La iniciativa ha estat presentada aquest matí a la Delegació del Govern davant la Unió Europea a Brussel·les, amb la participació de representants de dotze regions d'Espanya, Suècia, Àustria, Bèlgica, Regne Unit i Itàlia
Foto de grup

Aquest matí s’ha presentat a la Delegació del Govern davant la UE, a Brussel·les, la declaració de principis de la xarxa europea de regions per a la interculturalitat. La iniciativa serà adoptada per diferents regions europees. Compta amb el suport de l’Assemblea Europea de les Regions i es beneficia del suport metodològic del Programa de Ciutats Interculturals del Consell d'Europa.

La nova xarxa agruparà les regions europees que gestionin la convivència a partir dels principis de la interculturalitat, els quals es basen en la igualtat d’oportunitats, el reconeixement de la diversitat i el foment de la interacció de les persones de diferent origen.  

El secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, ha destacat que “el nostre propòsit és construir una nova xarxa per intercanviar pràctiques, per aprendre els uns dels altres, per col·laborar amb institucions incorporant la perspectiva intercultural”. “Hem d’afrontar el repte comú de construir una societat més cohesionada, una UE conscient de la seva diversitat”, ha afegit la delegada Meritxell Serret en la benvinguda de la jornada que ha acollit l’Espai Catalunya Europa.  

El vicepresident d’Equitat i Diversitat de l’Assemblea Europea de les Regions, Andrew Gibson, ha assegurat que “la iniciativa és excel·lent i va a l'arrel del problema. En algun moment, la UE entendrà que la immigració deixa de ser un gran repte si no s'afronta a eines com la inclusió i es converteix en una oportunitat”.  

Les ciutats poden fer molt, però necessitem treballar amb les regions i a nivell nacional. És una feina a llarg termini, necessitem coalicions fortes per avançar cap a la mateixa direcció”, ha subratllat la cap de la unitat dels programes contra la discriminació i la inclusió del Consell d’Europa, Irena GuidikovaGuidikova va ser la fundadora del programa del Consell d’Europa de les Ciutats Interculturals 

L’acte ha anat seguit d’una sessió de treball en la que s’ha discutit el document amb els principis de la xarxa europea de les regions per a la interculturalitat. A continuació, s’han discutit i adoptat els objectius, el calendari de treball i les activitats a desenvolupar.