Economia i Hisenda

Fotografia de l'acte d'inauguració

Vicepresident Aragonès: "El Govern de Catalunya està compromès en la lluita contra el frau i la corrupció"

query_builder   17 setembre 2019 20:15

event_note Nota de premsa

Vicepresident Aragonès: "El Govern de Catalunya està compromès en la lluita contra el frau i la corrupció"

  • El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, el president del Parlament, Roger Torrent, i el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, han inaugurat l’exposició “Corrupció! Revolta ètica”, que coincideix amb el desè aniversari de l’Oficina Antifrau.
  • L’exposició interactiva, que es pot visitar al Palau Robert del 18 de setembre al 24 de novembre, vol provocar la reflexió del visitant sobre la millora de la convivència i la democràcia a petita escala.  
Fotografia de l'acte d'inauguració
El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha destacat la importància de “prendre consciència col·lectiva davant el fenomen del frau i la corrupció, que ens obligui a pensar i a autoavaluar-nos. No només els que tenim responsabilitats públiques, sinó també als ciutadans a peu de carrer”. Aragonès ha assegurat que “el Govern de Catalunya està compromès en la lluita contra el frau i la corrupció”, durant la inauguració de l’exposició “Corrupció! Revolta ètica” que ha tingut lloc aquest dimarts a la tarda al Palau Robert.
En aquest sentit, el  vicepresident ha recordat el conjunt de mesures que el Govern ha realitzat per impulsar la integritat pública i lluitar contra la corrupció. “Les 207.685 actuacions de control, detecció i correcció realitzades per l’Agència Tributària de Catalunya van ajudar a descobrir 740,54 milions d’euros de frau entre els anys 2015 i 2018”, ha dit.
 
També ha explicat que des del Govern es continua avançant en el Pla estratègic de lluita contra la corrupció amb el Pla de prevenció contra el frau i la corrupció 2019-2021. “Aquest Pla contempla 25 actuacions i projectes concrets en àmbits com la contractació pública, fiscalitat o subvencions que permeten elaborar-ne l’estratègia. També compta amb el procés participatiu de la societat civil i l’opinió d’experts en matèria d’anticorrupció per definir-ne la seva implementació”, ha destacat.
 
Amb tot, Aragonès ha acabat afirmant que “per moltes mesures que fem, per molts canvis normatius, i per molta implicació administrativa que ja tenim també és molt important canviar la cultura col·lectiva. Per això, les reflexions que fa servir aquesta exposició són molt importants per aquest canvi de cultura de consciència ciutadana”.
 
El president del Parlament, Roger Torrent, i el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, també han participat en la inauguració de l’exposició, així com també el secretari de Difusió i Atenció Ciutadana, Miquel Gamisans.
 
Per la seva banda, Roger Torrent ha afirmat que per combatre la corrupció és necessari: generar els mecanismes de control i vigilància i persecució de la corrupció;  una ètica de la responsabilitat política; i una cultura social contra la corrupció. Torrent ha dit que “no és estrany que, tal com indica el Centre d’Estudis d’Opinió, el 92% dels ciutadans d’aquest país diguin que la seva màxima preocupació respecte a les institucions és la corrupció”.
 
Finalment, Miguel Ángel Gimeno ha volgut destacar la figura dels alertadors en els sistemes de lluita contra la corrupció. Per Gimeno, “la lluita contra el frau no és una funció que hagi de fer uns institució particular. Es tracta d’una feina de tota la ciutadania. Per tant, hem cregut convenient donar a conèixer aquesta exposició, perquè tots els ciutadans siguin conscients”.
 
“Corrupció! Revolta ètica” és una exposició divulgativa que es podrà visitar del 18 de setembre al 24 de novembre al Palau Robert. La mostra pretén incentivar la reflexió sobre aquest fenomen i la seva importància en la construcció d’una democràcia avançada, però també vol provocar una reflexió personal sobre els àmbits en què l’actitud personal del visitant podria modificar i millorar els sistemes corruptes a petita escala. La corrupció és un fenomen corrosiu que aboca a crisis socials, econòmiques i polítiques molt profundes, generant desànim i impotència en la població i afeblint la democràcia i, per tant, els drets humans.

1  

Imatges

Fotografia de l'acte d'inauguració

Fotografia de l'acte d'inauguració 144

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 63

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia