Salut

Vergés i Capella, durant la visita al Centre Educatiu Els Til·lers

La Unitat Terapèutica del CE ElsTil·lers, a Mollet del Vallès, incorpora 14 nous professionals

El Govern dobla les places de justícia juvenil per a menors amb problemes de salut mental i drogues

Un de cada dos dels joves és víctima de violència en l'àmbit familiar i toxicodependent

query_builder   18 setembre 2019 13:54

event_note Nota de premsa

La Unitat Terapèutica del CE ElsTil·lers, a Mollet del Vallès, incorpora 14 nous professionals

El Govern dobla les places de justícia juvenil per a menors amb problemes de salut mental i drogues

Un de cada dos dels joves és víctima de violència en l'àmbit familiar i toxicodependent

 
Les conselleres de Salut i Justícia, amb els joves interns al centre de justícia juvenil Els Til·lers
Les conselleres de Salut i Justícia, amb els joves interns al centre de justícia juvenil Els Til·lers
Els departaments de Justícia i Salut amplien les places de la Unitat Terapèutica del Centre Educatiu Els Til·lers (Mollet del Vallès), l’equipament on ingressen els menors que han comès un delicte, privats de llibertat per ordre judicial, i amb problemes de salut mental i toxicodependències. El Govern n’ha pràcticament doblat la capacitat, que passa de 12 a 20 persones. Les 8 noves places corresponen a una nova Unitat de convivència educativa annexa, destinada a facilitar la rehabilitació i reinserció a la comunitat dels joves. Aquesta unitat està dissenyada específicament per crear un ambient agradable i càlid, reduir l’estrès, l’agressivitat i l’agitació dels joves atesos, mitjançant els sentits i l’experimentació d’estímuls visuals, auditius, olfactius i tàctils agradables i relaxants.
 
Junt amb l’increment de places, l’equipament incorpora 14 nous professionals a l’equip dels 26 psicòlegs, psiquiatres, treballadors i educadors socials, monitors, infermers, mestres, auxiliars administratius i d’infermeria, cuiners i administratius que ja formaven part de l’equipament. L’ampliació ha suposat una inversió inicial de mig milió d’euros per adequar l’espai i un cost afegit de 1,7 ME cada any per al seu finançament. La consellera de Justícia, Ester Capella, i la consellera de Salut, Alba Vergés, han visitat l'espai aquest matí.
 
Un col·lectiu molt vulnerable
 
L’ampliació vol millorar l’atenció, el tractament i la cura dels joves interns en centres de justícia juvenil que presenten greus problemes de salut mental i addició a les drogues. Els professionals de la Unitat terapèutica també atenen i visiten els joves interns en altres centres de justícia juvenil que ho requereixen. Els joves també estan atesos pels centres de Salut Mental Infanto Juvenil (CESMIJ) de la xarxa pública de Salut.
 
El perfil del jove que ingressa a la Unitat terapèutica és el d’un noi (96% dels casos), de nacionalitat espanyola (70%), d’entre 16 i 17 anys (74%), amb un nivell socioeconòmic mitjà (65,5%) i amb estudis de secundària (71%). Els joves interns han comès delictes contra les persones (44%), com maltractaments en l’àmbit familiar, lesions, homicidis i abusos sexuals; robatoris amb violència (23%); i robatoris sense violència (26%). La mitjana de l’internament és de 184 dies.
 
La majoria dels joves que ingressen als centres educatius també són víctimes. Han patit maltractament físic (18%), abusos sexuals (5%), i han presenciat violència en l’àmbit familiar (52%). Més de la meitat dels interns són toxicodependents (53%), majoritàriament, addictes al cànnabis.
 
Pel que fa a les patologies psiquiàtriques, hi destaca el TDAH, els trastorns psicòtics com l’esquizofrènia i els trastorns delirants, els trastorns de la conducta, i els trastorns afectius com la depressió i la bipolaritat. 
 
 
Set centres de la Generalitat
 
La Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil gestiona els set centres de justícia juvenil que hi ha a Catalunya: Can Llupià (Barcelona), Montilivi (Girona), El Segre (Lleida), Folch i Torres (Granollers), L’Alzina (Palau Solità i Plegamants) i Oriol Badia (Guardiola de Font- rubí) i la Unitat Terapèutica del CE Els Til·lers (Mollet del Vallès).
 
El centre de Justícia Juvenil Els Til·lers es va inaugurar l’any 1985 com a centre de règim tancat amb 5 mòduls i una capacitat total de fins a 61 places. Des de 2013, Els Til·lers només té operativa la Unitat terapèutica, adreçada a adolescents i joves adults, de 14 a 21 anys, diagnosticats amb algun trastorn mental i/o problemes d’addicions associats a una elevada complexitat clínica, social i familiar. Aquesta unitat va iniciar la seva activitat l’any 2006 fruit d’un conveni de col·laboració entre els departaments de Justícia i de Salut i el Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

6  

Imatges

Les conselleres Vergés i Capella, durant la visita al Centre Educatiu Els Til·lers

Les conselleres Vergés i Capella, durant la visita al Centre Educatiu Els Til·lers 127

Les conselleres Capella i Vergés, acompanyades de la directora de Justícia Juvenil al Centre Educatiu Els Til·lers

Les conselleres Capella i Vergés, acompanyades de la directora de Justícia Juvenil al Centre Educatiu Els Til·lers 112

Les conselleres de Salut i Justícia, amb els joves interns al centre de justícia juvenil Els Til·lers

Les conselleres de Salut i Justícia, amb els joves interns al centre de justícia juvenil Els Til·lers 121

Habitació del centre de justícia juvenil Els Til·lers, a Mollet del Vallès

Habitació del centre de justícia juvenil Els Til·lers, a Mollet del Vallès 84

Les conselleres Vergés i Capella i el secretari Calderó, amb l'equip directiu del Centre Educatiu Els Til·lers

Les conselleres Vergés i Capella i el secretari Calderó, amb l'equip directiu del Centre Educatiu Els Til·lers 101

Capella presenta als mitjans l'ampliació de places de justícia juvenil per a joves amb problemes de salut mental i drogues

Capella presenta als mitjans l'ampliació de places de justícia juvenil per a joves amb problemes de salut mental i drogues 172

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia