• El PUOSC és el principal instrument de cooperació econòmica de la Generalitat per portar a terme noves infraestructures, equipaments o serveis de competència municipal
  • L’objectiu del Pla és impulsar accions que afavoreixen la generació d’oportunitats i el desenvolupament econòmic al territori
  • El pla està dividit en dues línies de subvencions: la primera, 160 milions i la segona, 90 milions
  • El termini de presentació de sol·licituds s’ha ampliat fins al 15 de novembre de 2019
Presentació PUOSC Barcelona
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha presentat aquesta tarda el PUOSC 2020-2024 (Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya) a les comarques barcelonines, acompanyada del secretari d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran, Miquel Àngel Escobar, i del sotsdirector general de Cooperació Local, Jordi Castells.
 
Davant d’alcaldes i regidors de les comarques de Barcelona, Meritxell Budó ha reconegut que “des del món local, fa temps, que hi ha dos reclamacions unànimes: la reducció del deute i la recuperació del PUOSC”. Sobre la primera petició, la consellera ha explicat que “el deute del món local, des de l’any 2017 s’ha reduït un 88%, passant de 571,7 milions d’euros a 65,9 milions d’euros”. I sobre la segona, “el passat 2 de setembre vam publicar la nova convocatòria del PUOSC, tal com ens vam comprometre”, ha assegurat satisfactòriament.
 
Tot i la voluntat del Govern de Catalunya de recuperar el PUOSC per considerar-lo “una eina potentíssima” i un dels programes de referència per a les inversions al món local català”. Budó ha lamentat que l’Estat el menystingui i no faci cap aportació pressupostària perquè “està obligat per llei, però la seva aportació va anar davallant des de l’any 2002. I a partir de l’any 2012, fins a l’actualitat, ha estat igual a zero”.
 
El PUOSC per a Barcelona és una oportunitat per fer realitat projectes llargament esperats i necessaris, i planificar inversions de futur per millorar la qualitat de vida de les persones i la competitivitat dels municipis.
 
El Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya s’articula en base a dues línies d’ajudes:
 
La primera línia de subvencions està destinada a les inversions i la dotació màxima per municipi és de 250.000€. La segona línia de subvencions està destinada per a acció territorial a municipis petits i nuclis de població reduïda i la dotació màxima per municipi és de 120.000€.
 
Les subvencions de la línia 1 estan destinades a: Ajuntaments, Entitats municipals descentralitzades i a Consells Comarcals que hagin assumit competències municipals en les obres i els serveis de competència municipal i d’abast o interès supramunicipal.
 
Les subvencions de la línia 2 estan destinades a: Municipis de menys de 5.000 habitants, Entitats municipals descentralitzades de menys de 5.000 habitants i a Consells Comarcals de menys de 5.000 habitants.
 
En el programa general d’inversions, hi poden optar la totalitat dels ens locals: 947 ajuntaments, 41 consells comarcals i 65 entitats municipals descentralitzades. En el programa de municipis petits i nuclis de població menors de 5.000 habitants hi poden optar 737 ajuntaments, 1 consell comarcal i 64 entitats municipals descentralitzades
 
Pel que fa a la demarcació de Barcelona el nombre de municipis destinataris son 127, el de Consells Comarcals 5 i el d’Entitats municipals 2, Belllatera i Valldoreix.
 
Les actuacions i despeses subvencionables pel PUOSC:
 
-       Actuacions destinades a impulsar el reequilibri territorial i revertir la pèrdua poblacional
-       Actuacions de millora d’equipaments i infraestructures municipals que formin part d’una estratègia de desenvolupament territorial
-       Actuacions de millora i gestió eficient de recursos del municipi
-       Actuacions de prevenció de riscos naturals
-       Actuacions de millora de connectivitat tecnològica
-       Actuacions destinades a serveis públics
-       Actuacions destinades a serveis supramunicipals
 
 
 

1  

Imatges

Presentació PUOSC Barcelona

Presentació PUOSC Barcelona 222