Direcció General de Comunicació

GOvern

El Govern aposta per una solució política i democràtica, dels drets polítics i socials dels ciutadans i de rebuig a qualsevol violència

query_builder   22 octubre 2019 14:28

event_note Nota de premsa

El Govern aposta per una solució política i democràtica, dels drets polítics i socials dels ciutadans i de rebuig a qualsevol violència

  • L’acord de Govern aprovat avui reitera el rebuig a la sentència del Tribunal Suprem amb relació a l’1 d’octubre i acorda promoure les iniciatives polítiques, socials i institucionals que siguin necessàries en l’àmbit nacional, estatal i internacional per avançar en la solució política i democràtica al conflicte polític entre Catalunya i l’Estat

 

  • El Govern ha condemnat reiteradament la violenia dels darrers dies i també s’ha congratulat de totes les manifestacions pacífiques que s’han produït amb motiu de la sentència

 

  • El Consell Executiu també ha acordat reiterar al president Sánchez la necessitat d’iniciar urgentment aquest diàleg amb el President de la Generalitat; i continuar impulsant les actuacions necessàries per garantir els drets humans, civils i polítics dels ciutadans

 

El Govern ha aprovat un acord a favor d’una solució política i democràtica, dels drets polítics i socials dels ciutadans i de rebuig a qualsevol violència, arran de la sentència dictada pel Tribunal Suprem el passat dilluns 14 d’octubre, que condemna per sedició i malversació Oriol Junqueras (13 anys de presó), Raül Romeva (12 anys de presó), Jordi Turull (12 anys de presó) i Dolors Bassa (12 anys de presó); per sedició Carme Forcadell (11 anys i 6 mesos de presó), Joaquim Forn (10 anys i 6 mesos de presó); Josep Rull (10 anys i 6 mesos de presó), Jordi Sánchez (9 anys de presó) i Jordi Cuixart (9 anys de presó). A tots ells els condemna també a penes d’inhabilitació absoluta pel mateix termini. La sentència també condemna a penes de multa i inhabilitació  d’un any i 8 mesos Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santiago Vila. 

Aquesta sentència ha provocat, al llarg de tota la setmana posterior, l’organització de massives concentracions de protestes a la gran majoria de municipis de Catalunya. El punt culminant ha estat l’arribada de les anomenades “Marxes per la llibertat” a Barcelona, on centenars de milers de persones es van concentrar al Passeig de Gràcia amb el lema "Pels drets i les llibertats". Unes concentracions reivindicatives i marcades pel seu civisme i pacifisme que ha caracteritzat el moviment independentista en els últims anys.

De forma paral·lela, i en acabar les manifestacions, al llarg de tota la setmana s’han produït també greus incidents entre manifestants i les forces de seguretat. Aquests  enfrontaments  han provocat un balanç de centenars de detinguts i ferits, entre policies, periodistes i manifestants.

  

Reiterat rebuig a la violència

El president de la Generalitat, i la resta dels membres del Govern, han condemnat reiteradament la violència dels darrers dies i han fet una crida a aturar-la. Al mateix temps han recordat que el moviment independentista no és violent i que es caracteritza per la voluntat de construir, no de destruir. Per últim, han fet crides a la serenitat, determinació, civisme i no-violència. I alhora, ha revindicat el lliure exercici dels drets fonamentals en pau i seguretat, com el dret de manifestació, reunió o lliure expressió.

De nou, el dissabte 19 d’octubre, el president de la Generalitat, acompanyat del vicepresident i els alcaldes de Girona, Tarragona i Lleida va rebutjar la violència i va reclamar al president en funcions del govern de l’Estat, Pedro Sánchez, obrir una negociació sense condicions de manera immediata per trobar una sortida política i democràtica al conflicte entre l'Estat i Catalunya.

També els presos condemnats per la sentència s’han desmarcat dels actes violents a través del missatge que Oriol Junqueras, Raül Romeva, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart han fet públic:  "Tot el suport a les mobilitzacions i a les marxes massives i pacífiques. Cap violència ens representa”.

El president en funcions del govern de l’Estat no ha acceptat els oferiments reiterats de diàleg del govern de la Generalitat i en la seva visita a Catalunya s’ha negat a reunir-se amb el president de la Generalitat.

En aquest sentit, a proposta del president, el Govern ha acordat:

1.- Expressar el seu compromís per una solució política i democràtica per al conflicte entre Catalunya i les institucions de l’estat espanyol, instant al president en funcions del govern de l’Estat a iniciar un diàleg sense condicions, en el qual cada part pugui proposar els camins de resolució de l’actual conflicte. En aquest diàleg, el Govern de la Generalitat defensarà l’exercici del dret a l’autodeterminació com a via per decidir el futur polític de Catalunya.

2.- Continuar impulsant les actuacions necessàries per garantir els drets humans, civils i polítics dels ciutadans, especialment el drets de manifestació, llibertat d’expressió, informació i comunicació a Catalunya.

3.- Reiterar el rebuig a la sentència dictada pel Tribunal Suprem en la causa especial 20907/2017 en relació amb l’1 d’octubre i la causa independentista.

4.- Congratular-se de totes les manifestacions pacífiques que s’han produït en motiu de la sentència i reitera la condemna a tots els actes de violència que s’han produït. Així mateix trasllada el seu escalf a totes les persones ferides, a les quals desitja una prompta recuperació.

5.- Promoure les iniciatives polítiques, socials i institucionals que siguin necessàries en l’àmbit nacional, estatal i internacional per avançar en la solució política i democràtica al conflicte polític entre Catalunya i l’Estat expressada en el punt 1.

6.-  Reiterar un cop més al president en funcions del Govern de l’Estat la necessitat d’iniciar urgentment aquest diàleg amb el president de la Generalitat.


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia