Empresa i Treball

Imatge del saló

INDÚSTRIA

La consellera Chacón anuncia que a Catalunya hi ha 118 empreses que es dediquen a la impressió 3D que facturen 325 milions d'euros

query_builder   30 octubre 2019 12:10

event_note Nota de premsa

INDÚSTRIA

La consellera Chacón anuncia que a Catalunya hi ha 118 empreses que es dediquen a la impressió 3D que facturen 325 milions d'euros

La consellera Chacón en la seva intervenció al saló Max
La consellera Chacón en la seva intervenció al saló Max
  • És una de les principals conclusions d’un estudi d’ACCIÓ, segons el qual aquestes empreses ocupen més de 1.300 treballadors.
  • Chacón ha assegurat que “a Catalunya hi ha bons fonaments per consolidar-nos entre les societats del coneixement i especialment per adaptar-nos a la indústria 4.0”


La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha anunciat aquest dimecres que a Catalunya hi ha 118 empreses que es dediquen a la impressió 3D. Chacón ha donat a conèixer que aquestes empreses facturen 325 milions d’euros directament vinculats a la impressió 3D i que ocupen 1.321 treballadors. Es tracta de les principals conclusions de l’estudi El 3D Printing a Catalunya elaborat per ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa- publicat aquest dimecres.

La titular d’Empresa i Coneixement ho ha explicat durant l’obertura del Congrés de Manufactura Avançada MAX, celebrat en el marc de la fira INDUSTRY: From Needs To Solutions. La consellera Chacón ha celebrat la iniciativa de comptar amb un congrés “que apropa el complex món 4.0 a les empreses i que situa Barcelona i Catalunya com a territori de referència en el debat i les solucions per a la transformació tecnològica”. Chacón ha destacat que “a Catalunya hi ha bons fonaments per consolidar-nos entre les societats del coneixement i especialment per adaptar-nos a la indústria 4.0, ja que tenim una indústria potent, un sector TIC amb més de 15.000 empreses i un destacat ecosistema d’impressió 3D amb 118 empreses, àmbits essencials dins la indústria 4.0

La impressió 3D, clau a la Indústria 4.0

Segons l’estudi, les 118 empreses que es dediquen a la impressió 3D a Catalunya són majoritàriament pimes (un 95,8%), mentre que el 26,3% factura més d’un milió d’euros. D’altra banda, l’informe apunta que el 35,6% de les empreses tenen menys de 10 anys de vida i que el 34,7% són exportadores. Per tipologia d’empreses, destaquen les empreses fabricants de peces 3D, els proveïdors de serveis, els makers fablabs, les enginyeries-consultories i les fabricants d’impressores.

L’estudi subratlla la importància d’aquesta tecnologia per a la indústria, ja que és aplicable en una gran quantitat de sectors, ja sigui a la fase de producció com a la de fabricació de prototips i utillatges. Permet un alt grau de flexibilitat i personalització, ja sigui per la mida de les series de producció com per als materials que s’utilitzin. A més, redueix el time to market i fa possible fabricar sèries de productes en altres llocs del món, personalitzant-les i adaptant-les a l’usuari final.

Es calcula que la impressió 3D, que va néixer als anys vuitanta, suposarà un volum de vendes superior als 3.000 milions de dòlars l’any 2020. Les patents en aquest àmbit han augmentat de manera constant: si el 2014 es van publicar 18.700 patents, l’any passat es superar les 39.900, encapçalades pels Estats Units i la Xina.

Tal com apunta l’estudi, les aplicacions de la impressió 3D evolucionaran de manera significativa els propers anys. Per exemple, destaquen àmbits com la salut, amb aplicacions futures en la impressió de models d’òrgans humans personalitzats per preparar intervencions quirúrgiques, la producció de components aeronàutics en el cas de la fabricació, les cases prefabricades en la construcció o els vestits en el sector de la moda. Finalment, l’informe també apunta tendències com l’aparició de la impressió 4D per crear objectes tridimensionals vius creats amb materials intel·ligents que poden programar-se per canviar de forma, color o volum quan reben un estímul extern, sense utilitzar cables ni circuits; o la bioimpressió 3D, per produir teixits orgànics en tres dimensions.


Una setmana dedicada a la indústria

La publicació de l’estudi El 3D Printing a Catalunya s’emmarca en la celebració dels esdeveniments INDUSTRY: From Needs To Solutions dels i l’IOT Solutions World Congress (IOTSWC), que tenen lloc del 29 al 31 d’octubre al recinte de Fira de Barcelona.

En primer lloc, l’INDUSTRY: From Needs To Solutions se centra en les tecnologies vinculades a la fabricació intel·ligent, des de la impressió en 3D, la robòtica i l’automatització, la ciberseguretat o la connectivitat i les dades. Fins el dijous, ACCIÓ ofereix en col·laboració amb Fira de Barcelona un servei d’assessorament personalitzat dirigit a empreses interessades en l’aplicació de solucions d’impressió 3D als seus productes i processos. Entre d’altres activitats, ACCIÓ també organitza diverses presentacions i ponències a l’espai IN(3D)TALKS així com visites guiades d’una hora de durada que acompanyaran grups reduïts d’empreses per donar-los a conèixer les principals tecnologies disruptives que es presenten al congrés.

Pel que fa a l’IOTSWC, enguany, la Generalitat -a través d’ACCIÓ del Departament d’Empresa i Coneixement i el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública- compta amb diversos espais en aquest esdeveniment que sumen gairebé 600m2 per facilitar la participació d’una trentena d’empreses i entitats catalanes. Aquest 2019 l’esdeveniment espera reunir més de 340 expositors, 16.000 visitants de 120 països i al voltant de 400 ponents.

A més, en el marc del congrés, ACCIÓ organitza com a membre de la xarxa Enterprise Europe Network (EEN) de la Comissió Europea més de 650 reunions de 20 minuts de durada entre empreses i/o centres tecnològics catalans amb altres empreses o entitats de tot el món que assisteixen al congrés (i també entre empreses estrangeres). Durant l’IOTSWC -que també és l’escenari de workshops, assemblees, reunions de treball i visites especialitzades de les Comunitats RIS3CAT- ACCIÓ també ha organitzat visites de diverses delegacions d’empreses i entitats estrangeres a l’esdeveniment.


Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

2  

Imatges

La consellera Chacón en la seva intervenció al saló Max

La consellera Chacón en la seva intervenció al saló Max 4093

Imatge de saló max

Imatge de saló max 3376

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia