• L’expresident croat Stjepan Mesić impulsarà la creació d’un comitè de suport als presos polítics catalans a Croàcia 
  • Mesić assegura que “cap ciutadà europeu hauria d’estar empresonat per les seves idees” 

 

    L'expresident de Croàcia Stjepan Mesic impulsarà la creació d'un comitè de suport als presos polítics catalans
El conseller Alfred Bosch i l'expresident de Croàcia Stjepan Mesi?

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, s’ha reunit a Zagreb amb l’expresident de Croàcia, Stjepan Mesić, i altres personalitats polítiques croates, en el marc del seu viatge oficial a Croàcia i Eslovènia. 

El que ha d’imperar és la democràcia, el diàleg i els drets humans”, és la conclusió a la qual han arribat l’expresident Mesić i el conseller. Bosch ha volgut fer un reconeixement a la trajectòria de Mesić com a últim president de l’antiga Iugoslàvia i president de Croàcia durant deu anys: “És una llegenda històrica i no entén perquè l’estat espanyol opta per mecanismes com ara enviar polítics a la presó, l’exili i la repressió contra la ciutadania”. 

El conseller ha agraït la solidaritat de l’exlíder croat amb Catalunya i la iniciativa de crear un comitè de suport als presos polítics catalans. En aquest sentit, l’expresident Mesić ha assegurat que “ningú hauria d’estar empresonat per les seves idees, i això és un dret essencial de qualsevol ciutadà europeu”. Mesić ha recordat que ell també va ser un pres polític, i que això el porta a “tenir una gran comprensió” pel cas català. En relació a la creació d’aquest comitè, Bosch s’ha compromès a posar en contacte l’ex-president Mesić i els presos polítics perquè puguin parlar directament entre ells. 

Stjepan Mesić ja havia mostrat anteriorment el seu suport en la defensa dels drets fonamentals del govern català, i un cop més, ha volgut escoltar la visió de Catalunya sobre la situació amb l’estat espanyol, aprofitant la visita del conseller Bosch al país.  

En l’inici del seu viatge oficial a Croàcia i Eslovènia, el conseller Bosch s’ha reunit amb diferents personalitats polítiques i socials croates per remarcar la necessitat que l’estat espanyol s’assegui a la taula del diàleg per tal de desbloquejar el conflicte polític entre Catalunya i Espanya. Les trobades i actes seguiran demà dissabte a la capital d’Eslovènia, Ljubljana.