- Segons un estudi d’ACCIÓ, aquest grup d’empreses factura gairebé 520 milions d’euros
- L’informe es fa públic coincidint amb la celebració a Barcelona del congrés de referència mundial IOT Solutions World Congress, en el qual la Generalitat compta amb tres estands que sumen 580m2 per facilitar la participació d’una trentena d’empreses a l’esdeveniment
- Per primera vegada, la participació de la Generalitat inclourà, a més dels pavellons dedicats a l’IoT i la Blockckchain, un estand on 9 empreses i entitats presentaran demostracions de productes i solucions amb tecnologia IA
A Catalunya hi ha 251 empreses que es dediquen a la Internet de les Coses (IoT) segons un estudi elaborat per ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa depenent del Departament d’Empresa i Coneixement-. L’informe apunta que les empreses d’aquest sector facturen gairebé 520 milions d’euros directament vinculats a la IoT i ocupen 3.200 treballadors.
La publicació d’aquest informe s’emmarca en la celebració a Barcelona de l’IOT Solutions World Congress (IOTSWC), el congrés de referència internacional sobre la Internet de les Coses (IoT) que se celebra a Barcelona entre el 29 i el 31 d’octubre al recinte de Fira de Barcelona a l’Hospitalet de Llobregat. Aquest 2019 l’esdeveniment espera reunir més de 340 expositors, 16.000 visitants de 120 països i al voltant de 400 ponents.
Enguany, la Generalitat -a través d’ACCIÓ del Departament d’Empresa i Coneixement i el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública- comptarà amb diversos espais en aquest esdeveniment per facilitar la participació d’una trentena d’empreses i entitats catalanes.
Un sector que creix a Catalunya i al món
La Internet de les Coses (IoT) fa referència a la interconnexió digital d’objectes en diferents àmbits (ja siguin domèstics, industrials, urbans, etc.), que recullen informació per després analitzar-a de manera centralitzada i facilitar la presa de decisions. Així, està formada per sensors que recullen les dades, les xarxes per establir aquestes connexions sense cables, i el big data i l’analytics per processar la informació.
Segons l’estudi, les 251 empreses catalanes d’aquest sector són tant startups com empreses madures que compten amb línies de negoci especialitzades en la IoT. El 63,8% de les empreses tenen menys de 10 anys de vida, mentre que el 53,6% són pimes. Es tracta d’un sector fortament internacionalitzat, ja que el 38,6% de les empreses del sector a Catalunya són exportadores, mentre que el 10% compten amb filials a l’estranger.
Pel que fa a l’àrea de negoci, el 31,3% de les empreses a Catalunya es dediquen al desenvolupament de plataformes i software, un 30,5% a la integració (integren sensors i components dins de dispositius per dotar-los de la tecnologia IoT) i un 24,1% a la consultoria. D’altra banda, un 10% són fabricants de sensors i el 4% empreses que gestionen i ofereixen xarxes o infraestructures d’IoT. A més, l’informe apunta que a Catalunya hi ha centres tecnològics i grups de recerca altament especialitzats en aquesta tecnologia.
D’acord amb l’estudi, actualment es calcula que hi ha més de 17.000 milions de dispositius connectats arreu del món (com sensors, telèfons intel·ligents o electrodomèstics) i que s’arribarà als 21.500 el 2025. Quant als principals camps d’aplicació de les tecnologies d’IoT, l’estudi subratlla que ja es troben solucions disponibles en l’àmbit de les smart cities (control d’ocupació del transport públic, informació d’aparcament en temps real, per exemple), les smart homes (termòstats intel·ligents, seguretat de la llar), la mobilitat (ajudes a la navegació i optimització de rutes, vehicle connectat), la indústria (control de processos i supervisió d’estocs o gestió de la cadena de fred), el gran consum (informació individualitzada en temps real al canal retail), la salut (balances intel·ligents, seguiment de risc de malalties) i els subministraments (gestió de l’energia i previsió de congestió de les xarxes de llum, aigua o gas).
Empreses catalanes al congrés de referència internacional
La Generalitat de Catalunya, a través d’ACCIÓ del Departament d’Empresa i Coneixement i del Departament de Polítiques Digitals, comptarà amb tres estands a l’IOT Solutions World Congress (IOTSWC). Aquests espais, situats al Hall 2 del recinte firal i que en total sumen 580m2, acolliran una trentena d’empreses i entitats catalanes amb l’objectiu d’impulsar la seva visibilitat i que coneguin potencials socis i clients.
El primer pavelló, estand Catalonia, compta amb 430m2 que acolliran 27 empreses i entitats. Es tracta de les empreses Agrifood, Aine, Alfred Smart Systems, Atlantis, Code factory, Deep Solutions, Effitronix, Energy Business, Geprom, I think UPC, Integral Innov Solutions, iquadrat, Maccion, MCSystems, Mobile Knowledge, Opertek, QKSOL, Sigma Industrial Precision, SIRT, Smilics Wibeee, Solve Digital Advisors, Steema, així com els centres tecnològics CTTC, Eurecat, la Fundació i2Cat, Leitat i CVC.
El segon pavelló, Blockchain Catalonia, està dedicat a la tecnologia blockchain i allotjarà, en 30m2, 6 empreses i entitats especialitzades en aquest àmbit: l’Associació Blockchain de Catalunya, Blockchain Institute & Technology (BITBCN), Validated ID, Eurecat, la Fundació i2CAT i Vottun. El tercer pavelló, Catalonia AI Demo Zone, de 120m2,, inclourà 9 empreses i entitats que presentaran demostracions de productes i solucions amb tecnologia IA: SITEP, Epson, IBM, Omnios, el Centre de Visió per Computador (CVC), Proppos, la Fundació i2CAT, PAL Robotics i Eurecat.Potenciar la visibilitat de l’empresa catalana
Coincidint amb la celebració del congrés, ACCIÓ, com a membre de la xarxa Enterprise Europe Network (EEN) de la Comissió Europea, organitza un Brokerage Event en un espai annex al pavelló català de 270m2. Consisteix de la celebració d’entrevistes bilaterals de 20 minuts preestablertes entre empreses i/o centres tecnològics catalans amb altres empreses o entitats de tot el món que assisteixen al congrés (i també entre empreses estrangeres). El Brokerage Event, que se centra enguany en les tecnologies d’IoT, intel·ligència artificial i blockchain, té l’objectiu de facilitar l’accés de les empreses catalanes a contactes internacionals per trobar possibles socis i desenvolupar projectes internacionals innovadors. Enguany, està previst que se celebrin més de 650 reunions entre 350 participants d’una quarantena de països.
A més, en el marc de l’IOTSWC, ACCIÓ també lidera la iniciativa Industry 4.0 TechTours, un conjunt de sessions de formació i visites guiades dirigides a empreses industrials que es troben en la fase inicial del seu procés de transformació digital. Durant aquestes sessions, les empreses podran conèixer, d’una banda, les tendències i solucions en l’àmbit de la digitalització, a més de formar-se en l’aplicació de la ciberseguretat a la fàbrica intel·ligent.
D’altra banda, l’IOTSWC també serà l’escenari de diverses actuacions de les Comunitats RIS3CAT, consocis sectorials formats per empreses, centres tecnològics, universitats i altres agents del sistema d’R+D amb l’objectiu de desenvolupar projectes tecnològics transformadors amb alt impacte per a l’economia catalana, que estan cofinançats a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu de Catalunya 2014-2020. Com a agents tractors de la innovació en diferents sectors industrials, les Comunitats RIS3CAT organitzaran en el marc del congrés workshops, assemblees i reunions de treball, així com visites guiades i demostracions del funcionament de les seves tecnologies i solucions.
Al llarg de la setmana, diverses delegacions d’empreses i entitats estrangeres visitaran l’IOTSWC de la mà d’ACCIÓ, a més de les seus d’empreses i organismes del sector que estiguin situats a Catalunya. És el cas d’una delegació de 20 empreses escoceses encapçalada per Scottish Enterprise -l’agència pública escocesa que dona suport al seu teixit empresarial, amb qui ACCIÓ té un acord de col·laboració-, a més d’un grup d’empreses franceses i un altre de brasileres que busquen socis catalans, o una delegació d’una desena d’empreses i startups israelianes, entre d’altres.
INDUSTRY: From Needs To Solutions
En paral·lel a l’IOTSWC, Barcelona també acollirà al llarg d’aquesta setmana el congrés INDUSTRY: From Needs To Solutions, centrat en tecnologies de l’àmbit de la fabricació intel·ligent, des de la impressió en 3D, la robòtica i l’automatització, la ciberseguretat o la connectivitat i les dades, entre altres àmbits. En el marc del congrés, ACCIÓ, en col·laboració amb Fira de Barcelona, ofereix un servei d’assessorament personalitzat dirigit a empreses interessades en l’aplicació de solucions d’impressió 3D als seus productes i processos. Les empreses interessades podran concertar reunions amb experts en tecnologia additiva per explorar els passos a seguir per incorporar-la als seus negocis, tant si ja treballen amb aquestes solucions com si encara no han començat a fer-ne ús.
L’esdeveniment també acollirà les IN(3D)TALKS, un espai dedicat a la presentació de les principals novetats i innovacions en l’àmbit de la manufactura en 3D. ACCIÓ hi participarà amb ponències sobre les principals eines de suport que ofereix a les empreses en el camp de la indústria 4.0 i amb una exposició sobre l’estat del sector de la impressió 3D a Catalunya. Al llarg de la fira també es donaran a conèixer experiències, pràctiques i casos d’èxit en aquest àmbit en un espai específicament dedicat a aquest tipus de demostracions, el congrés MAX.
A més, coincidint amb l’INDUSTRY, ACCIÓ també organitza visites guiades d’una hora de durada que acompanyaran grups reduïts d’empreses per donar-los a conèixer les principals tecnologies disruptives que es presenten al congrés.