• Els treballs han permès millorar el servei d’urgències i així donar assistència a més casos des de l’atenció primària
  • La planta s’ha dissenyat pensant en el confort dels pacients, dels professionals i en la millora de la qualitat assistencial
La consellera, durant la seva visita al CAP Santa Coloma de Gramenet, aquest matí.
L’atenció primària de l’àrea Metropolitana Nord ha posat en marxa les noves instal·lacions a la zona d’urgències del Centre d’Atenció Primària (CAP) Santa Coloma de Gramenet, situat al carrer Major del municipi. Amb aquesta adaptació dels espais, les urgències d’atenció primària del centre milloren els seus serveis, oferint una zona amb boxs d’observació amb què es fa un salt qualitatiu en l’estabilització dels pacients.
 
Aquesta ampliació dels serveis a les urgències del CAP Santa Coloma de Gramenet s’emmarca en el desplegament del Pla Nacional d’Urgències de Catalunya (PLANUC). Aquest Pla és el full de ruta per assegurar una atenció continuada i urgent equitativa, qualitativa i resolutiva. En la seva visita a l’espai, la consellera de Salut, Alba Vergés ha emmarcat aquesta actuació a Santa Coloma en la voluntat d’assolir un model d’atenció primària que, entre d’altres coses, “augmenti la resolució de la demanda urgent de baixa i mitjana complexitat i realitzi l’abordatge inicial i la derivació a l’hospital de les urgències de major gravetat”.
 
L’ampliació dels serveis a les urgències d’atenció primària del CAP és una de les noves accions promogudes pel Servei Català de la Salut (CatSalut) per adequar la prestació de serveis de salut en l’àmbit del Barcelonès Nord per a aquest any.
 
Les obres, que s’han completat en quatre mesos, han suposat una inversió per part de l’Institut Català de la Salut (ICS) de 275.800€ i una remodelació de la planta baixa del centre. Concretament, l’espai assistencial remodelat ocupa 300m2 de superfície i ha permès disposar d’una nova zona d’observació amb 9 boxs, un d’ells reservat per a actuacions de reanimació cardiopulmonar. La titular de Salut ha afegit que, a banda d’aquesta inversió en adequar els espais, ja s’hi han realitzat altres millores, com el triatge d’infermeria o el reforç de professionals, que contribueixen a “impulsar una assistència millor i més propera al ciutadà”.
 
Aquesta nova zona d’observació se suma a la millora que fa uns mesos es va fer de les proves diagnòstiques de les que disposa el centre; concretament, en el servei de radiologia i en la realització d’analítiques amb química seca (que permeten obtenir resultats de forma immediata).
 
Aquesta ampliació de la cartera de serveis permet donar assistència a més casos des de les urgències d’atenció primària i ajudar en la descongestió del servei d’urgències hospitalàries.
 
Pensant en els pacients
L’espai s’ha dissenyat pensant en el confort dels pacients i en la millora de la qualitat assistencial. El box destinat a les reanimacions cardiopulmonars s’ha ubicat a la zona de més accessibilitat per donar rapidesa a l’assistència i als trasllats a l’hospital en cas de ser necessari. S’ha creat un accés directe entre la zona de boxs i una consulta d’infermeria per tal que els pacients puguin estabilitzar-se en un espai adequat si la situació ho requereix (per exemple, si es pateix un mareig després d’una cura). A més, la zona de boxes inclou un bany adaptat pels usuaris que hagin d’estar en observació i evitar així desplaçaments fora de l’àrea d’urgències.
 
El projecte s’ha dissenyat per oferir polivalència en l’ús de l’espai i aprofitar les possibilitats dels nous recursos. Així, els boxs amb butaques es poden utilitzar per les extraccions de sang programades normalment pels matins i que no creen interferències amb l’assistència a urgències del centre.
 
Els treballs també han servit per fer millores de les instal·lacions a les consultes de la mateixa planta.

3  

Imatges

Foto boxes

Foto boxes 1958

Foto visita 1

Foto visita 1 2384

Foto visita 2

Foto visita 2 2652