Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Alga

Detecten una alga invasora al nord del Parc Natural de Cap de Creus

query_builder   3 octubre 2019 11:24

event_note Nota de premsa

Detecten una alga invasora al nord del Parc Natural de Cap de Creus

Fotografia de l'alga invasora

El Grup de Suport Marí del cos d’Agents Rurals ha localitzat l’alga Caulerpa cylindracea en una zona molt freqüentada pel fondeig d'embarcacions amb àncora

El Grup de Suport Marí del Cos d’Agents Rurals ha detectat una alga invasora al Parc Natural del Cap de Creus. En concret, es tracta de l’espècie invasora Caulerpa cylindracea, que va ser localitzada el dia 1 de setembre en una zona molt freqüentada pel fondeig d'embarcacions amb àncora, a la Calla Galladera, a la cara nord del Cap de Creus, a una fondària d’entre 2 i 6 metres. Posteriorment, es va confirmar l’espècie per part d’un agent del cos i biòleg marí, que ja va participar en la identificació de l’espècie quan es va localitzar el 2016 a la Reserva Marina de ses Negres (cap de Begur, Girona).
 
A Catalunya, es té constància de la presència de Caulerpa cylindracea des de l’any 2008, quan va aparèixer a la costa del Garraf. Aquesta alga és considerada una de les espècies exòtiques marines amb major potencial invasor als fons litorals de la Mediterrània. Des de la seva primera cita al Garraf, ha estat detectada a les comarques del Baix Camp, Tarragonès, Baix Llobregat, la Selva, el Baix Empordà i l’Alt Empordà reportada en el programa de seguiment d’algues invasores del CEAB-CSIC. El punt més al nord on havia estat localitzada fins ara era al municipi de Roses.
 
L’alga Caulerpa cylindracea, d’origen australià, és molt agressiva a la Mediterrània, amb potencial invasor superior al de la espècie Caulerpa taxifolia inclosa al llistat de les cent espècies amb major potencial invasor de la Mediterrània (UICN). Causa greus impactes ecològics sobre les comunitats autòctones i pot arribar a modificar profundament el paisatge, provocant diversos impactes en els hàbitats marins costaners, afectant tant la seva composició i estructura com la dinàmica dels ecosistemes envaïts.
 
Es dispersa pel fons marí ràpidament, donat que pot reproduir-se a partir de petits fragments que poden arrelar tant sobre fons de roca, pedres o blocs com sobre el fons sorrenc, i pot ser transportada tant per les corrents marines com a través del fondeig de les embarcacions. L’alga es queda enganxada a l’àncora quan aquestes embarcacions fondegen en un punt envaït i després de ser transportada s’implanta a d’altres punts, quan l’embarcació fondeja en altres indrets. Pot arribar a viure uns dies fora de l’aigua sense perdre el seu potencial per colonitzar nous llocs i la seva velocitat de creixement és molt rapida de manera que en poc temps pot provocar impactes importants sobre els ecosistemes colonitzats.
 

2  

Imatges

Fotografia de l'alga invasora

Fotografia de l'alga invasora 1879

Fotografia de l'alga invasora

Fotografia de l'alga invasora 1897

1  

Vídeos

Vídeo de l'alga invasora