Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

La consellera Teresa Jordà després de la reunió de la Taula Agrària

Agricultura i les organitzacions agràries reclamen a l'Estat i a la Unió Europea que desactivin el conflicte comercial amb els EUA per evitar l'increment aranzelari

query_builder   7 octubre 2019 16:49

event_note Nota de premsa

Agricultura i les organitzacions agràries reclamen a l'Estat i a la Unió Europea que desactivin el conflicte comercial amb els EUA per evitar l'increment aranzelari

La consellera Teresa Jordà després de la reunió de la Taula Agrària
La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha expressat la seva preocupació per l’anunci del govern dels Estats Units d’imposar aranzels als productes agroalimentaris provinents de la Unió Europea en el transcurs de la reunió urgent de la Taula Agrària que s’ha fet aquest dilluns al migdia al Parlament. Jordà s’ha compromès davant les organitzacions agràries a enfortir la tasca d’internacionalització del sector agroalimentari català i analitzar mercats alternatius en previsió a una eventual pèrdua de competitivitat.
 
Teresa Jordà ha assegurat que si aquests aranzels acaben produint-se “des del Departament d’Agricultura, a través Prodeca i de la mà d’Acció, farem totes les accions que puguem per intensificar encara més les polítiques de promoció del comerç internacional i també apel·larem al consum intern”.
 
L’increment aranzelari entre la UE i els Estats Units (primera economia mundial) està previst que entri en vigor el 18 d’octubre i, en cas que s’activi, penalitzarà greument les exportacions agroalimentàries europees. Els sectors més afectats de la indústria catalana són el de l’oli d’oliva, el vi i la carn.
 
La consellera Jordà ha explicat que Catalunya exporta al mercat americà oli d’oliva per un valor de 55,7M€ l’any 2018, tenint en compte aquesta xifra, l’aplicació d’aquests aranzels representaria un sobre cost de 13M€. Pel que fa el vi i el cava amb 84,5M€ exportats el 2018, es veurien afectats només el vins tranquils, no carbonatats, amb una graduació menor a 14% d’alcohol, amb una facturació de 27M€ que patirien un sobre cost de 6,8M€. El cava, i la resta d’espumosos europeus, no quedarien afectats per l’increment aranzelari. L’altre producte afectat seria el sector carni,  amb 31,5 milions exportats el 2018, que es veuria afectat amb un increment de 5,5M€.
 
La consellera ha demanat al ministre d’Agricultura, Luis Planas, i als responsables de la Unió Europea que facin el possible per desactivar el conflicte comercial per la via diplomàtica abans del 18 d’octubre. Jordà no ha pogut assistir a la reunió del Consell Consultiu del Ministeri d’Agricultura arran de la coincidència amb el debat i votació de la moció de censura al President de la Generalitat al Parlament. El Departament d’Agricultura ha fet arribar el seu posicionament al Ministeri.  
 
En aquets sentit, Jordà ha afirmat que “estem davant d’un conflicte comercial que té uns orígens, i el sector productiu en podria acabar rebent les conseqüències”. ”Així doncs, no podem fer una altra cosa que demanar al Ministre que s’engeguin ja els mecanismes de la via diplomàtica per mirar de resoldre el conflicte comercial entre la UE i els EUA”. “Des de Catalunya, farem la pressió que haguem de fer, allà on l’hem de fer”, ha dit Jordà.
 
Els Estats Units és el tercer destí de productes agroalimentaris catalans de fora de la Unió Europea, després de la Xina i el Japó. Representa el 3,3% de les exportacions mundials d’aliments i begudes catalanes i és el 8è mercat mundial.
 
En el transcurs de la Taula Agrària, Departament i organitzacions agràries, han acordat reforçar el suport a la internacionalització de la indústria agroalimentària catalana, millorar la diversificació i buscar mercats alternatius al nord-americà. La conselleria monitoritzarà amb indicadors de preus l’eventual afectació sobre les exportacions. Alhora s’augmentaran els recursos per consolidar nous mercats emergents i l’obertura i diversificació de noves línies d’exportació per al sector agroalimentari català.
 
Prodeca, la promotora dels aliments catalans, és l’empresa pública adscrita al Departament d’Agricultura que té per objecte la promoció dels productes agroalimentaris catalans en el mercat internacional. Ofereix serveis de suport al comerç exterior i d’acompanyament en el procés d'internacionalització i competitivitat a les empreses agroalimentàries catalanes; facilita la seva participació a les principals fires agroalimentàries internacionals, desplega programes d'iniciació a l'exportació, diversificació de mercats, promoció comercial i consolidació de la presència a països tercers, etc.  Prodeca treballa coordinadament amb les associacions i agents que intervenen en la cadena d’exportació agroalimentària i participa en iniciatives relacionades amb la gastronomia catalana com a eina de valorització i millora del posicionament dels productes i les empreses catalanes del sector. 
 
Les organitzacions agràries també han coincidit a reclamar una nova Política Agrària Comuna (PAC) “forta” i amb prou pressupost per fer front a les eventuals afectacions de la política aranzelària nord-americana. El juliol del 2018, el Departament d’Agricultura i les organitzacions agràries ja van signar un pacte per defensar conjuntament des de Catalunya l’aplicació dels ajuts de la PAC mitjançant l’elaboració d’un Pla estratègic català amb vista a la posada en marxa de la nova PAC.  
 
La consellera d’Agricultura ha afirmat que “cal una Unió Europea forta on tots els països membres actuïn en bloc” per evitar una batalla comercial amb els EUA, “que perjudicaria el nostre sector agroalimentari”. Així mateix, Jordà ha dit que “necessitem tenir veu pròpia a Europa per defensar els interessos del sector agroalimentari”.

 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i
 

2  

Imatges

La consellera Teresa Jordà després de la reunió de la Taula Agrària

La consellera Teresa Jordà després de la reunió de la Taula Agrària 150

Moment de la Taula Agrària

Moment de la Taula Agrària

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia