El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies ha inaugurat avui el 8è Congrés Nacional de la Gent Gran

El Congrés reuneix unes 360 delegades i delegats per debatre i parlar sobre l’adaptació de la societat a l’envelliment

Congrés Gent Gran

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha inaugurat aquest divendres el 8è Congrés Nacional de la Gent Gran “Tenim veu, decidim”. La trobada reuneix al Món Sant Benet prop de 360 delegades i delegats que debatran i reflexionaran a l’entorn de les dues ponències que s’han treballat arreu del territori durant l’etapa precongressual i que giren a l’entorn dels drets i deures de les persones  grans i les polítiques d’adaptació de la societat a l’envelliment.

En l’acte inaugural, el conseller ha afirmat que “aquest Congrés no és un punt d’arribada, sinó el tret sortida –a partir del vostre treball i de les vostres decisions–, de les polítiques per a la gent gran pels propers anys, de com la societat catalana afronta l’envelliment, amb mirada llarga, però mirant el present”. “Un dels reptes mes grans que té aquest país és l’envelliment des d’una perspectiva activa, inclusiva i comunitària”, ha dit Chakir el Homrani.

En aquest sentit, el conseller ha subratllat la necessitat d’avançar en la futura Llei per a l’adaptació de la societat catalana a l’envelliment  per tal de millorar la coordinació de les polítiques entre els diferents departaments de la Generalitat i entre les diferents administracions i oferir una resposta conjunta als reptes que es plantegen. “Per això en el proper Plenari del Consell de la Gent gran, que se celebrarà el desembre, ja presentarem una proposta de bases” ha anunciat El Homrani.

El conseller ha explicat que aquesta proposta haurà de ser “participada i consensuada de forma molt àmplia i protagonitzada per les persones grans, que sou els més legitimats per decidir sobre aquesta qüestió”. La futura llei vol definir i regular els principis rectors de les actuacions del Govern en favor de les persones grans. En concret, la nova norma es fixarà en àmbits com: la participació social i institucional; la promoció i els drets de les persones grans; l’acompanyament en el trànsit a la vellesa; i la prevenció i protecció contra els maltractaments. “La Llei reforçarà la seguretat jurídica i permetrà impulsar noves polítiques públiques per a la gent gran d’abast transversal i per superar la fragmentació actual”, ha subratllat Chakir el Homrani.

En el seu discurs inaugural el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies també s’ha referit a altres qüestions com la renda garantida de ciutadania i l’atenció a la dependència. Pel que fa a la primera qüestió, El Homrani ha destacat que l’aplicació de la RGC ha permès complementar prestacions no contributives, que en la major part dels casos perceben dones grans.

Pel que fa a la Llei de la dependència, el conseller ha lamentat la manca de finançament crònic per part de l’Estat espanyol en aquesta qüestió. “Som conscients que cal millorar la cobertura de la Llei de la dependència, però cal recordar que la norma marca un finançament del 50% entre l’Estat i la Generalitat, i ara mateix l’aportació de les persones a través del copagament és més alta que no pas l’aportació de l’Estat”, ha afirmat El Homrani. Tot i això, el conseller ha explicat que “actualment atenem a Catalunya 172.000 persones i aquest any finalitzarem amb la major inversió en dependència que s’ha fet mai al nostre país, encara que no és suficient, i per això, continuarem reivindicant a l’Estat el compliment de la llei”.

 

8è Congrés Nacional de la Gent Gran

El 8è Congrés Nacional de la Gent Gran continuarà al llarg de tot el dia i es tancarà amb la lectura d’un manifest que reculli les principals conclusions de la jornada. Aquesta edició es centra en dues ponències: les polítiques d’adaptació de la societat a l’envelliment i els drets i deures de les persones  grans.

Prèviament al congrés, els dos documents s’han debatut arreu del territori al llarg de 48 trobades on han participat més de 350 entitats de gent gran i 1.117 persones.   

 

Visita el Casal Cívic de Torelló i reunió amb el comitè de Prysmian

Després de la inauguració del Congrés de la Gent Gran, el conseller es traslladarà a Osona on intervindrà a la Jornada Sociosanitària Cuida’m.

Al migdia també visitarà el projecte de menjador socialitzador que impulsa el Departament al Casal Cívic de Torelló. Es tracta d’una experiència pilot enfocada a la inserció sociolaboral de persones vulnerables o en risc d’exclusió social que requereixen d’iniciatives que els aportin formació i una experiència sòlida per facilitar-los la incorporació al mercat laboral ordinari. En aquest sentit, la Fundació Areté, vinculada a Osonament, es fa càrrec del servei de cuina, cafeteria i menjador del casal de Torelló.

El projecte de la Fundació dona resposta a les necessitats del col·lectiu de persones amb problemes de salut mental i amb dificultats d’inserció sociolaboral, desenvolupant accions com tallers de cuina, formació, pràctiques o orientació laboral. Alhora permet oferir un servei de restauració innovador, de cuina de proximitat i que generi una sinergia transformadora, a tota la població de Torelló i la Vall del Ges.

El de Torelló és un dels sis centres d’arreu del país que impulsa un projecte d’aquestes característiques per fer dels menjadors dels casals espais socialitzadors. La iniciativa s’ha implementat com a eix de l’acció comunitària que promouen els equipaments cívics en aquells centres que no disposaven de gestors dels espais de cuina, cafeteria i menjador.

A la tarda, el conseller anirà a l’Ajuntament de Manlleu on mantindrà una trobada amb representants del comitè d’empresa de la fàbrica de Prysmian per tractar sobre l’expedient de regulació d’ocupació presentat per la companyia.