President

El president de la Generalitat ha lliurat el Guardó Pau Casals a Jaume Plensa

President Torra: "La cultura catalana és símbol de l'anhel de llibertat i pau del poble de Catalunya"

query_builder   3 octubre 2019 20:30

event_note Nota de premsa

President Torra: "La cultura catalana és símbol de l'anhel de llibertat i pau del poble de Catalunya"

El president de la Generalitat ha lliurat el Guardó Pau Casals a Jaume Plensa
 ·         El cap de l’Executiu ha lliurat, aquesta tarda, el segon Guardó Pau Casals a Jaume Plensa en reconeixement a la seva excel·lència en l’àmbit de les arts plàstiques, especialment en l’escultura
 
·         Amb aquesta distinció es converteix en legat d’honor de la cultura catalana, per representar, difondre i projectar-la arreu del món
 
·         L’acte, que ha comptat amb la participació de la consellera de Cultura, s’ha celebrat al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat
 
 
 
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presidit aquesta tarda el lliurament del Guardó Pau Casals a Jaume Plensa, on ha destacat que és “un dels artistes de major renom internacional d’escultura amb obra admirada arreu del món”. “Ha exercit el seu mestratge en prestigioses institucions acadèmiques, sense perdre mai les seves arrels”. El cap de l’Executiu també ha remarcat que “la vàlua de la seva obra es correlaciona amb la capacitat creativa i l’exemplaritat dels seus valors”. “És un escultor tenaç i perfeccionista, amb cura i delicadesa pels petits detalls, treballador incansable”, ha lloat.
 
El Govern ha lliurat aquest guardó a Plensa per la seva dilatada trajectòria professional i la seva contribució a la projecció exterior de la cultura catalana. Amb aquesta distinció, Plensa es converteix en legat d’honor de la cultura catalana, per representar, difondre i projectar-la arreu del món. En aquest sentit, el president Torra ha posat en relleu que Plensa rep ara el Premi Pau Casals, però “legat de la cultura catalana ja n’era de facto, com el mestre Savall, perquè n’heu exercit durant molts anys”.
 
En l’acte, que ha tingut lloc al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, el cap de l’Executiu ha agraït tant a la Fundació Pau Casals com a Jordi Savall la tasca que duen a terme i ha reivindicat la cultura catalana manifestant que “és el símbol de l’anhel de llibertat i pau del poble de Catalunya”. “La mateixa figura de Pau Casals és, potser, l’exemple més evident”, ha assenyalat.
 
A més, el president també s’ha dirigit a tots els joves i professionals que es mouen arreu dels cinc continents. “Tots sou legats, d’alguna manera, si així ho voleu, de la nostra cultura de pau i de llibertat”, ha afirmat.
 
Al seu torn, la consellera de Cultura ha destacat que Jaume Plensa “ens proposa una poètica plàstica que harmonitza la matèria amb l’esperit, celebrant aquest passatge tan poderós que es desplega entre la idea i l’execució d’una idea que vol tenir un sentit social. D’aquesta manera, les escultures de Jaume Plensa esbossen una de les conquestes més altes de què és capaç la intel·ligència i la sensibilitat humana. Em refereixo a l’interrogant, a la capacitat d’interpel·lar-nos a través d’una perplexitat que al capdavall ens humanitza.
 
A més del president i la consellera, a l’acte també hi ha intervingut la vídua de Pau Casals, vicepresidenta i confundadora de la Fundació Pau Casals i Creu de Sant Jordi 2001, Marta Casals; el periodista i director de La Vanguardia, Màrius Carol, que ha fet la glossa del guardonat; i el secretari del Govern, Victor Cullell, que ha fet la lectura del decret de concessió del guardó. Una interpretació musical a càrrec de la violoncel·lista Mariona Camats ha clos l’acte. Aquesta intèrpret va ser la guanyadora del Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes 2016.
 
Aquest guardó, que es lliura bianualment, distingeix les personalitats rellevants de l’àmbit cultural català que hagin contribuït decisivament a la projecció exterior de la cultura catalana i, atorga a les persones guardonades l’honor d’exercir durant dos anys naturals, de manera altruista i gratuïta, sota la denominació de legat o legada d’honor de la cultura catalana, tasques específiques de representació, promoció i projecció de la cultura catalana arreu del món.
 
El passat 9 de juliol el Govern va acordar distingir amb aquest guardó a Jaume Plensa per la seva excel·lència en l’àmbit de les arts plàstiques, especialment en l’escultura, el llenguatge plàstic de la qual està estretament vinculat amb la filosofia i la relació de l’home amb l’univers, amb què ha contribuït a la projecció de la cultura catalana.
 
El Guardó Pau Casals es va crear el desembre de 2016 i es concedeix a títol vitalici i honorífic. La relació de les persones candidates s’elabora i avalua amb la participació de la Fundació Pau Casals. En la primera edició es va distingir Jordi Savall per la seva excel·lència en l’àmbit de la música antiga.
 
 
 

2  

Imatges

El cap de l'Executiu ha lliurat, aquesta tarda, el segon Guardó Pau Casals a Jaume Plensa

El cap de l'Executiu ha lliurat, aquesta tarda, el segon Guardó Pau Casals a Jaume Plensa 100

Amb aquesta distinció Plensa es converteix en legat d'honor de la cultura catalana

Amb aquesta distinció Plensa es converteix en legat d'honor de la cultura catalana 4154

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia