- Són els corresponents als títols de tècnic esportiu en Salvament i Socorrisme, en Vela amb Aparell Fix i en Vela amb Aparell Lliure
El Govern ha aprovat avui establir tres currículums d’ensenyaments esportius de règim especial, en concret, corresponen als títols de tècnic esportiu en Salvament i Socorrisme, en Vela amb Aparell Fix i en Vela amb Aparell Lliure. Amb aquestes adequacions, el Departament d’Educació pot definir part del currículum per tal de donar resposta a les necessitats de la titulació a Catalunya. En concret, permet cobrir les necessitats que mancaven fins ara, ja que els clubs i les entitats esportives podran disposar de personal qualificat de salvament i socorrisme -tant en instal·lacions com al medi natural- i entrenadors de vela de les especialitats i nivells corresponents.
Tècnic/a en Salvament i Socorrisme
El currículum del títol de grau mitjà Salvament i Socorrisme té per objectiu dinamitzar i concretar la iniciació al medi aquàtic; tutelar als socorristes durant la seva participació en activitats i competicions; i establir les mesures de rescat per protegir la seguretat dels usuaris en piscines, en cas d’accident.
La durada és de 1.155 hores -495 hores del cicle inicial i 660 hores del cicle final-, distribuïdes en dos cursos acadèmics. Les ocupacions i els llocs de treball més rellevants per a aquests professionals són monitor/a de salvament i socorrisme, jutge/essa cronometrador, i socorrista tant en piscines, parcs aquàtics, espais naturals i platges. Actualment, el cicle es pot cursar a 35 centres d’arreu del territori, tant públics com privats.
Tècnic/a en Vela amb Aparell Fix i en Vela amb Aparell Lliure
D’altra banda, els currículums dels títols de grau mitjà de Vela amb Aparell Fix i Aparell Lliure té com a funcions instruir la iniciació esportiva de vela; governar embarcacions d’esbarjo fins a vuit metres; acompanyar els esportistes durant la seva participació en esdeveniments amb respecte al medi natural, en condicions de seguretat i amb qualitat que permeti la satisfacció dels esportistes.
Els cicles tenen una durada de 1.100 hores cadascun -500 hores de cicle inicial i 600 del cicle final per cada currículum- distribuïdes en dos cursos. La inserció laboral està relacionada amb els sectors d’esport, oci, lleure i temps lliure: entrenador/a de tecnificació en vela amb aparell fix; coordinador/a d'altres tècnics d'iniciació a la vela; o acompanyant i director/a del regatista en competicions, entre d’altres. El curs actual hi ha 4 instituts que ofereixen aquests ensenyaments – Institut Illa de Rodes de Roses, Institut Jaume I de Salou, Institut de Nàutica de Barcelona i Institut Serrallarga de Blanes.