Direcció General de Comunicació

Govern

El Govern declara la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer Museu d'Interès Nacional

query_builder   22 octubre 2019 15:08

event_note Nota de premsa

El Govern declara la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer Museu d'Interès Nacional

  • És un dels epicentres de l’art català de finals del segle XIX i XX

El Govern ha acordat declarar Museu d’Interès Nacional, la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer. La Junta de Patrons de l’Organisme Autònom de Patrimoni Víctor Balaguer va sol·licitar la declaració de la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer com a museu d’interès nacional. La proposta es fonamenta en el fet que la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer té un gran valor patrimonial, tant pel que fa a l’edifici com a les col·leccions que conté. L’edifici primerenc, construït entre els anys 1882 i 1884, va ser dissenyat per Jeroni Granell seguint l’estil historicista imperant en l’època; posteriorment, s’han fet una sèrie d’ampliacions amb els edificis de la Casa del Marquès del Castrofuerte i la Casa de Santa Teresa.

La Biblioteca-Museu Víctor Balaguer és un dels epicentres de l’art català de finals del segle XIX i XX; té un important fons del Museu del Prado de Madrid, escultura en petit i gran format, arqueologia, arts decoratives i industrials, col·leccions etnogràfiques de les Filipines, la Xina, el Japó, art precolombí i d’Egipte, i un fons bibliogràfic vast, català i forà. Es tracta, doncs, de col·leccions artístiques úniques, de gran prestigi pel valor de conjunt, dins i fora de les nostres fronteres.

La Comissió Executiva de la Junta de Museus de Catalunya va informar favorablement, l’11 de juliol de 2019, la proposta de declaració de la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer com a museu d’interès nacional, i deixar sense efectes la declaració de l’esmentat museu com a secció del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

La Llei 17/1990, de 2 de novembre, de museus, preveu que el Govern pugui declarar museus d’interès nacional els museus que, per la importància i el valor del conjunt de béns culturals que apleguen, per les característiques generals o específiques de llurs col·leccions o perquè l’interès de llur patrimoni museístic depassa el seu marc, tinguin una significació especial per al patrimoni cultural de Catalunya.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia