Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

DARp

La Generalitat lidera un projecte europeu per millorar la competitivitat de les Pime en l'àmbit agroalimentari

query_builder   3 octubre 2019 16:40

event_note Nota de premsa

La Generalitat lidera un projecte europeu per millorar la competitivitat de les Pime en l'àmbit agroalimentari

  • Entre avui i demà té lloc a Catalunya la primera trobada dels cinc socis que conformen aquest projecte: Grècia, França, Bulgària, Estònia i Eslovènia
  • Les PIME alimentàries catalanes representen el 98% del total d’aquestes empreses i van tenir un volum de negoci (exercici 2016) de 4.645 M€, que suposaria gairebé 20% del total del sector
  • L’objectiu d’aquesta iniciativa és aconseguir que els productes d’aquestes empreses puguin competir en un mercat globalitzat oferint qualitat, autenticitat i fent front al frau alimentari
DARP
La Generalitat lidera el projecte europeu Qualify en el què participen la Cambra d'Agricultura de la regió de la Vienne (França), el Govern Regional de Tessàlia (Grècia) i les Cambres Nacionals de Comerç i Indústria de Bulgària, Eslovènia i Estònia.
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya lidera el projecte QUALIFY, una iniciativa cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa de Cooperació Territorial Europeu anomenat ‘Interreg Europe’, en què participen 5 altres socis: la Cambra d’Agricultura de la regió de la Vienne (França), el Govern Regional de Tessàlia (Grècia) i les Cambres Nacionals de Comerç i Indústria de Bulgària, Eslovènia i Estònia.
 
El projecte, en marxa des del passat mes d’agost, té com a objectiu impulsar la competitivitat de les petites i mitjanes empreses (PIME) del sector agroalimentari a través de la millora dels seus processos de qualitat, la prevenció del frau alimentari i la promoció de l’autenticitat dels seus productes.
 
Per assolir aquest  objectiu, es duran a terme una sèrie d’activitats destinades a l’intercanvi de bones pràctiques i metodologies entre els socis integrants per tal d’identificar millores que es puguin implementar en els instruments que té el Govern per ajudar les PIME del sector a l’hora de treballar en els àmbits mencionats.
 
Així, el projecte es focalitzarà en quatre línies bàsiques: en la prevenció del frau en els aspectes directament relacionats amb els factors clau de la diferenciació dels productes de les pimes com ara l’autenticitat, els mètodes d’elaboració tradicionals, la proximitat, etc. També incidirà en la millora de l’autocontrol de la qualitat de les pimes per augmentar-ne la competitivitat i la internacionalització, en donar a conèixer a la societat el valor afegit diferencial que aporten aquests productes i les seves garanties d’autenticitat i en la creació d’estructures de governança que permetin la col·laboració publico-privada en aquest àmbit.
 
La durada del projecte és de 3 anys i mig i compta amb un pressupost de 1,31 M€ dels quals 1,06 M€ seran finançats amb fons FEDER.
 
PIMEs catalanes, exemples de competitivitat basada en la qualitat i l’autenticitat
 
Els dies 3 i 4 d’octubre es du a terme a Catalunya la primera trobada presencial del projecte, on representants de totes les institucions sòcies participaran a diferents reunions i visites per entendre el sistema català en l’àmbit del projecte i intercanviar idees entre tots per proposar mesures de millora.
 
Pel que fa la part de bones pràctiques, durant aquesta visita a Catalunya s’han triat dues empreses que, per la seva forma de treballar, representen un exemple de l’enfocament adequat de les Pime cap als estàndards de qualitat i l’autenticitat com a estratègia de diferenciació i de valorització dels productes.
 
D’ara i fins al gener de 2022 hi seguirà havent accions, a Catalunya i als demés països implicats, per fomentar aquest intercanvi de bones pràctiques que permetrà just després plasmar els principals resultats en un pla d’acció que el Govern pugui implementar a partir dels anys 2022-2023 de cara a la millora de l’eficiència i eficàcia de les polítiques públiques en l’àmbit de la qualitat, prevenció del frau i autenticitat a les PIME del sector agroalimentari català.
 
Les PIME alimentàries, un sector clau a l’economia catalana
 
A Catalunya, hi ha en total 3.922 empreses agroalimentàries, el 75% de les quals tenen menys de 10 treballadors, 19,5% menys de 50, i 4,4% menys de 200. Per tant, més del 98% del total d’empreses són PIME.
 
En relació al volum de negoci de les PIME catalanes, segons els anuaris de PIMECAT, les PIME alimentàries catalanes van facturar (exercici 2016) 4.645,8 M€, que suposaria menys del 20% del total del sector.
 
En termes generals, el volum de negoci de la Indústria Agroalimentària (IAA) a Catalunya és de 26.288 M€, que suposa una cinquena part del negoci industrial a Catalunya i el 24% del total espanyol.
 
 
 
 

1  

Imatges

Foto dels socis del projecte europeu  Quality

Foto dels socis del projecte europeu Quality 5525

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia