Per la seva banda, el president de FGC,  ha afegit que “aquest ha estat un any per mirar al futur i confirmar que tenim la missió de donar resposta a tres grans reptes: el canvi climàtic, el canvi tecnològic i la globalització. FGC ha d’esdevenir un agent de transformació i palanca de resposta als reptes globals. I per fer-ho comptem amb l’equip de 1901 treballadors, un mètode avalat per la feina feta aquests 40 anys, una estratègia que hem definit aquest any amb visió al 2030 i el suport del govern de la Generalitat”.
 
 
FGC 1979-2019. 40 anys d’història i innovació
 
 
El dia 5 de setembre de l’any 1979, avui fa 40 anys, el govern provisional del president Josep Tarradellas va signar el decret de constitució de l’empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, amb la Generalitat de Tarradellas acabada de recuperar, fins i tot abans que s’aprovés l’estatut.
 
Avui, 40 anys després, Ferrocarrils culmina el programa d’actes commemoratius d’aquesta efemèride, un programa que, sota el lema “Compromesos i preparats per al futur”, no ha volgut ser una mirada retrospectiva, sinó una projecció cap al futur de l’empresa. En aquest sentit, enguany FGC ha presentat la seva Agenda 10/30, un full de ruta que estableix els àmbits estratègics d’actuació sobre els qual s’articularà la transformació de la companyia fins a l’any 2030.
 
L’acte d’avui culmina el programa de commemoració que s’ha dut a terme durant aquest any del 40è aniversari. El programa va començar el mes de febrer amb un acte de reconeixement a la tasca de totes les persones vinculades a l’empresa al llarg d’aquests 40 anys.
 
Al web www.fgc40.cat es pot consultar tota la informació relacionada amb aquesta efemèride: una cronologia amb els esdeveniments més importants de la història d’FGC, imatges i vídeos històrics i detalls dels actes que s’han dut a terme per commemorar-la.
 
 
Quaranta representants del Public Transport Leaders’ Forum
 
L’acte, celebrat al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, ha comptat amb la presència de dos-cents representants d’institucions, empreses del sector nacionals i estrangeres, i entitats i organismes convidats. Entre aquests destaca l’assistència d’una quarantena de representants del Public Transport Leaders’ Forum (Unió Internacional de Transport Públic -UITP), una cimera que reuneix els directius de 40 empreses de transport públic de 23 països que aquests dies es troben a Barcelona per debatre aspectes clau lligats a la lluita contra el canvi climàtic i a la mobilitat urbana sostenible.

1  

Imatges

El president Torra, acompanyat del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet i el president d'FGC, Ricard Font

El president Torra, acompanyat del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet i el president d'FGC, Ricard Font 1927