Delegació a l'Alt Pirineu i Aran

Reunió de la Comissió del Tren Lleida - La Pobla de Segur

La línia Lleida - La Pobla de Segur segueix creixent en la demanda i amb elevats valors de satisfacció dels usuaris

query_builder   21 novembre 2019 10:06

event_note Nota de premsa

La línia Lleida - La Pobla de Segur segueix creixent en la demanda i amb elevats valors de satisfacció dels usuaris

Reunió de la Comissió del Tren Lleida - La Pobla de Segur

Aquest passat dimecres, 20 de novembre, ha tingut lloc a la sala d’actes de l’Ajuntament de la Pobla de Segur (Pallars Jussà) la Comissió de Seguiment del Servei Lleida – la Pobla de Segur – Esterri d’Àneu, en la qual s’ha realitzat un anàlisi de la situació del servei de transport públic ferroviari i d’autobús que dóna servei a les comarques del Segrià, la Noguera, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà, i per tant es tracta d’un servei transversal entre les vegueries de Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran.

En el transcurs de la comissió s’han analitzat les dades del servei durant l’any 2018, així com les dades provisionals d’aquest any, així com les previsions de cara al 2020. Entre les dades a destacar que de cara a aquest 2019, pel que fa a la xifra de viatgers s’espera una xifra superior als 250.000, el que significa la millor dada des de l’any 2008. És remarcable l’augment en aquest sentit, ja que durant el període 2012-2015 aquesta xifra se situà per sota dels 100.000 viatgers anuals, i per tant en aquest sentit es constata un augment constant, que representa un augment del 40% respecte al 2015.

Pel que fa a l’Índex de Satisfacció del Client de l’any 2018 es destaca que la línia Lleida – la Pobla de Segur assoleix el rècord de satisfacció dels usuaris d’entre totes les línies que gestiona Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, en aquest sentit els usuaris valoren de forma especialment positiva la puntualitat, neteja, accessibilitat, la climatització o el confort.

En relació amb els trens turístic dels llacs s’han efectuat un total de 24 viatges amb el tren històric i 4 amb el tren panoràmic, entre el 20 d’abril i el 2 de novembre passat. En ambdós casos l’índex d’ocupació ha estat en conjunt superior al 95% amb un preu mitjà de 26,70 euros. En aquest sentit, s’han establert mecanismes de promoció turística del territori amb la Noguera i el Pallars Jussà, fet que genera ingressos indirectes al territori per les visites culturals.

Pel que fa a la contractació dels maquinistes a una empresa externa s’està treballant per tal de poder formar personal propi per tal que puguin estar plenament operatius al 2021.

Pel que fa ala temporada 2020 del Tren dels Llacs s’espera que s’allargui des de l’11 d’abril fins al 31 d’octubre, amb un viatge més que la temporada 2019, amb una previsió d’un augment de la tarifa mitjana de 0,50€, fins als 27,20€. Pel que fa a la resta de característiques del servei, es mantindran els de la temporada anterior. Per al finançament del servei es preveu comptar amb les mateixes aportacions d’altres administracions, com del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida o l’Autoritat del Transport Metropolità de Lleida.

Pel que fa les obres executades durant l’any 2019 destaca la inversió global en manteniment de la línia, que ascendeix als 6 milions d’euros. Aquest any s’han realitzat obres en el manteniment de talussos, en la col·locació de baranes en els ponts i viaductes, la millora de cobertes dels edificis de les estacions a Tremp, Cellers-Llimiana, Sant Llorenç de Montgai i Balaguer, obres als túnels, millores a les superestructures, drenatges, millora de la senyalització, els canvis d’agulles a les estacions i el reforç de la videovigilància als passos a nivell. L’objectiu és millorar la seguretat i la comoditat dels viatgers de la línia.

També, destacar que s’ha creat el pla d’accessos de la línia mitjançant un app mòbil, per la qual es publicita l’estat dels accessos. L’objectiu és la seva utilització tant pels operaris de manteniment com per casos d’emergències per poder optimitzar el temps d’actuació en possibles intervencions.

Finalment i sobre l’arribada del tercer tren s’ha anunciat que es va efectuar la seva contractació al març del 2019 amb un termini de construcció de 26 mesos, pel qual es preveu la seva arribada el primer semestre de 2021. 

Abans de finalitzar la reunió s’ha destacat l’exposició sobre el Pallars Jussà que tindrà lloc fins al 22 de novembre a l’espai Provença de Barcelona, i que es va inaugurar el passat 18.

A la reunió hi han assistit els delegats territorials de Lleida, Ramon Farré; i de l’Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós; el director de FGC Operadora, Oriol Juncadella; el subdirector general de Transport Públic i Mobilitat, Benjamín Cubillo; el cap de la línia Lleida – La Pobla de Segur, Emili Monsó; el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep Maria Mullol; els alcaldes de la Pobla de Segur i  Balaguer, així com representants d’altres ens locals i d’organitzacions sindicals.

Tremp, 20 de novembre de 2019

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia