Direcció General de Comunicació

Conseller Calvet i El Homrani

Els consellers El Homrani i Calvet signen el conveni per a què diferents programes socials disposin d'habitatges públics

query_builder   9 setembre 2019 15:06

event_note Nota de premsa

Els consellers El Homrani i Calvet signen el conveni per a què diferents programes socials disposin d'habitatges públics

  • La Secretaria d’Afers Socials i Famílies i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya impulsen l’acord per ampliar l’atenció a persones amb risc d’exclusió social: dones víctima de violència masclista, persones amb trastorn mental, persones sense llar i joves majors de 18 anys que han estat sota protecció de la DGAIA

  • Una comissió de seguiment integrada per representants d’ambdues parts vetllarà pel correcte compliment del conveni
Acte de signatura

 
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, han signat aquest dilluns el conveni per a què l’Agència pugui cedir habitatges que poden atendre les necessitats de programes socials desenvolupats per la Secretaria d’Afers Socials i Famílies (SASF) o entitats col·laboradores.  
 
Així, quan la SASF tingui una necessitat d’habitatge en sol·licitarà la seva cessió a l’Agència en determinades poblacions o territoris per atendre les necessitats que es plantegin en el desenvolupament dels diferents programes. L’Agència el posarà a disposició de la SASF, la qual buscarà la col·laboració de l’ajuntament o d’una entitat social per signar el corresponent conveni i esdevenir part cessionària de l’habitatge que es destinarà a col·lectius amb risc d’exclusió social.
 
El conseller Chakir el Homrani ha afirmat que “per evitar situacions de vulnerabilitat és clau el treball digne i la capacitat d’accés a l’habitatge a un preu raonable”. Així mateix, ha afegit que el conveni que avui s’ha signat “agilitza i dona seguretat jurídica a l’hora de treballar i abordar les situacions en què es poden trobar alguns col·lectius com el de les dones víctimes de violència masclista, les persones que es troben en situació de sensellarisme o amb problemes de salut mental o els joves majors de 18 anys que han emigrat sols i han estat tutelats per la DGAIA”.
 
Al seu torn, el conseller Damià Calvet ha reconegut que “tenim una obsessió per augmentar el parc d’habitatge públic de lloguer i ho estem fent”. En aquest sentit, ha exposat que en aquesta legislatura “hem superat per primera vegada la xifra dels 20.000 habitatges públics administrats per la Generalitat, que ens permeten satisfer necessitats ordinàries però també per atendre emergències i donar resposta a les necessitats dels col·lectius més vulnerables”. Calvet ha posat de relleu que aquest increment del parc públic prové no només de la promoció directa sinó també de l’exercici del dret de tanteig i retracte i dels convenis de cessió d’habitatge signats amb les entitats financeres.
 
Finalment, Calvet ha avançat que el Govern “tornarà a portar properament al Parlament el Decret llei de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge. Tindrà una redacció més consensuada, més àmplia i més potent i d’aquesta manera poder incrementar el parc d’habitatges de lloguer”.
 
 
Les claus de l’acord
 
L’acord comporta que, d’una banda, l’Agència té a càrrec les obres d’adequació i reparació dels habitatges que siguin necessàries per cedir-los en les condicions d’habitabilitat per la normativa vigent, així com les que corresponen als propietaris; el lliurament de les claus, la cèdula d’habitabilitat, el certificat d’eficiència energètica i els butlletins tècnics per a la contractació dels subministraments; l’assegurança del continent dels habitatges; la realització de les obres de manteniment i conservació en les condicions d’habitabilitat per servir a l’ús convingut i les despeses pròpies de gestió i administració dels habitatges.
 
D’altra banda, la Secretaria d’Afers Socials i Famílies  haurà de fer la designació de l’ajuntament, entitat social o associació d’acord amb les necessitats dels programes socials que desenvolupa en cooperació amb el món local i les entitats especialitzades del tercer sector social.
 
Així, la SASF quan tingui una necessitat d’habitatge sol·licitarà a l’Agència la disponibilitat d’habitatges en determinades poblacions o territoris i la seva cessió per atendre les necessitats que es plantegin en el desenvolupament dels diferents programes.
 
En el cas que hi hagi disponibilitat de l’habitatge sol·licitat, l’Agència el posarà a disposició de la SASF, la qual cercarà la col·laboració de l’ajuntament o d’una entitat social que signaran amb l’Agència el corresponent conveni i esdevindran així la part cessionària de l’habitatge. A aquest efecte, la SASF notificarà a l’Agència el nom de l’Ajuntament o l’entitat social signant per poder formalitzar el conveni de cessió de l’habitatge concret. I en el cas de les entitats socials, la SASF comunicarà també quina és la seva finalitat social.
 
Els ajuntaments i les entitats socials hauran  de col·laborar, juntament amb l’Agència, perquè es formalitzi el conveni de cessió amb l’Ajuntament, entitat social o associació designats. La Secretaria d’Afers Socials vetllarà perquè es compleixin les finalitats per a les quals se cedeixen els habitatges i també haurà d’efectuar un seguiment efectiu del grau de compliment dels compromisos adquirits per les entitats cessionàries. En aquest mateix sentit es constituirà una comissió de seguiment integrada per persones representants de l’Agència Catalana d’Habitatge i la Secretaria d’Afers Socials  que es reunirà a petició de qualsevol d’ambdues parts.
 

2  

Imatges

Foto consellers El Homrani i Calvet durant la signatura

Foto consellers El Homrani i Calvet durant la signatura 458

Foto de l'acte amb els consellers El Homrani i Calvet

Foto de l'acte amb els consellers El Homrani i Calvet 481

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia