• Ubicat al CAP Rambla Ferran, atén les persones trans que ho demanin, adultes i menors amb les seves famílies, des d’una perspectiva biopsicosocial
La consellera Vergés durant la visita a la nova consulta Unitat.Lleida

Des del passat setembre, el Departament de Salut compta a Lleida amb una consulta del servei Trànsit de promoció de la salut de les persones trans*, adultes i menors amb les seves famílies, que ho demanin. És la primera consulta d’aquestes característiques que es posa en marxa a la demarcació i que dona servei a les regions sanitàries de Lleida i Alt Pirineu i Aran. En els dos primers mesos de funcionament, un total de 17 persones s’han posat en contacte amb el servei a Lleida.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat avui durant la visita a la nova consulta que “aquest servei és molt important per com el sistema públic de salut es relaciona amb les persones trans* respectant el seu recorregut i el seu projecte vital”.

La consulta està ubicada al CAP Rambla Ferran, on el servei Trànsit dona una atenció a la població trans des d’una posició despatologitzadora, respectuosa amb el recorregut i procés vital de cada persona. Només en cas que convingui i es sol·liciti, inclou el suport d’altres especialitzacions hospitalàries (atenció mèdica, endocrina, quirúrgica, psicològica i social especifiques).

En el moment que necessitin tractament quirúrgic, se'ls deriva al Servei Trànsit de l’ASSIR Barcelona, ubicat al CAP Numància de la capital catalana, donat que és el servei de referència que fa la interconsulta als diferents hospitals que fan les intervencions de reassignació.

En el cas de menors, s'assessora l'infant i la seva família respecte dels bloquejadors hormonals del desenvolupament de caràcters sexuals, si ho demanen, fent èmfasi sempre en la importància d'autoacceptar al màxim el seu propi cos i es fa el seguiment, coordinats amb els seus respectius pediatres.

Una altra de les funcions de la consulta Trànsit de Lleida és l'elaboració d'informes mèdics i psicològics, establerts com a necessaris per la Llei, per aconseguir el canvi de nom i sexe sentit en el DNI, en tots els documents identificatius i tota mena d‘informes que puguin facilitar la socialització de la persona en el gènere sentit.

Altres accions que es duran a terme són:

  • Sensibilització dels/les professionals de la salut a Lleida (amb sessions clíniques als equips d'atenció primària, a les ASSIR, al Col·legi Oficial de Psicologia, als centres d'estudis de salut, etc).
  • Intervencions en els consells escolars i les AMPA a petició de les persones trans o de mares i pares.
  • Etcètera.

Aquestes accions de sensibilització es duran a terme sempre en coordinació amb el servei de referència Trànsit Barcelona, amb els equips d'atenció primària i de l'atenció especialitzada, serveis hospitalaris, centres de salut mental i la xarxa de recursos per a persones trans o entitats LGTBI de Lleida com l’Associació Colors de Ponent.

Model d’atenció a la salut de les persones trans

El servei Trànsit s’inclou en el marc del Model d’atenció a la salut de les persones trans, posat en marxa pel Departament de Salut el 2017, que parteix del principi que no pateixen cap patologia i, per tant, l’atenció de salut en la transició cap a la identitat sentida no podrà ser, en cap cas, a partir de l’acreditació d’un diagnòstic clínic.

El Model se centra en les necessitats i les expectatives de la persona trans i és respectuós amb l’autonomia, l’autodeterminació i la dignitat, en un procés de decisions compartides. Aquest model, en constant millora, així com els protocols clínics marc que conté, ha estat elaborat amb la participació de professionals amb experiència en l’atenció a les persones trans, amb diferents societats científiques i amb representants de la Plataforma Trans*Forma la Salut. Actualment, el Departament treballa per desplegar-lo amb professionals arreu del territori.

Més informació:
CatSalut. Atenció a les persones trans

Canal Salut. Atenció a la salut de les persones trans

*L’asterisc inclòs en la paraula trans pretén visualitzar i incloure la gran diversitat d’identitats i percepcions del gènere: persones transgènere, transsexuals, crossdressers, genderqueers, agènere, no-binàries, fluides, transvestits i tantes altres. Si bé no s’inclou en tot el document per facilitar-ne la lectura, cal tenir present aquest caràcter divers i obert de la paraula trans.

3  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 2224

Fotografia 2

Fotografia 2 1470

Fotografia 3

Fotografia 3 1441