L’objectiu d’aquesta eina és fer una radiografia sobre com està estructurada l’horticultura, a partir d’un mètode molt participat, que incorpori tot els agents del sector, i d’aquí definir i implantar accions concretes que permetin la millora d'aquest
L’horta catalana comptarà amb un Pla estratègic, que té com a objectiu promoure l'horticultura a tot Catalunya com un sector agrícola estratègic, vertebrador del territori, l'economia i la cultura, sempre sota pràctiques mediambientals sostenibles i socialment ètiques, a la vegada que garanteix una producció d'aliments saludables, bons, i nutritius. Així ho ha explicat la directora general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, Elisenda Guillaumes, en el marc de la Taula Sectorial de l’Horta, que ha tingut lloc avui, a Barcelona.
La redacció d’aquest pla, impulsat pel Departament d’Agricultura, la liderarà la Fundació Miquel Agustí, juntament amb l’Escola Superior d’Agricultura de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i pretén aplegar la reflexió de tots els agents del sector, per tal de recollir i valoritzar el coneixement dels seus professionals.
Entre els objectius que vol promoure el Pla destaca la modernització de les explotacions hortícoles, reduir l'impacte del sistema de producció hortícola sobre el medi ambient i la societat, posar en valor els serveis ecosistèmics generats per les explotacions hortícoles, així com millorar les condicions econòmiques, productives i socials de les explotacions hortícoles, dissenyar estratègies per a integrar tots els agents socials, des del productor fins al consumidor, i des de l’educació fins a la investigació, amb l’objectiu comú d’assolir un sistema hortícola eficient, dignificar el sector, i promoure una imatge atractiva.
Fins ara, s’ha realitzat ja algunes enquestes al sector, en les quals es demanava la valoració de les accions dutes a terme en el marc del Pla de l’Horta de 1986, i que han permès determinar les línies estratègies i els àmbits de treball del futur Pla de l’Horta 2020.
El pas següent consistirà en un seguit de taules de debat en diferents punts del territori, que hauran de servir per a traduir aquests àmbits de treball i línies estratègiques en accions concretes, que el sector haurà d’incorporar com el seu full de ruta, i visualitzar com una oportunitat de millora.
El Pla vol incloure les diferents realitats territorials (urbana/periurbana), i sòcio-geogràfiques (Tarragona, Lleida, Barcelona, i Girona) de Catalunya.
L’horta a Catalunya representa un percentatge petit de tota la producció agrícola del país, però econòmicament té un bon rendiment, i això la situa en un sector amb bones perspectives de futur.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat