EAIE 2019
Catalunya acollirà per primera vegada la fira d’educació superior més important d’Europa i serà l’amfitriona de la 32a edició de l’European Association for International Education (EAIE), que se celebrarà Barcelona del 15 al 18 de setembre de 2020. El relleu s’ha fet avui efectiu durant la cloenda de l’edició que enguany s’ha celebrat a Hèlsinki i davant la presència d’una àmplia delegació catalana encapçalada pel secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, que ha estat acompanyat pel secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Lluís Baulenas, i la delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya als Països Nòrdics, Francesca Guardiola, entre d’altres.
 
Grau ha destacat la importància d’acollir la fira d’educació superior més important d’Europa ja que es tracta “d’una oportunitat única per fer encara més visible la bona feina de les institucions catalanes”. I ha volgut subratllar “la trajectòria del sistema d’universitats de Catalunya en l’àmbit internacional amb una presència constant en fires i organismes de tot el món, en l’establiment d’acords i convenis amb institucions estrangeres, en el desenvolupament de projectes conjunts, així com en una implicació total amb la mobilitat de la comunitat universitària i investigadora”.
 
Una trajectòria que, en paraules de Grau, contribueix “a l’enriquiment del nostre sistema de coneixement i que alhora és una aportació cabdal per al prestigi internacional del nostre país”.
En aquest sentit, el secretari d’Universitats i Recerca s’ha referit a la rellevància del sistema d’educació superior com a ambaixador de Catalunya al món, a banda del seu paper com a motor del desenvolupament econòmic i social. “El coneixement i la innovació també són peces clau en les relacions amb l’exterior gràcies al caràcter universal de l’educació superior i la recerca”, ha afegit.
 
Forjant rutes creatives
En el decurs de l’acte, l’EAIE ha presentat el lema de l’edició de Barcelona: Forging creative pathways (forjant rutes creatives). Per l’EAIE, l’elecció de Catalunya respon al bon posicionament del país i de la seva capital  en àmbits estratègics com ara el d’smarts cities, així com pel seu caràcter cosmopolita que encaixa perfectament en la importància de la multiculturalitat i de l’intercanvi en l’àmbit de l’educació superior. D’altra banda, Barcelona és l’emplaçament ideal per debatre i posar sobre la taula la necessitat de desenvolupar el creative and foward thinking en l’àmbit de l’educació superior. 
 
El president de la comissió de Relacions Internacionals del CIC, el rector de la Universitat de Vic-Central de Catalunya, Josep-Eladi Baños, ha estat l’encarregat de recollir el testimoni de mans de la presidenta de l’EAIE, Sabine Pendl. Durant la seva intervenció, Baños ha expressat el seu agraïment en nom del sistema català d’universitats per haver escollit Barcelona com a pròxima seu de la fira, al mateix temps que ha destacat que aquesta elecció arriba en un moment molt important ja que Catalunya i les seves institucions “estan treballant per assegurar l’avanç del sistema d’educació superior català en el marc del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement”. Un sistema amb un alt component d’internacionalització com així ho evidencia la presència d’universitats catalanes en el projecte European Universities, que Baños també ha recordat en el seu discurs. La Comissió Europea va escollir el juny passat quatre universitats catalanes entre les integrants de les primeres 17 aliances de centres d’educació superior d’arreu del continent.
 
 
Noves oportunitats de col·laboració
En el marc de la participació a la fira EAIE 2019, el secretari d’Universitats i Recerca ha realitzat diverses visites institucionals a la capital finlandesa. Concretament, s’ha reunit amb representants del Ministeri d’Educació i Cultura per parlar d’internacionalització de l’educació superior, així com sobre recerca i innovació. També s’ha trobat amb responsables dels consells regionals de Hèlsinki-Uusimaa i de Tampere per parlar d’estratègies d’innovació i educació superior i sobre l’Índex de Progrés Social (SPI), i s’han explorat noves oportunitats de col·laboració amb el màxim responsable de la plataforma DEMOLA, impulsada per la Universitat de Tampere i l’empresa NOKIA.
 
Així mateix, la delegació desplaçada amb motiu d’EAIE2019 va intercanviar impressions amb la comunitat catalana a Hèlsinki en el decurs de la trobada organitzada per la delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya als Països Nòrdics.

3  

Imatges

FOTO1

FOTO1 2508

FOTO2

FOTO2 2503

Logo EAIE 2020

Logo EAIE 2020 131