• Remarca que “és l’hora de la política, del diàleg i de la negociació per arribar a un acord”
  • Proposa una mesa de diàleg “que no ignori els partits independentistes catalans” i on es pugui parlar “d’amnistia i d’autodeterminació”
Fotografia del vicepresident Aragonès, durant la seva conferència als Esmorzars Informatius d'EP

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha subratllat avui que la solució al conflicte entre Catalunya i Espanya passa per “trobar una solució política a un conflicte polític”. “L’opinió pública espanyola ha d’entendre que, per a milions de catalans, l’autonomisme ha mort i el camí cap a la independència és irreversible”, ha assegurat Aragonès, en una conferència pronunciada en el marc dels “Esmorzars informatius” de l’agència Europa Press.

Aragonès ha advertit que “el bloqueig permanent no és bo per a Catalunya ni és bo per a la resta de l’Estat”, i que, per això, “és l’hora de la política, del diàleg i de la negociació per culminar en un acord”. “No és el moment del regat en curt ni del laboratori electoral permanent”, ha conclòs.

Davant l’actual escenari de bloqueig, el vicepresident ha urgit la creació d’una taula de diàleg “per a una situació política i democràtica” i que “no ignori els partits independentistes catalans”. “No té cap sentit que el president en funcions abordi les conseqüències de la sentència del Tribunal Suprem amb tots els actors menys amb el Govern de la Generalitat de Catalunya i els partits independentistes”, ha lamentat el vicepresident. Aragonès ha remarcat que en aquesta taula també s’ha de poder parlar d’amnistia i del dret a l’autodeterminació “com a via per decidir el futur polític de Catalunya”.

Un “no” de l’Estat sense alternatives

Pere Aragonès ha recordat que el conflicte entre Catalunya i les institucions de l’Estat al voltant del reconeixement de la realitat nacional catalana no és nou, ja que “tots els presidents de la Generalitat han alertat de forma reiterada sobre la necessitat de redefinir la relació amb l’Estat”. El vicepresident ha lamentat que, davant d’aquesta necessitat, la resposta de l’Estat hagi estat sempre “un no rotund”, que “mai no ha estat acompanyat d’una alternativa solvent, articulada i viable”. Aquesta negativa constant ha fet, segons ell, que “una part important de la ciutadania de Catalunya ja no cregui en l’Estat i opti per la independència”.

El vicepresident del Govern ha situat en aquest context la proposta de referèndum de l’1-0. Ha assegurat que el referèndum va ser una “victòria de la democràcia” més que una victòria de l’independentisme, i que “voler solucionar els conflictes votant no és un delicte, ni organitzar un referèndum està tipificat com a tal en el Codi Penal”. Per això, s’ha mostrat convençut que la sentència per als presos polítics independentistes “només pot ser interpretada com a injusta, perquè l’única sentència justa hagués estat l’absolució”. Per Aragonès, la sentència no només “agreuja la creixent fractura entre Catalunya i l’Estat espanyol”, sinó que “suposa  restringir drets civils i polítics que creiem consolidats”. “Avui dia, els principals responsables del 15M podrien estar complint condemna per sedició a Estremera”, ha afegit.

Aragonès ha reivindicat el caràcter “cívic i europeista” de l’independentisme català, que s’allunya de la “caricaturització simplista” i que “troba la seva raó de ser en la idea de ciutadania i en la voluntat de compartir un projecte polític comú, sense tenir en compte l’origen, la llengua o l’extracte social”. Aquest caràcter cívic i obert al món explica, segons Aragonès, per què l’independentisme ha esclatat “en un moment de màxima diversitat d’orígens i pluralitat de llengües i cultures pròpies entre la ciutadania catalana”. 

1  

Imatges

El vicepresident Aragonès, durant la conferència als Esmorzars Informatius d'EP

El vicepresident Aragonès, durant la conferència als Esmorzars Informatius d'EP 706

2  

Fitxers adjunts

Conferència del vicepresident

Conferència del vicepresident
PDF | 45

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 71