·         Ajuts FEDER per un import de 27 milions d’euros a disposició dels equipaments culturals
 
·         S'adreça a museus, esglésies, jaciments arqueològics, castells, ateneus, i grans equipaments escènics i musicals
 
·         El FEDER és compatible amb altres línies de subvenció que té el Departament de Cultura, els ajuntaments, les diputacions o la mateixa Unió Europea
 
·         Els equipaments que tinguin projectes a finançar podran començar a presentar sol·licituds a partir del 26 de setembre fins al 9 de desembre
El Govern ha anunciat l’obertura d’una convocatòria d’un Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) que posa 27 milions d’euros a disposició dels equipaments culturals. Aquests fons provinents de la Unió Europea serviran per fer millores en equipaments museístics, patrimoni cultural, i grans equipaments escènics i musicals. És la primera convocatòria de fons FEDER destinada exclusivament a Cultura.
 
Detalls de la convocatòria
 
·         Es tracta de tres línies d’ajuts que serviran per a fer actuacions de millora en aquests equipaments centrades en tres eixos: reforç de les aplicacions TIC per conèixer i adaptar-se a les necessitats de públics i millorar l’oferta de serveis; suport de l’eficiència energètica, i l’ús d’energies renovables; i la conservació, protecció i foment del patrimoni cultural.
 
·         La convocatòria va dirigida a entitats del sector públic on participa la Generalitat de Catalunya de forma no majoritària, a més de fundacions i altres entitats privades sense finalitat de lucre, i suposa una oportunitat per finançar projectes d’inversió d’una certa envergadura que tinguin una despesa plurianual.
 
·         La línia dirigida als equipaments escènics i musicals abastarà projectes que puguin sorgir del Gran Teatre del Liceu, del Palau de la Música Catalana, de l’Auditori, del Teatre Lliure i del Mercat de les Flors.
 
·         Es podran acollir a aquestes ajudes equipaments museístics que tinguin projectes de renovació de la museografia i potenciació del patrimoni custodiat pels museus, dirigides a augmentar la competitivitat de l’oferta turística i la reactivació de l’economia.
 
·         Actuacions per a la renovació d’equips i instal·lacions i la incorporació d’equipaments de control i gestió energètica amb l’objectiu d’obtenir estalvis energètics i econòmics alhora que es millora l’estat dels equipaments i instal·lacions.
 
·         Projectes de recuperació del patrimoni arquitectònic històric de Catalunya, i altres equipaments de l’àmbit patrimonial, com esglésies, jaciments arqueològics, castells, ateneus, etc...
 
Detalls i finançament de DEFER
 
El FEDER és un instrument financer destinat a reduir les disparitats entre els nivells de desenvolupament de les diferents regions europees i contribuir al desenvolupament de les activitats econòmiques, dins de l’objectiu de competitivitat i ocupació. Els FEDER s’articulen mitjançant el Programa Operatiu (PO FEDER Catalunya 2014-2020).
 
El cofinançament dels ajuts FEDER és d’un 50% de la despesa subvencionable.
 
·         Aquestes aportacions d’inversions poden implicar una inversió total de 54 milions d’euros en projectes culturals: un total de 6 milions destinats a les TIC (3 milions finançats amb el FEDER), 8 milions a l’eficiència energètica (4 milions finançats amb el FEDER), i 40 milions a la protecció i desenvolupament del patrimoni cultural (20 milions del fons europeu).