Empresa i Treball

VIII Setmana d'Artesania de Catalunya

ARTESANIA

L'edició més internacional de la Setmana d'Artesania comença demà amb més de 100 activitats arreu de Catalunya

query_builder   6 octubre 2019 12:00

event_note Nota de premsa

ARTESANIA

L'edició més internacional de la Setmana d'Artesania comença demà amb més de 100 activitats arreu de Catalunya

Setmana d'Artesania de Catalunya
 
  • Catalunya compta, actualment, amb més de 8.200 artesans que ocupen gairebé 10.400 persones; 48 associacions i gremis, 48 museus i 21 fires monogràfiques d’artesania i 6 esdeveniments artesans; i alhora en l’àmbit formatiu compta amb 90 escoles de formació d’oficis artístics, reglada i no reglada, i amb l’únic grau universitari d’Artesania a l’estat espanyol.
 
  • Amb la finalitat de potenciar i fer visible tota la seva riquesa  i diversitat  i sota el lema “artesania divina”, la Setmana d’Artesania de Catalunya de la Generalitat celebra fins el proper diumenge la seva VIII edició amb una programa de més de 100 activitats a diferents espais de Barcelona i arreu de Catalunya de promoció, coneixement i difusió de l'artesania catalana i d’arreu.
 
  • Enguany s’impulsa la I Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania, al MACBA; amb la voluntat de crear sinergies entre aquests sectors productius i creatius i potenciar i donar a conèixer, en diversos formats audiovisuals, el món de l’artesania.
 
  •  La Setmana donarà a conèixer també l’imaginari i el llegat artesanal d’Antoni Gaudí a través de 4 visites guiades per mestres artesans catalans a La Sagrada Família, Casa Vicens, Palau Güell i a la fàbrica de ceràmica modernista La Rajoleta. El programa inclou també 3 mostres expositives destinades a la joia contemporània, nacional i internacional, a més de demostracions d’oficis i una jornada matinal destinada al públic familiar.
 
 
La Generalitat a través d’Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), impulsa per vuitè any consecutiu la celebració de la Setmana d’Artesania de Catalunya, que tindrà lloc des de demà i fins diumenge 13 d’octubre amb un extens programa d’activitats, totes elles gratuïtes, en diversos espais de la ciutat de Barcelona i arreu del territori català. Artesans catalans de prestigi internacional, entitats, institucions i professionals del sector se sumaran a la celebració de la Setmana.
 
Sota el lema “artesania divina” (perfecta en el seu gènere, extraordinàriament bona o bella que destaca per les seves qualitats), enguany la Setmana celebra la seva edició més internacional. Ha impulsat la celebració de la I Mostra  Internacional d’Audiovisuals d’Artesania que projectarà al MACBA una selecció de 12 peces nacionals i internacionals, 2 d’elles inèdites, al voltant d’aquest sector productiu. Amb aquesta iniciativa única a Catalunya i a l’estat espanyol, es vol potenciar sinergies entre el sector artesanal i audiovisual, per generar productes de qualitat basats en processos creatius artesanals i on el protagonista és l’artesà i la seva obra.
 
Així mateix, programa 4 visites excepcionals, de la mà de mestres artesans catalans que han intervingut en la construcció o recuperació, a la Sagrada Família, Casa Vicens, Palau Güell i a la fàbrica de ceràmica modernista La Rajoleta, per donar a conèixer l’imaginari i el llegat artesanal de l’arquitecte de prestigi internacional Antoni Gaudí.
 
A més, Artesania Catalunya ha volgut dedicar en aquesta edició de la Setmana l’activitat expositiva a mostrar les tendències més innovadores i creatives en joia contemporània, a través de tres exposicions: D’altra banda, el Programa d’aquesta vuitena edició de la Setmana, inclou demostracions d’oficis i una jornada dissabte dedicada al públic més familiar, i arreu de territori català estan previstes més de 100  activitats, entre exposicions, tallers formatius i divulgatius i rutes.
 
El secretari d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer, acompanyat de la directora general de Comerç i del Consorci de Comerç, Artesania i Moda ( CCAM), Muntsa Vilalta,  inaugurarà demà la Setmana a les 19.30 hores, a la Sagrada Família, en una jornada inaugural que comptarà, a més, amb la participació, del mestre artesà forjador Enric Pla que ha participat en la recuperació i construcció de la Basílica i Jordi Soldevila responsable del tancament en fusta de la Sagristia. Tots dos,  i el president del Gremi de la Fusta i el Moble de Catalunya, Salvador Ordoñez, explicaran, en format diàleg, el llegat artesanal de l’obra d’Antoni Gaudí.
 
Principals dades del sector artesà a Catalunya: Més de 8.200 artesans que ocupen gairebé a 10.400 persones
 
El sector artesà català compta en l’actualitat amb més de 8.200 artesans que ocupen gairebé a 10.400 persones, amb un índex de creixement en els darrers tres anys del nombre d'artesans d'un 6,8% anual, i un creixement de l'ocupació en el sector del 5,14% anual.
 
Destacar que 2.489 artesans estan acreditats amb el carnet d’artesà emès per la Generalitat, un carnet de caràcter voluntari que reconeix i acredita el domini de l’ofici   artesanal, amb un increment del 2,8% en relació a l’any anterior.
 
Aquest és un sector molt ric i divers, on es troben els oficis de ceramista, joier, fuster, puntaire, forjador, vidrier, mosaïcista, perfumista, lutier, orguener, teixidor, torner, o  enquadernador, una llarga llista inclosa dins les 14 tipologies de famílies artesanes presents a Catalunya. Aquesta riquesa no només es dóna en tipologies d’oficis, sinó també en presència en el territori: La Generalitat ha reconegut 21 municipis identificats com a Zona d'Oficis Singulars, i 7 Punts d’Interès Artesanal arreu de Catalunya.
 
D’altra banda, destaquen les 48 associacions i gremis, 48 museus i 21 fires monogràfiques d’artesania i 6 esdeveniments artesans. I pel que a  l’àmbit formatiu, actualment hi ha 90 escoles de formació d’oficis artístics, incloent formació reglada i no reglada, i compta amb l’únic grau universitari d’Artesania a l’estat espanyol, que s’imparteix a l’Escola Massana.
 
La Setmana d’Artesania de Catalunya és una iniciativa en la qual, a través de la divulgació, el coneixement i la participació es vol fomentar els valors culturals i socials de l’artesania, la seva presència i coneixement tant a Catalunya com a l’exterior, promoure el talent i la creativitat, alhora que potenciar la professionalització i comercialització del sector.
 
 
Més informació de la programació de la Setmana aquí
 
 
 
CCAM-Artesania Catalunya
 
Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), organisme adscrit al Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, té com a missió fomentar la imatge i prestigi social, difondre i preservar el valor patrimonial, millorar la competitivitat i rendibilitat i augmentar la presència internacional i digital del sector artesà, mitjançant actuacions de promoció comercial, cultural, formativa i divulgativa.
 
El centre d’Artesania Catalunya és l’espai que acull la Botiga Empremtes de Catalunya i presenta una programació d’exposicions amb la finalitat de fer arribar a la societat la qualitat i excel·lència de l’artesania catalana, i la seva presència i rellevància en la nostra vida quotidiana. Disposa, a més d’una sala d’actes i una biblioteca amb prop d’un miler de documents.
 
 
 
Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________
 
§   Instagram:@artesaniacat
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia