Territori

Imatge dels efectes dels aiguats

Calvet: "Hem decretat l'emergència per iniciar de manera immediata la recuperació de les lleres afectades pels aiguats"

query_builder   24 octubre 2019 13:53

event_note Nota de premsa

Calvet: "Hem decretat l'emergència per iniciar de manera immediata la recuperació de les lleres afectades pels aiguats"

  • S’ha donat l’encàrrec a Forestal Catalana per actuar a les lleres afectades, avaluar i valorar les accions necessàries per a recuperar la capacitat hidràulica
  • Els propers dies es podran dur a terme les actuacions que giraran al voltant de dos eixos: restituir les infraestructures hidràuliques malmeses i retirar la vegetació acumulada a les lleres, per minimitzar el risc d’inundacions i garantir l’equilibri mediambiental

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha destacat que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha fet avui l’encàrrec a l’empresa pública Forestal Catalana per actuar a les lleres afectades pels aiguats registrats ahir i “poder així avaluar i valorar les accions per restituir l’estat dels cursos fluvials afectats”. Un cop es dugui a terme aquesta diagnosi, es preveu que les actuacions sobre el terreny puguin començar en els propers dies.

Les actuacions que s’acabin definint giraran al voltant de dos eixos: minimitzar el risc d’inundacions restituint les infraestructures hidràuliques afectades, retirar la vegetació acumulada a les lleres per garantir la lliure circulació de l’aigua i garantir l’equilibri dels ecosistemes naturals.

Més de 25 MEUR per minimitzar el risc

És previst que en el període 2018-2022, l’Agència Catalana de l’Aigua inverteixi 25,2 milions d’euros, 17 dels quals es destinaran a actuacions estructurals de protecció d’avingudes i la resta per dur terme actuacions manteniment i conservació de lleres, tant en zones urbanes com no urbanes.

Un cabal mil vegades superior

El conseller de Territori ha destacat que “les pluges i els cabals han sigut excepcionals, amb un cabal del riu Francolí multiplicat per 1.000, és a dir un cabal equivalent al del riu Roine, i per això declararem l’emergència per actuar de forma immediata sobre les lleres dels rius, retirant materials i sediments acumulats i reparant les infraestructures hidràuliques”.

Davant de situacions extremes per la incidència de l’emergència climàtica, cal adaptar-se i dur a terme a terme accions per a mitigar les seves conseqüències.

També s’estan analitzant els danys en altres comarques afectades, on les pluges també han estat intenses i han provocat danys, tot i que en algun d’aquests àmbits, a l’estar dins de la conca de l’Ebre, la competència és de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 110