Ports

Ports de la Generalitat

El Govern instal·larà punts de recàrrega de vehicles elèctrics a 13 ports per fomentar la mobilitat sostenible

query_builder   4 novembre 2019 11:05

event_note Nota de premsa

El Govern instal·larà punts de recàrrega de vehicles elèctrics a 13 ports per fomentar la mobilitat sostenible

  • La instal·lació d’aquests mòduls contribuirà a la transformació del model de mobilitat i ajudarà a disminuir els gasos amb efecte d’hivernacle, la contaminació acústica i l’impacte ambiental
  • Les estacions es col·locaran als ports de Llançà, el Port de la Selva, Roses, l’Escala, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Blanes, Arenys de Mar, Vilanova i la Geltrú, l’Ametlla de Mar, Deltebre, Sant Carles de la Ràpita i les Cases d’Alcanar
Ports de la Generalitat

Ports de la Generalitat ha adjudicat el projecte per implantar estacions de recàrrega de vehicles elèctrics a 13 ports, ubicats de nord a sud del litoral català, per impulsar una mobilitat neta i eficient entre els usuaris. Aquests equipaments impulsen la mobilitat sostenible i s’emmarquen com a mesura de transició energètica dins de la declaració d’emergència climàtica feta pel govern català. L’actuació forma part del Pla d’inversions 2019-2022 de Ports, suposa una inversió de 202.000 euros i es preveu iniciar la instal·lació a mitjans de novembre.

El projecte de Ports de la Generalitat també s’alinea amb el Pla estratègic per al desenvolupament de recàrrega per al vehicle elèctric a Catalunya 2016-2019 (PIRVEC). Aquest pla impulsat per l’Institut Català d’Energia (ICAEN) ha de convertir Catalunya en un país atractiu per al vehicle elèctric a través de la garantia de subministrament energètic als usuaris i al parc de vehicles elèctrics que circula per la xarxa viària catalana.

Ubicació dels punts de recàrrega

Les estacions s’ubicaran en vies públiques senyalitzades i amb accés garantit permanentment per a usuaris de qualsevol classe de vehicle elèctric estàndard. Els usuaris del nou servei es podran activar mitjançant un telèfon intel·ligent amb una aplicació, a través d’un codi QR o d’un sistema similar.

L’actuació comprèn la instal·lació de tres punts de recàrrega ràpida als ports comercials de Palamós, Vilanova i la Geltrú i Sant Carles de la Ràpita. Aquesta tipologia permet recarregar el 80% de la bateria en uns 20 minuts.

Així mateix, es preveu la col·locació de 10 punts de recàrrega semiràpida als ports de Llançà, el Port de la Selva, Roses, l’Escala, Sant Feliu de Guíxols, Blanes, Arenys de Mar, l’Ametlla de Mar, Deltebre i les Cases d’Alcanar. Aquesta opció permet recarregar el vehicle en unes 3 hores de forma completa.

Emergència climàtica

La nova Llei de ports i el nou Pla de ports, en tramitació, posen la normativa i les línies estratègiques per lluitar contra el canvi climàtic. Les actuacions i les mesures establertes en els ports en clau ambiental es materialitzen en el Pla d’inversions 2019-2022 de Ports de la Generalitat. Aquest Pla preveu actuacions i inversions per assegurar la funcionalitat de cada port com a infraestructura per al recer d’embarcacions i per a l’adequació al canvi climàtic.

Les mesures adoptades en matèria de transports i mobilitat han d’anar encaminades a reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. Així, la incorporació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics a les instal·lacions portuàries facilitarà la intermodalitat de diverses classes de transport i potenciarà els modes amb menor intensitat en l’ús de combustibles fòssils.

El gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, ha explicat que la instal·lació de les estacions de recàrrega per a vehicles elèctrics als recintes portuaris suposa “que ara qualsevol ciutadà o ciutadana podrà circular amb un vehicle elèctric de nord a sud del litoral català perquè els ports estaran equipats amb punts de recàrrega”. Gómez ha afegit que “aquesta és una mesura de transició energètica per fomentar la mobilitat sostenible i un pas endavant en la política del Govern després de la declaració de l’emergència climàtica al país”.

4 de novembre de 2019  

1  

Imatges

Model de punt de recàrrega a instal·lar.

Model de punt de recàrrega a instal·lar. 433

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 311

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia