• La consellera Vilallonga signa un acord amb el Contents Innovation Program per promoure accions conjuntes en àmbits com les arts visuals i escèniques, la música, els videojocs o l’animació 
  • L’acord amb el hub japonès, format per més de 50 empreses, preveu l’intercanvi de coneixement, la col·laboració en espectacles i produccions audiovisuals, així com la formació universitària i la recerca
Miquel Curanta, Mariàngela Vilallonga i Ichiya Nakamura.

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i el president del Contents Innovation Program (CiP), Ichiya Nakamura, han signat avui un acord per desenvolupar activitats amb l’objectiu situar les empreses culturals i creatives de Catalunya i del Japó en primera línia de la innovació, la tecnologia i el món digital. Mitjançant aquest protocol de col·laboració, en què també participa ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement– ambdues parts treballaran conjuntament en la creació, promoció, difusió i el consum de la cultura digital i la innovació artística i creativa.

L’acord promourà accions en els següents sectors culturals, en tant que es relacionin amb la tecnologia i el món digital: arts visuals, música, arts escèniques, videojocs, il·lustració, animació, i creació transmèdia i transversal (VR, intel·ligència artificial, robòtica, etc.).

Vilallonga i Nakamura han espressat durant la firma de l'acord la seva satisfacció i s'han mostrat convençuts que aquest és un conveni que donarà els seus fruits.

El protocol signat avui és fruit dels contactes i les reunions que la consellera Vilallonga i altres representants de Departament de Cultura van realitzar durant el mes de juliol a Tòquio i Himeji. L’acord se centrarà en les accions següents:

  • Afavorir l’intercanvi i el treball en comú de les empreses culturals i creatives d’ambdós països, així com l’intercanvi de professionals, metodologies, pràctiques i coneixement artístic i tècnic.
  • Crear programes que permetin les estades d’artistes dels diversos sectors per afavorir l’intercanvi de coneixement, d’eines, solucions i la seva difusió.
  • Establir projectes conjunts per a la realització d’espectacles, produccions audiovisuals, cursos de formació d’artistes i professionals del sector cultural, publicació d’obres, i la realització d’exposicions.
  • Realitzar presentacions culturals provinents d’un o altre país o bé conjuntes.
  • Fomentar les iniciatives de treball conjunt dels diversos festivals i esdeveniments que permetin tant la difusió com la contractació d’artistes, la participació d’experts, la realització de trobades professionals, cursos, tallers, seminaris, demostracions de tecnologia, exposicions, missions comercials, etc.
  • Connectar la formació universitària i l’activitat dels instituts de recerca, afavorir l’intercanvi i la col·laboració no només entre els alumnes sinó també entre professorat i investigadors, l’intercanvi d’experiències, la transferència de coneixement, la creació de grups de treball, etc.
  • Afavorir la participació d’empreses, startups i equips dels dos països en les diferents incubadores, acceleradores i programes de creació existents.
  • Portar a terme accions per fer difusió de la creació i la producció cultural digital de l’altre país i afavorir el seu coneixement per part, també, del públic.

També han signat el protocol de col·laboració el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, i el director de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Miquel Curanta.


Contents Innovation Program
El CiP és una entitat creada l’any 2015 per desenvolupar un hub d’empreses tecnològiques i digitals i d’indústria de continguts a l'àrea de Takeshiba de Tòquio, que ha estat acreditada pel govern japonès com a zona especial estratègica nacional.

Com a part d’aquest hub, es crearà un centre de negoci internacional que promourà el desenvolupament de la indústria de continguts culturals digitals que contribuirà a la millora de la competitivitat global i serà el centre de la cooperació entre les indústries creatives i el govern japonès.

Actualment, el CiP està format per més de 50 empreses i organitzacions amb tres nivells de pertinença: directius, generals i suport. El hub promou el desenvolupament de la indústria de continguts digitals i contribuirà a la millora de les capacitats industrials i a la millora de la competitivitat global a l’àrea de Takeshiba com a punt central de la cooperació amb les indústries i el govern japonès. Tindrà quatre funcions principals: la recerca i el desenvolupament, el foment de l’emprenedoria, el desenvolupament de recursos humans i la conciliació empresarial. 

Nakamura, un referent en l’àmbit digital
Ichiya Nakamura és assessor del govern japonès en temes de polítiques digitals i cultura popular. Presideix més de 20 consorcis, conferències i programes del govern japonès en aquesta àrea, a més del CiP.

A més de president del CiP, és assessor del Govern Japonès en política digital i cultura popular, és professor a la Keio University Graduate School of Media Design, especialitzat en la política dels mitjans, la creativitat dels nens i la cultura popular.

Al Ministeri de Correus i Telecomunicacions, ha estat el primer responsable de la política sobre la fusió de les comunicacions i la radiodifusió i de la política d'Internet. També ha estat professor visitant al MIT Media Lab (1998); director executiu del Centre de Stanford Japó – Centre de Recerca (2002); professor a la Universitat de Keio (2006).

Els seus llibres i publicacions inclouen The Digital Signage Revolution (Asahi Shimbun Publications, coautor), Where the Fusion of Communications and Broadcasting Goes from Here (Shoeisha), i Digital Toybox (NTT Publishing).

Relacions comercials de Catalunya amb Japó
A Catalunya hi ha 2.629 empreses que exporten al Japó, 1.000 de les quals ho fan de forma regular, és a dir, els darrers quatre anys de manera consecutiva. El volum d’exportació d’aquestes empreses va superar els 848 milions d’euros el 2018, un 0,8% més que l’any anterior, i representa la xifra més alta de la sèrie històrica. Principalment, s’exporten vehicles (28,9%), carn de porc (25,8%) i productes orgànics (7,1%). Les exportacions catalanes al Japó representen el 33,6% de les vendes de l’estat Espanyol en aquest país.

1  

Imatges

Miquel Curanta, Mariàngela Vilallonga i Ichiya Nakamura.

Miquel Curanta, Mariàngela Vilallonga i Ichiya Nakamura. 59

1  

Vídeos

Signatura del conveni en el context del Saló del Manga de Barcelona.