Direcció General de Comunicació

El Govern destinarà una nova partida de 20 milions d'euros a la compra de pisos provinents d'execucions hipotecàries

El Govern destinarà una nova partida de 20 milions d'euros a la compra de pisos provinents d'execucions hipotecàries

query_builder   5 novembre 2019 14:32

event_note Nota de premsa

El Govern destinarà una nova partida de 20 milions d'euros a la compra de pisos provinents d'execucions hipotecàries

 

  • L’Executiu autoritza la formalització d’un segon acord entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunyai l’Incasòl perquè el Govern pugui exercir el dret de tanteig per adquirir habitatges per destinar-los a lloguer social
  • El mes de febrer el Govern ja va autoritzar la signatura d’un conveni entre les dues parts per un import també de 20 milions
  • El Govern ja porta més de 2.555 habitatges obtinguts per aquesta via des de finals de 2015, per import de més de 131,4 milions, als quals cal sumar els 643 adquirits per ajuntaments i els 447 comprats per entitats del tercer sector

El Govern ha autoritzat l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Incasòl a subscriure un acord pel qual l’Incasòl finançarà amb 20 milions d’euros l’Agència perquè pugui comprar habitatges provinents d’execucions hipotecàries i destinar-los a lloguer assequible. Aquest és el segon acord d’aquestes característiques que s’aprova aquest any, després que al mes de febrer l’Executiu autoritzés un primer acord entre les dues parts per un import també de 20 milions.

El 2018 ja es va signar un primer acord en aquest sentit pel qual la Generalitat, mitjançant l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, destinava 30 milions d’euros a comprar habitatges per aquesta via. D’aquesta manera, aquest any 2019 el Govern haurà destinat 54 milions a adquirir habitatges per la via del tanteig, 40 provinents de convenis amb Incasòl i 14 milions d’euros provinents de la liquidació de l’impost de pisos buits.

El Decret llei 1/2015, de 24 de març, de mesures extraordinàries  i urgents per a la mobilització dels habitatges provinents de processos d’execució hipotecària, estableix que la Generalitat de Catalunya pot exercir el dret de tanteig i retracte a favor d’aquests habitatges. Des de llavors, el Govern ja porta més de 2.555 habitatges obtinguts per aquesta via, per import de més de 131,4 milions d’euros. Només l’any passat se’n van obtenir 853 (49 milions d’euros) i en el que portem d’any ja són 460 (25 milions d’euros), que es destinen sobretot a l’atenció dels casos d’emergència.

Aquesta és una més de les actuacions que el Govern de la Generalitat emprèn per fer efectives les eines que desplega el Decret llei 1/2015 per pal·liar les conseqüències de la crisi  econòmica iniciada el 2007 i que ha fet que les entitats financeres i la Sareb hagin iniciat molts processos d’execució hipotecària en habitatges sovint concentrats en barris amb dificultats de cohesió social. El dret de tanteig i retracte a favor de les administracions permet mobilitzar aquests habitatges per destinar-los a famílies en situació d’especial vulnerabilitat i ha evitat la venda d’aquests pisos a fons d’inversió internacional que podrien haver portat a una nova dinàmica especulativa.

Una altra de les mesures iniciades pel Govern per impulsar la compra d’habitatges per tanteig  i afavorir l’accés a habitatge assequible han estat els convenis signats entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Institut Català de Finances per concedir crèdits bonificats a ajuntaments i entitats del tercer sector per adquirir habitatges per tanteig.

En aquest sentit, i des de 2015, els ajuntaments han adquirit 643 habitatges i les entitats del tercer sector 447, per tant, en total 3.645 pisos que han passat a incrementar el parc d’habitatges de lloguer assequible de Catalunya.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia