Educació

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, i la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà

Les Escoles Agràries de Catalunya engeguen un nou curs amb gairebé 10.000 alumnes inscrits

query_builder   20 setembre 2019 15:50

event_note Nota de premsa

Les Escoles Agràries de Catalunya engeguen un nou curs amb gairebé 10.000 alumnes inscrits

  • La consellera d’Agricultura i el conseller d’Educació han inaugurat oficialment el curs avui a l’Escola Agrària de les Borges Blanques (les Garrigues)
  • En els darrers dos anys, les escoles agràries han format 870 joves per a incorporar-se al sector agrari
  • Un 26% dels joves que s’incorporen al sector tenen formació agrària, davant del 12% de fa 10 anys
El conseller d'Educació, Josep Bargalló, i la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà
La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, i el conseller d’Educació, Josep Bargalló, han inaugurat oficialment un nou curs de les escoles agràries amb gairebé 10.000 alumnes, 750 joves inscrits als cicles formatius de grau mitjà i superior i vora 9.000 a la formació contínua, en totes les seves modalitats. La consellera Teresa Jordà s’ha mostrat satisfeta amb aquestes xifres, que es mantenen estables respecte a les dels darrers tres anys, i ha posat en valor el paper clau de les escoles agràries per fer possible el relleu generacional del sector i per impulsar la innovació del sector agrari. Els dos aspectes, ha dit, són molt importants, per treballar per l’equilibri territorial i lluitar contra el despoblament. “La modernització i el relleu generacional són indispensables per garantir el futur del sector agrícola i ramader”. “Perquè les persones joves s’incorporin a l’activitat agroalimentària amb garanties d’èxit, cal que acreditin la formació professional que els permetrà desenvolupar el seu projecte”, ha remarcat Jordà.
 
Per la seva banda, el conseller Josep Bargalló ha expressat que Les Borges Blanques és “el lloc perfecte” per estudiar-hi la implantació de la nova modalitat de batxillerat de tres anys, combinat, en aquest cas, amb la formació professional agrària. “Si a les Borges tenim batxillerat, cicles d’FP que tenen a veure amb el món agrari i l’Escola Agrària, hem de treballar conjuntament”, ha manifestat Bargalló, tot afegint: “Hi tenim una oferta molt bona. Una oferta prou atractiva perquè els joves arrelin amb el territori, i que trobin que l’oferta d’aquí és més atractiva que en d'altres llocs”. El conseller ha assenyalat que, d'aquesta manera, s'ajudarà a lluitar contra la segregació territorial. "Les Borges és un dels exemples on ens equivocaríem si no féssim aquest projecte”, ha conclòs.
 
Joves cada cop més preparats
 
En la presentació d’aquest nou curs, Teresa Jordà ha explicat que la quantitat de joves inscrits per rebre formació a fi d’incorporar-se al sector agrari s’ha estabilitzat. En aquests darrers dos anys s’han rebut 870 sol·licituds, i en tot el període PDR (2007-2018) en van ser 2.706.
 
En relació a les inscripció de joves a aquest tipus de formació, la consellera d’Agricultura ha considerat “una bona notícia, el fet que les persones que treballen al camp estan cada cop més formades. Un 26% dels joves que s’incorporen al sector tenen formació agrària, davant del 12% de fa 10 anys”.  
 
La consellera també s’ha referit als 24 joves inscrits als cursos i seminaris d’emprenedoria que s’impulsen a l’EA de les Borges Blanques que fa mes de 10 anys que estan dinamitzant la comarca de les Garrigues i als 10 que fan el seminari d’especialització sobre processat de fruites i hortalisses de IV i V gamma que s’està realitzat a Lleida, gestionat per l’EA de Tàrrega.
La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, i el conseller d'Educació, Josep Bargalló
Internacionalització de la formació agrària
 
Dins el treball de la formació del futur camp català les Escoles donen molta importància al fet de les visites i les pràctiques de Formació en explotacions de països europeus. Com a exemple, durant els darrers 5 anys, s’han enviat més de 120 alumnes a diferents països com: Finlàndia (53), Itàlia (19), Dinamarca (12), França i altres. Tots els alumnes valoren molt positivament l’experiència i ho aconsellarien a altres companys.
 
Les escoles agràries han tingut en marxa la participació en tres projectes interregionals amb França (POCTEFA), i en tenen tres més en preparació per a continuar treballant amb el país veí. També tenim en funcionament dos projectes ERASMUS plus, i la participació en un H2020, juntament amb l’IRTA.
 
D’altra banda, aquest curs s’inicien dos projectes ERASMUS nous: un sobre l’agricultura periurbana, i un altre sobre la reincorporació i l’acolliment de joves per a l’agricultura, amb institucions i escoles agràries i universitats de Dinamarca, Itàlia, França, i altres; països que com tots els de la UE noten la baixada d’actius al seu sector agrari.
 
Segueix l’aposta per la formació Dual
 
Una altra novetat és el Cicle Formatiu de Grau Superior  (CFGS) de Gestió forestal i medi natural i Paisatgisme i Medi Rural que comença aquest curs 2019-20 a l’EAF de de Santa Coloma de Farners. Amb aquests, seran sis els cicles que es fan en modalitat DUAL a les escoles agràries. La modalitat dual permet fer una part important de la formació a la mateixa empresa, i es diferencia de les pràctiques en empreses perquè són els tutors que l’alumne té a l’empresa els qui fan de formadors directament, amb el seguiment del programa formatiu preparat amb els professors de l’escola agrària.
 
Fins ara, s’està fent modalitat dual a l’EA de Vallfogona de Balaguer (CFGS de ramaderia i assistència en sanitat ramadera), a l’EA de l’Empordà (CFGS de processos i qualitat en la indústria alimentària), a l’EA de Viticultura i Enologia ‘Mercè Rossell i Domènech’ (CFGS de viticultura) i a l’EA del Solsonès (CFGS Gestió forestal i medi natural). 
 
Des de l’inici de la formació dual, les Escoles Agràries ha col·laborat amb 76 empreses d’arreu del territori.
 
Les Borges Blanques, especialitzada en formació en maneig i manteniment avançat de maquinària agrícola
 
Teresa Jordà també ha explicat que aquest any s’ha decidit donar el tret de sortida d’aquest nou curs des de l’Escola Agrària de les Borges Blanques, perquè “té previst, com a novetat molt interessant, la implementació del primer curs d’especialització en maneig i manteniment avançat de maquinària agrícola, amb 10 mòduls i més de 800 hores de formació per a cobrir una demanda molt important que tenim de personal format per a la utilització de la maquinària agrícola de forma professional”.
 
La consellera ha reconegut també a l’Escola, que té com especialitat la formació en matèria de producció agropecuària, pel suport que “des de fa anys dona a les Garrigues i a les comarques veïnes, en la formació envers les explotacions de fruita seca, olivicultura i conreus extensius a l’entorn del nou reg de Segarra-Garrigues”.
La consellera ha donat també un diploma de reconeixement a les empreses Germans Bigordà, Bodegues Torres-Finca L’Aranyó i Vicenç Maquinària Agrícola, per la seva estreta col·laboració amb l’Escola Agrària de les Borges Blanques.
 
Xarxa d’Escoles Agràries
 
El Departament compta amb 14 escoles agràries situades en diferents punts de Catalunya, destinades a  formar els joves i els professionals del sector agroalimentari. En aquestes escoles s’imparteix formació reglada o inicial (cicles formatius), formació contínua (presencial, semipresencial i a distància), així com cursos de reciclatge per als professionals, amb el treball formatiu a tots els joves que s’incorporen a l’agricultura i amb els cursos d’emprenedoria, les jornades de transferència tecnològica, i altres formats.
 
El públic objectiu de les escoles agràries està compost pels joves que estudien els cicles formatius de formació professional, pels joves d’entre 18 i 40 anys en disposició d’incorporar-se a l’agricultura, per tots els actius agraris amb necessitat de reciclatge de coneixements i per la resta de persones que habiten en els nuclis rurals de Catalunya.
 
Les escoles, en general, compten amb una especialització o orientació, sempre d’acord amb la seva situació geogràfica o la seva història.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia