- És una de les conclusions d’un estudi segons el qual actualment hi ha 438 empreses a Catalunya d’aquest sector que ocupen 45.000 treballadors i facturen 9.700 milions d’euros -xifra que representa el 4% del PIB català-
- Des d’un punt de vista de la tecnologia, es tracta d’empreses que apliquen principalment Internet de les Coses (39%), ‘big data’ (39%), connectivitat i 5G (30%) i intel·ligència artificial (11%)
El sector de les smart cities a Catalunya està format actualment per 438 empreses que ocupen 45.046 treballadors i facturen 9.717 milions d’euros de manera agregada, xifra que representa el 4% del PIB català. És una de les principals conclusions de l’estudi El sector de les smart cities a Catalunya elaborat ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement-. L’informe posa de manifest un creixement del sector a Catalunya, ja que el nombre d’empreses ha crescut un 62% i el volum de facturació un 39% respecte el 2016, quan es va fer aquest estudi per primera vegada.
Segons l’estudi, que es fa públic en el marc de la celebració del congrés Smart City Expo World Congress (SCEWC), les empreses que es dediquen a aquest sector són totes aquelles que ofereixen solucions intel·ligents en tots els àmbits de la gestió urbana. En aquest sentit, detalla que de les 438 empreses que s’hi dediquen la majoria són pimes (el 90%) i que el 35% són startups. A banda de l’àmbit empresarial, els centres tecnològics i les universitats catalans també treballen en el desenvolupament de tecnologia per a les smart cities i tenen grups de recerca especialitzats en aquest àmbit.
Des d’un punt de vista de subsectors, les empreses catalanes de l’àmbit de les smart cities es dediquen al desenvolupament de solucions i tecnologies per a l’entorn urbà (empreses d’equipament urbà, edificacions intel·ligents i sostenibles, i il·luminació), la qualitat de vida (educació, esport, salut i comerç), mobilitat (aplicació de l’IoT a la gestió del trànsit i els aparcaments), el medi ambient (empreses d’energia i qualitat ambiental), la mobilitat (aplicació de l’IoT a la gestió del trànsit i els aparcaments), l’smart government (estratègies i models de gestió innovadors) o la seguretat (i especialment la ciberseguretat). Gran part d’aquestes empreses es dediquen al desenvolupament de software (24%), seguides pels fabricants de productes (22%), els proveïdors de serveis (12%) i les consultores (10%).
L’estudi també apunta en quines tecnologies treballen les empreses del sector smart cities a Catalunya. Es tracta principalment de l’IoT i el big data (en el 39% de les empreses), la connectivitat i 5G (el 30%), les ciències fotòniques i quàntiques (20%), la hibridació de tecnologies (17%) i la intel·ligència artificial (11%).
Un sector internacionalitzat
El 46% de les empreses catalanes que treballen en l’àmbit de les smart cities són exportadores i el 31% tenen filials a l’estranger. En aquest sentit, l’informe inclou una anàlisi de les principals oportunitats d’internacionalització per a les empreses catalanes. Així, identifica 11 mercats amb potencial per a aquesta expansió: Els Estats Units, Canadà, el Brasil, el Marroc, els Emirats Àrabs Units, Rússia, Bèlgica, els Països Baixos, Singapur, Turquia i el Japó.
En concret, l’estudi destaca el pes de l’aplicació de la tecnologia en la planificació urbana als Estats Units, mentre que el govern de Canadà destina fons al desenvolupament de les ciutats intel·ligents i especialment en els camps de l’habitatge, la mobilitat i les xarxes d’emmagatzematge d’energia intel·ligents. D’altra banda, el Brasil està protagonitzant un creixement urbà rellevant i ofereix oportunitats en àrees com l'enllumenat públic, el sanejament, el tractament de residus, la mobilitat urbana i les TIC orientades a l'administració electrònica. És similar el cas del Marroc, on la població urbana també es troba en creixement, fet que repercuteix en una demanda d’infraestructures, equipaments urbans i aplicacions TIC per a la gestió intel·ligent de les ciutats. Singapur, per la seva banda, és reconeguda com la primera smart city del món i compta amb programes específics en aquest camp com el sistema nacional d'identitat digital, els pagaments digitals o la mobilitat urbana. Així mateix, els Països Baixos són pioners en l’impuls de les ciutats intel·ligents i Amsterdam forma part, amb Barcelona i Nova York, d’una coalició per als drets digitals.
Smart City World Congress
El recinte de Fira de Barcelona a la Gran Via acull aquesta setmana l’Smart City Expo World Congress, la trobada de referència d’aquest sector a escala internacional. La Generalitat compta amb el seu propi espai al congrés, de la mà dels Departaments de Polítiques Digitals i Administració Pública, Territori i Sostenibilitat i Empresa i Coneixement -a través d’ACCIÓ-. L’estand ‘Smart Catalonia’ de la Generalitat, de 621m2, presenta ‘La Ciutat del Futur’, una ciutat connectada, sostenible, emprenedora i inclusiva, alineada amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de l’ONU. En el marc del congrés, l’estand del Govern mostra solucions tecnològiques per als reptes actuals de les ciutats i acull una trentena d’empreses i entitats catalanes.
Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________
- Twitter @accio_cat | @empresacat | @coneixementcat
- Facebook: ACCIÓ
- Linkedin: ACCIÓ