• Els exemplars, que s’han deixat anar a la llacuna de l’Alfacada, són d’una espècie amenaçada, i provenen del programa de cria en captivitat que duu a terme el parc al Centre de recuperació de fauna salvatge del Canal Vell

 

  • L’actuació s’ha dut a terme en el marc del conveni de col·laboració amb la Fundació Catalunya-La Pedrera, i l’Associació Picampall
tortugues ebre delta

El Parc Natural del Delta de l’Ebre ha alliberat aquest dimecres una cinquantena de tortugues d’estany (Emys orbicularis) a la llacuna de l’Alfacada, en el marc del projecte de recuperació d’aquesta espècie amenaçada que la Generalitat impulsa des del 2006, en col·laboració amb l’Associació Picampall.

Aquest és el segon alliberament d’aquesta espècie aquest any. El 2019, amb aquestes, ja són més de 100 les tortugues alliberades. Les tortugues, que van néixer ara fa tres anys, provenen del programa de cria en captivitat que duu a terme el parc al Centre de recuperació de fauna salvatge del Canal Vell, en el marc del programa de reproducció de la tortuga d’estany.

 

Amenaçada per diversos factors

La tortuga d’estany és una de les dues espècies de tortugues d'aigua dolça autòctones presents a Catalunya i a la península Ibèrica. Fins a meitat del segle XX encara era bastant abundant al delta de l'Ebre, fins i tot, en els ambients aquàtics més transformats per l'home.

Tanmateix, en l’actualitat ha passat a ser considerada com una espècie amenaçada, com a conseqüència de diversos factors. Entre ells, l’impacte de la contaminació química de les aigües, la reducció i la transformació del seu hàbitat, la pesca a les llacunes i la recol·lecció d'exemplars com animals de companyia.

Al Delta de l’Ebre, només era present en dues llacunes litorals: Canal Vell i Encanyissada. A més, com a conseqüència del programa de recuperació iniciat el 2006, hi viuen actualment a l'Illa de Buda i la llacuna de l’Alfacada. Des de l’inici d’aquest programa, s’han alliberat al delta de l’Ebre 932 exemplars. El Parc Natural del Delta de l’Ebre du a terme un seguiment específic d'aquesta espècie des dels anys 1990.

Fotografies: Mariano Cebolla

 

3  

Imatges

Fotografia

Fotografia 499

Fotografia

Fotografia 740

Fotografia

Fotografia 392

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 208