• La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha inaugurat aquest migdia la 30a Assembla General de la Federació de Municipis de Catalunya
GOvern

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha inaugurat aquest migdia la 30a Assembla General de la Federació de Municipis de Catalunya fent un reconeixement explícit al paper del món local com l’estructura institucional “capaç de fer front a les urgències socials, les necessitats de la ciutadania i el manteniment dels serveis malgrat la reducció dels recursos en època de crisi”.

La consellera ha subratllat que aquest esforç s’ha fet “malgrat molts obstacles” i n’ha destacat la reducció d’ingressos de les administracions públiques, la manca de col·laboració solidària de l’Estat i l’aplicació de llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local “que compromet substancialment l’autonomia local i que continuem exigint que sigui derogada”.

En aquest marc, “el món local ha sabut fer els deures i ha demostrat que el rigor en la gestió no està renyit amb la sensibilitat”, ha manifestat.

La consella Budó, que ha mostrat la seva empatia amb els alcaldes i alcaldesses de Catalunya tot recordant que ella mateixa ho va ser de la Garriga durant vuit anys, ha volgut deixar clar que el Govern de la Generalitat “està i estarà sempre al costat del món local, perquè es una autèntica prioritat per al Govern”.

En aquest sentit, ha recordat en aquesta legislatura les relacions amb l’administració local  són assumides directament des del departament de la Presidència amb l’objectiu “d’enfortir la col·laboració institucional i actuar com a canal de totes les demandes i per preocupacions municipals que han d’arribar als diferents departaments”.

Budó ha assenyalat que en l’àmbit de les relacions amb el món local durant aquesta legislatura el Govern es va proposar tres accions immediates: reduir el deute amb els ens locals; millorar el  seu finançament i recuperar el Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya.

Pel que fa al primer objectiu, la consellera ha apuntat que, amb dades del més de juny, el deute de la Generalitat amb els sens locals -que a començament del 2017 era de 570 milions d’euros- se situa en els 69 milions d’euros, és a dir, una reducció del 88%.

En relació al finançament, ha recordat que el Govern ha impulsat un increment del Fons de Cooperació Local, que se situa al voltant del 3,4%, i que s’inclourà en el projecte de pressupostos del 2020 ; també ha recordat que s’ha aprovat un nou model de finançament de l’Aran i finalment, que s’han fet una segona convocatòria dels fons FEDER per més de 37 milions d’euros.

La “mesura més esperada”, però, ha estat la recuperació del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC), que no es convocava des del 2012. Budó ha recordat que la dotació de la convocatòria per al període 2020-2024 és  de 250 milions d’euros, repartits en dues línies d’ajuts. Una primera línia de subvencions per a inversions, amb una dotació de 160 milions d’euros, i una segona línia adreçada específicament a municipis menors de 5.000 habitants amb una dotació de 90 milions d’euros.