Justícia, Drets i Memòria

.

És un programa pilot que es fa als centres penitenciaris Brians 2 i Puig de les Basses

Justícia posa en marxa sessions formatives perquè els interns prenguin consciència d'actituds masclistes

L'objectiu és estendre l'activitat a totes les presons de Catalunya

query_builder   21 novembre 2019 12:35

event_note Nota de premsa

És un programa pilot que es fa als centres penitenciaris Brians 2 i Puig de les Basses

Justícia posa en marxa sessions formatives perquè els interns prenguin consciència d'actituds masclistes

L'objectiu és estendre l'activitat a totes les presons de Catalunya

.

El Departament de Justícia ha impulsat un programa formatiu a les presons perquè els interns prenguin consciència d’actituds masclistes. Es tracta d’unes sessions on, entre altres activitats, se simulen situacions de la vida real.

 

L’activitat també inclou la projecció d’anuncis o pel·lícules i lectures de contes i notícies reals. L’objectiu és que els presos revisin les seves relacions familiars i de parella, reflexionin sobre el valor de la dona i siguin conscients dels micromasclismes presents en la seva quotidianitat. Els participants, per la seva banda, es comprometen a un canvi d’actitud i a promoure aquest mateix canvi en el seu entorn dins i fora de la presó, en aspectes com ara el respecte a la realitat LGTBI.

 

Les sessions estan dissenyades pels referents de gènere, que són els professionals que vetllen per aplicar la perspectiva de gènere tant en la tasca amb els interns i les internes com en la pràctica del personal del centre. Tots els centres penitenciaris disposen actualment de dos referents de gènere.

 

Programa pilot

 

El programa s’ha fet de forma pilot aquest 2019 al mòdul 7 del Centre Penitenciari Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat). Hi han participat una cinquantena d’interns. El programa ha constat de 31 sessions que s’han realitzat durant els últims cinc mesos. El centre té la intenció de tornar a fer l’activitat l’any vinent.

 

Les sessions han començat fa unes setmanes al Centre Penitenciari Puig de les Basses, a Figueres (Alt Empordà), amb la participació de 14 interns. L’objectiu del Departament de Justícia és estendre el projecte a la resta de presons catalanes. Les següents seran Mas d’Enric i Ponent, durant el primer trimestre de 2020.

 

Per a interns voluntaris que no estan penats per violència masclista

 

El programa s’adreça a homes interns que s’hi acullen voluntàriament. No són presos que estiguin complint una condemna per delictes de violència masclista. Els penats per aquests delictes ja formen part d’altres programes de tractament específics.

 


Deu anys en programes especialitzats de violència de gènere

 

L’estrena d’aquest programa, de fet, coincideix amb una dècada de l’aplicació de programes específics adreçats als interns que sí que han comés delictes de violència masclista i amb els quals es treballa per prevenir la reincidència delictiva.

 

Durant d’aquests deu anys de programes especialitzats, han rebut tractament 2.627 interns, dels 5.224 que en aquest temps han ingressat a presó amb alguna causa de violència de gènere. En un 70 % dels casos, el motiu principal de la condemna era el delicte de violència de gènere.

 

Taxa de reincidència

 

A Catalunya, la taxa de reincidència en els delictes de violència de gènere és d’un 25 %, per sota de les dades de reincidència general, que és del 30 %, segons dades del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE). En un de cada tres casos, el nou delicte a la sortida de presó és un trencament de condemna o de la mesura d’allunyament imposada pel jutge.

 

Actualment hi ha 601 interns que compleixen una pena de presó per violència de gènere. I un total de 1.142 interns que tenen alguna causa relacionada amb la violència masclista entre els delictes pels quals compleixen condemna.

5  

Imatges

Foto 1

Foto 1 82

Foto 2

Foto 2 79

Foto 3

Foto 3 64

Foto 4

Foto 4 64

Foto 5

Foto 5 76

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia