Protecció Civil

Alerta de Protecció Civil de la Generalitat pel temporal de pluges, vent i mala mar

query_builder   22 octubre 2019 12:10

event_note Nota de premsa

Alerta de Protecció Civil de la Generalitat pel temporal de pluges, vent i mala mar

  • S'esperen acumulacions de 100 l/m2 de manera generalitzada i localment es podran superar els 200 l/m2, especialment al Ripollès i la Garrotxa
  • Amb el pas de les hores es preveu el creixement del cabal dels rius, especialment a les conques del Muga, Fluvià, Ter, Llobregat i al marge esquerre del Segre (Ondara, Sió i Corb). En menor grau al Besòs, Congost i Mogent
  • A les zones urbanes, es poden produir inundacions a carrers i acumulacions d’aigua a baixos, garatges i soterranis
  • Protecció Civil demana a la ciutadania que avanci el retorn en vehicle aquesta tarda i que es limiti al màxim la mobilitat de matinada
  • Protecció Civil ha demanat als municipis afectats que prenguin mesures com la senyalització dels punts inundables i tancament d’accessos a zones properes a rius, rieres i passejos marítims. Respecteu aquests tancaments

 

Protecció Civil de la Generalitat manté l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya INUNCAT pel temporal de pluges, vent i mala mar que ja està afectant Catalunya de manera generalitzada. El Servei Meteorològic de Catalunya SMC preveu que la llevantada avanci de mar a terra i de sud-est a nord-oest i que escombri el país en diferents tongades de precipitacions.

S’espera que s’arribi a 100l/m2 acumulats en tot l’episodi a qualsevol punt i que els xàfecs poden arribar a deixar localment fins a 200l/m2 al nord-est de Catalunya, especialment al Ripollès i Garrotxa. Aquest front de pluges anirà acompanyat de ventades que al litoral i prelitoral poden superar els 70 km/h i en cotes altes de l’interior poden superar 90 km/h.

També hi haurà fort temporal marítim de Llevant que pot causar danys en el front marítim, especialment a la costa central i Costa Brava, dificultant que els rius aboquin tota l’aigua recollida al mar.

Pel que fa a les conques internes (Agència Catalana de l’Aigua) i la de l’Ebre (Confederación Hidrográfica de l’Ebre) han informat que no es preveuen tant creixements sobtats dels rius més grans, sinó un creixement sostingut que pot provocar inundacions, sobretot a les zones planes quan recullin tot l’acumulat, i especialment durant la propera nit i primeres hores de dimecres.

 

  • Caldrà prestar especial atenció a les conques del Muga, Fluvià i Ter. Les zones més properes a les desembocadures és on poden haver-hi inundacions més extenses.
  • També es preveuen afectacions a la conca del Llobregat, i en menor grau al sistema Besòs, Congost i Mogent.
  • Pel que fa a la Conca de l’Ebre, cal estar especialment atents a possibles afectacions als rius del marge esquerre del Segre com són l’Ondara, el Sió i el Corb.
  • Pel que fa a rieres i petits afluents de tot el litoral i prelitoral si que es poden produir crescudes sobtades en el moment de màxima intensitat de precipitació. A Terres de l’Ebre, els barrancs de la zona de Tortosa poden patir aquest fenomen també.

 

Aquest matí s’ha reunit el Comitè tècnic del pla INUNCAT a la seu del Departament d’Interior per analitzar les previsions hidrològiques i meteorològiques, i coordinar les actuacions. A més de Protecció Civil i del Servei Meteorològic de Catalunya, a la reunió hi ha assistit Bombers de la Generalitat, Servei Català de Trànsit, Mossos d’Esquadra, Sistema d’Emergències Mèdiques SEM, el telèfon d’emergències 112 de Catalunya, Creu Roja, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Departament de Territori i Sostenibilitat, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Adif i Renfe.

Davant d’aquest episodi de precipitacions, Protecció Civil de la Generalitat aconsella no aparcar el vehicle en zones inundables ni torrents secs, i no intentar travessar-hi ni a peu ni amb el vehicle perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada. Es demana també fer cas de la senyalització de prohibició del pas en aquelles vies, camins i zones inundades afectades per les pluges, per evitar incidències que es poden prevenir. No baixeu als baixos o garatges inundats, en cap cas.

Es demana a la ciutadania que en la mesura del possible avanci aquesta tarda i vespre el retorn en vehicle per evitar les hores en que el front serà més intens i que es limiti al màxim la mobilitat de matinada, evitant especialment els moviments per la xarxa secundària, on la proximitat de rieres i rius pot provocar la inundació de calçades. Demà pel matí, abans d’iniciar els desplaçaments a llocs de treball i escoles, cal consultar la situació meteorològica i la última actualització de l’estat de les vies a través del Servei Català de Trànsit.

Per part de Renfe, l’operador ferroviari preveu especial reforç i vigilància en les línies R1 i R16 pels efectes que les fortes ratxes de vent puguin tenir en el transport. Ferrocarrils de la Generalitat FGC i Adif també reforcen els seus dispositius de vigilància i seguiment. Des de la sala CECAT de Protecció Civil s’estarà en contacte permanent amb els operadors ferroviaris, de carreteres i autopistes per preveure les possibles afectacions i prendre mesures abans que es produeixin.

Al seu torn, els Bombers de la Generalitat han reforçat els efectius dels parcs de totes les regions per si cal atendre un gran nombre d’incidències.

Protecció Civil de la Generalitat ha demanat als ajuntaments que prenguin diverses mesures com la previsió d’evacuacions de les zones poblades situades en zones inundables si fos necessari. També se’ls ha demanat que en les zones on el front pot causar més afectacions procedeixin a la senyalització de punts inundables, així com al tancament dels accessos a zones properes a rius, rieres i passejos marítims, esculleres i punts on el temporal de mar pot fer més mal. Es preveuen onades que poden superar els 4m.

A més, demà dimecres a primera hora del matí es preveu una situació complicada a la carretera per l’acumulació d’aigua que es pot trobar a les carreteres, sobretot al quadrant nord-est de Catalunya. En cap cas travesseu zones inundades amb acumulacions d'aigua.

Pel que al risc de fort onatge, eviteu apropar-vos al front marítim i respecteu els tancaments d’accessos a les zones afectades.


En cas de conduir amb pluja, el Servei Català de Trànsit recomana: 

  • Augmentar la distància de seguretat.
  • Reduir la velocitat.
  • En cas de patir aiguaplaning: no s'ha de frenar ni accelerar, el millor remei és moderar la velocitat.
  • Sense frens ABS, frenar amb suavitat i amb frens ABS, frenar amb decisió.
  • Comprovar durant la marxa si els frens responen i al mateix temps eixuguem la humitat que puguin i tenir i recuperem la seva eficàcia.
  • En cas de pluja torrencial: cal estacionar amb un lloc segur i mantenir encesos els llums.
  • No travesseu zones inundades.


Podeu seguir l’evolució de l’episodi de pluges als comptes de twitter @emergenciescat i @meteocat

 

Alerta pla VENTCAT de Protecció Civil

Protecció Civil ha activat aquest matí en ALERTA el pla VENTCAT per les fortes ratxes de vent que es preveuen durant aquest episodi de llevant.

Segons l’SMC les ratxes de vent que poden superar els 90 km /h afectaran qualsevol punt del país però sobretot la façana litoral i a cotes altes de l'interior. Es demana molta precaució en els desplaçaments i activitats de lleure a l’exterior tant a l’entorn natural com a les zones urbanes, per la possibilitat de caiguda de branques i arbres.

A més, cal fixar i retirar els objectes que estiguin a l’exterior de balcons i terrasses i que puguin ser desplaçats pel vent. En el moment de les ratxes més intenses, cal protegir-se dels elements que semblin inestables
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia