Direcció General de Comunicació

Govern

El Govern aprova l'elaboració del Pla estratègic integral de suport a la indústria de la mobilitat i de l'automoció 2020-2025

query_builder   19 novembre 2019 15:05

event_note Nota de premsa

El Govern aprova l'elaboració del Pla estratègic integral de suport a la indústria de la mobilitat i de l'automoció 2020-2025

  • L’objectiu del Govern és dissenyar conjuntament amb el sector i les organitzacions empresarials i sindicals més representatives les línies estratègiques que han de servir per enfortir la competitivitat de la indústria de la mobilitat i l’automoció

El Govern ha aprovat aquest matí l’elaboració del Pla estratègic de suport a la indústria de la mobilitat i de l’automoció 2020-2025. L’objectiu del Govern és dissenyar conjuntament amb el sector i les organitzacions empresarials i sindicals més representatives les línies estratègiques que han de servir per enfortir la competitivitat de la indústria de la mobilitat i l’automoció.

 

El sector de l’automoció té un pes molt important en l’economia catalana. En concret, aquest sector genera a Catalunya 143.000 llocs de treball directes i indirectes i factura 23.800 milions d’euros, xifra que representa més del 10% del PIB del país. Amb més de 10.800 empreses que s’hi dediquen, les exportacions catalanes d’aquest sector representen el 23,2% del total de l’Estat espanyol. (FONT: CIAC + DGI – ACCIÓ en base a INE i ICEX).

 

Actualment, el sector de l’automoció es troba en una situació de canvi i ha de fer front a grans desafiaments com per exemple el vehicle connectat amb el seu entorn; el vehicle autònom; l’electromobilitat i la reducció d’emissions; els canvis en les pautes de consum de la mobilitat; l’entrada de nous actors (intel·ligència artificial, big data, electrònica i sensòrica, gegants tecnològics...); la transformació digital; i la competència pel talent i la potència industrial i consumidora de la Xina, entre d’altres.

 

A aquesta radiografia cal sumar-hi que el Parlament de Catalunya va demanar a través de la Moció 66/XII, de data 21 de març del 2019, sobre política industrial, la preparació d’un pla estratègic de suport al sector.

 

Els eixos d’actuació del programa de suport es focalitzarien en:

  • Innovació i nous models de negoci
  • Inversió i internacionalització
  • Talent, ocupació i responsabilitat social
  • Infraestructures de suport, marc regulatori i estímul a la demanda

 

Pel que fa a l’eix d’innovació i nous models de negoci, on es proposa la definició d’un nou programa d’acompanyament per a la indústria auxiliar que identifiqui noves oportunitats de negoci, tant des de la reflexió estratègica, com des de l’impuls a la implementació.

 

En l’eix d’ inversió i d’internacionalització, on es proposa focalitzar les propostes d’actuació en la captació de noves plataformes d’assemblatge de vehicles en l’àmbit de l’electromobilitat que contribueixin a la transformació de les existents, i en la captació de noves inversions vinculades al vehicle del futur: electrònica de potència, paquets de bateria, connectivitat, intel·ligència artificial, conducció automatitzada i nous negocis de mobilitat.

 

En l’eix de talent, ocupació i responsabilitat social, on es proposa l’orientació de l’oferta formativa en el sector de l’automoció i la mobilitat en general, així com un programa de reconversió de les habilitats i les capacitats dels treballadors i treballadores del sector, entre d’altres, que es durà a terme de forma consensuada en els espais de concertació social del Consell Català de l’Empresa.

 

Finalment en relació amb les infraestructures de suport, marc regulatori i estímul a la demanda, es proposen les actuacions en el reforçament de les infraestructures de recàrrega elèctrica i de connectivitat, la promoció de la multimodalitat logística, l’impuls d’espais de test i certificació de la conducció autònoma, i el vehicle connectat.

 

El desplegament d’aquest acord és responsabilitat del Departament d’Empresa i Coneixement en el marc del Pacte nacional per a la indústria i comptarà amb la col·laboració de la resta de departaments de la Generalitat de Catalunya per a cada un dels àmbits de treball que es fixin, i amb el consens en els espais de concertació social del Consell Català de l’Empresa.

 

Pel que es refereix a la metodologia de l’elaboració del Pla estratègic integral de suport a la indústria de la mobilitat i de l’automoció 2020-2025, aquest s’haurà de realitzar amb la col·laboració de les principals empreses i agents de la cadena de valor, per tal de dur a terme una anticipació estratègica amb tots els instruments i mecanismes d’intel·ligència de mercat (estudi d’impacte de l’electromobilitat, anàlisi de competències d’altres regions i estats, i els estudis de mercat); el coneixement adquirit mitjançant la participació en plataformes de rellevància (comunitats d’innovació i coneixement en mobilitat urbana, aliança per a la fabricació de bateries elèctriques, i els quatre motors d’Europa); així com el coneixement de l’estratègia dels constructors i els fabricants, l’estratègia dels nous participants en les solucions de mobilitat, i l’anàlisi detallada del marc regulador que, des de les normatives actuals, i les propostes de modificació o nova normativa, es puguin realitzar com a element dinamitzador en el sector.

 

El Pla haurà d’impulsar un espai permanent de debat per a la transformació de la indústria de la mobilitat i de l’automoció com a element vertebrador de les actuacions que s’incloguin en el Pla, i amb la finalitat de sensibilitzar, diagnosticar i acompanyar les empreses en el procés de transició del sector.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia