- En el marc del Programa #Talent_jove 2019 - 2022 que impulsa la Generalitat a través d’Artesania Catalunya, el proper dijous 5 de desembre tindrà lloc aquesta primera edició de “Crafts NOW. Jornada al voltant de l’artesania i la innovació”, un espai d’ investigació, recerca i la innovació en l’artesania adreçat a professionals i estudiants del sector.
- L’aplicació de les noves tecnologies, eines, materials i processos, la interacció amb la tradició, amb altres disciplines i cultures, i el compromís amb la sostenibilitat, dibuixen un nou perfil dels oficis artesans.
- La Jornada es durà a terme amb el comissariat de l’Associació d’Artistes i Artesans del FAD (A-FAD); la coordinació de la Federació d’Associacions d’Artesans d’Ofici de Catalunya (FAAOC); i la col•laboració de la Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya (PAAC).
- Catalunya compta actualment amb més de 8.200 artesans, que donen ocupació a 10.400 persones.
Dilluns, 25 de novembre 2019.- El proper dijous 5 de desembre tindrà lloc la primera edició de Crafts NOW, un espai de trobada, coneixement i debat adreçat a professionals i estudiants del sector de l’artesania. Una jornada en la que s’estableix un diàleg al voltant de la investigació, la recerca i la innovació en l’artesania, des l’òptica de la creativitat, la transversalitat i el negoci.
Crafts NOW serà conduïda per Óscar Tomico i comptarà amb ponències de professionals, com ara la Premio Nacional de Artesanía Idoia Cuesta, i amb una selecció de creadors emergents que mostraran nous materials, eines i processos que estan canviant els oficis artesans.
En el marc del Programa #Talent_jove 2019 – 2022, la Generalitat a través d’Artesania Catalunya ha impulsat aquesta primera Jornada, que ha comptat amb el comissariat de l’Associació d’Artistes i Artesans del FAD (A-FAD); la coordinació de la Federació d’Associacions d’Artesans d’Ofici de Catalunya (FAAOC); i la col•laboració de la Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya (PAAC).
El Programa #Talent_jove que té per objectiu dotar d’eines al sector, contempla diferents accions per al foment del talent emergent i del relleu generacional en l’artesania.
JORNADA D’ARTESANIA I INNOVACIÓ
L’artesania és. L’artesania existeix. L’artesania canvia.
És un ens viu en constant creixement que, nodrint-se de la innovació, evoluciona i es reivindica. Una innovació que condiciona el si de la pròpia pràctica artesana i es converteix en un revulsiu que l’ha actualitzat incansablement al llarg dels anys.
Crafts Now neix de la necessitat de reflexió per part del col·lectiu d’artesans. És vital establir un espai de diàleg on es posi sobre la taula el concepte de la innovació en l’artesania per abordar-lo des de diferents òptiques: com s’innova actualment en l’artesania, què implica l’aplicació de la innovació en la pràctica tradicional, o per què cal innovar. Un debat que crida a analitzar la relació entre l’artesania i la tecnologia, o el vincle i les possibilitats que es poden establir entre la tradició de les pràctiques locals amb la introducció de la idea de compartir globalment el coneixement local. Això duu a establir quin ús se’n fa dels recursos del territori i, arrel de la seva evolució, la creació de nous materials.
Investigació, recerca i innovació en l’artesania. Aquests tres conceptes seran analitzats per diferents agents convidats perquè ens mostrin, de manera pràctica, l’aplicació de l’artesania d’innovació en el seu sector creatiu professional, ja sigui l’artesania, les arts plàstiques o el disseny. Perquè la producció artesanal i les metodologies de treball intrínseques a la pràctica artesana poden traspassar la pròpia artesania.
Serà un jornada per a impulsar la interconnectivitat dels professionals en un món cada cop més transversal; per a donar eines per a la projecció dels artesans en aquesta carrera professional; i per a conèixer les propostes més noves en relació a la innovació d’eines, materials i processos, els quals afecten als diferents oficis de l’artesania, entesa com un conjunt de disciplines vives que en la actualitat s’introdueix també en d’altres camps de creació.
Posem sobre la taula el canvi, l’evolució, la transversalitat i la interconnectivitat.
PROGRAMA
10:00 - 11:00
Crafts NET.
Recepció i esmorzar de benvinguda. Salutació de Muntsa Vilalta, directora general de Comerç, de la Generalitat de Catalunya; Victòria Rabal, presidenta de l’A-FAD; i el Sr. Manel Diestre, president de la FAAOC.
11:00 - 14:00
Crafts PRO.
Ponències d’experts en l’activitat professional de l’artesà actual. Condueix: Óscar Tomico, director del programa d’ Enginyeria de Disseny a l’escola ELISAVA, professor adjunt al Designing Quality in Interaction Research Group i desenvolupant la seva tasca al laboratori Lab Wearable Senses de la Eindhoven University of Technology.
11:00 - 12:00h. Mònica Rodríguez. Mentora de negocis, formadora, autora i speaker especialista en Slow Business, fundadora d’ Empreses Creadores, una escola de negocis per a creadors i creatius, i autora de la primera guia de negocis per a makers i artesans en castellà per a Espanya i Llatinoamèrica, i de la primera col·lecció de guies de negoci especialitzades en el sector. https://empresascreadoras.com/
12:00 - 13:00h. Coudre Studio. Artesanía post-digital. Coudre és un estudi de ceràmica i artesania postdigital de Barcelona, format per Raul Nieves, Jude Serena i Valeria Ustárez. En el seu recorregut han realitzat tallers d'impressió en 3D amb extrusió de pastes, per a clients com a perfums Puig, col·laboracions amb artistes i dissenyadors com Martí Guixé, i exposicions com On Flower Power a la Galleria Nazionale d'Arte Moderna e Contemporanea de Roma. https://www.coudre.studio/
13:00 - 14:00h. Idoia Cuesta.. Creadora tèxtil i artesana creativa que combina mestratge, tradició i experimentació. Inicia la seva activitat artesanal, lligada a la cistelleria i al tèxtil, i des de llavors ha continuat formant-se en diferents especialitats: tints naturals, teler de baix i alt lliç, feltre modelable, reciclatge, tècniques de teixit de cistelleria tradicional de diferents parts del món. Ha estat guardonada amb el Premio Nacional de Artesanía. http://www.idoiacuesta.com/
16:00 - 18:00
Crafts IN
Mostra d’innovació. Es podran veure exemples de la innovació actual en materials, processos i eines en les diferents disciplines de la pràctica artesana.
- Innovació en eines
- Data Artisans, Eduardo Moreno. Sistema de disseny i creació compartit que democratitza el procés creatiu mitjançant la col·laboració entre usuari i dissenyador.
- Molde Polimorfo, Miguel Giner. Nova eina artesanal que permet generar noves formes mitjançant l’extrusió manual de perfils. Guanyador del Rado Star Prize Spain 2019.
- Ceramic extrusion experimentation, Rocío Córdoba Lukman. Experimentació formal del procés d’extrusió en ceràmica i la cerca de noves formes i estètiques.
- Innovació en materials
- Voilà, Laura Gispert. Solució matèrica a base d’experimentació i assajos per a parament d’un sol ús, 100% biodegradable, ecològic i comestible.
- Innovació i recerca amb formigó, engalbes i esmalts, Jan Madrenas. Àmplia i única paleta de colors i textures ceràmiques, fruit d’una formulació pròpia i una cocció rigorosa.
- 0-knit, Laura Freixas. Fils de cel·lulosa bacteriana amb l’objectiu de produir tèxtils sense generar residus contaminants en les seves etapes de cicle de vida (Zero Waste Textiles).
- Innovació en processos
- Entre Redes, Amalia Puga. Projecte en col·laboració amb artesanes gallegues, les redeiras, que sense perdre la seva identitat i ofici, innoven en la proposta de disseny per a impulsar el treball entre dones i l’artesania local. Nominada a Ei! Prize i a Antenna Awards.
- Experimentació tèxtil, Inés Sistiaga. Investigació tecnicocientífica i artística d’exploració de diferents tècniques, tant tradicionals com modernes, per buscar nous resultats formals del tèxtil.
- Imatgeria festiva, Miquel Grima. Treball de materials, tant de nova creació com d’oblidats, per a solucionar els problemes escultòrics de la imatgeria festiva.
Crafts NOW. Jornada al voltant de l’artesania i la innovació.
Data: dijous 5 de desembre, de 10h a 18h.
Lloc: Sala C, Disseny Hub Barcelona (Pl. de les Glòries Catalanes, 37-38, Barcelona)
Inscripcions a: https://www.eventbrite.es/e/entradas-crafts-now-82246105315
----------------------
Imatges i més informació editorial aquí: https://tinyurl.com/CraftsNOW
Artesania de Catalunya – Generalitat de Catalunya
Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), organisme adscrit al Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, té com a missió fomentar la imatge i prestigi social, difondre i preservar el valor patrimonial, millorar la competitivitat i rendibilitat i augmentar la presència internacional i digital del sector artesà, mitjançant actuacions de promoció comercial, cultural, formativa i divulgativa. El centre d’Artesania Catalunya és l’espai que acull la Botiga Empremtes de Catalunya i presenta una programació d’exposicions amb la finalitat de fer arribar a la societat la qualitat i excel·lència de l’artesania catalana, i la seva presència i rellevància en la nostra vida quotidiana. Disposa, a més d’una sala d’actes i una biblioteca amb prop d’un miler de documents.
A-FAD
Som l’Associació d’Artistes i Artesans del FAD. A l’A-FAD reivindiquem l’art i l’artesania com a cruïlla, com a debat: artistes i artesans que junts s’interroguen i junts proposen. Ens atribuïm la responsabilitat d’increpar i dinamitzar la relació entre la mà i la ment. Des de l’A-FAD creiem que la matèria és substancial per entendre la nostra posició en el món com a dissenyadors, artistes, artesans i usuaris. Si l’any 1903 un grup d’artesans, arquitectes i artistes va fundar el FAD, setanta anys més tard un nucli d’artistes i artesans «va reivindicar» la seva especificitat dins d’un FAD que, des d’aleshores, fa una aposta pionera i valenta pel disseny i la indústria. Avui a l’A-FAD continuem amb entusiasme la feina de suport a la comunitat artística i artesana des d’una perspectiva transversal en la qual l’art, l’artesania i la joieria contemporània comparteixen espai i diàleg. El nostre deure també és atendre les noves artesanies que sorgeixen com a resposta a nous models de creació i dinamitzar el coneixement que neix a partir dels materials i les seves propietats.
FAAOC
La Federació d’Associacions d’Artesans d’Ofici de Catalunya (FAAOC) és un organisme que té com a objectiu unir els esforços de les diferents associacions d’artesans d’ofici existents per treballar com a dinamitzador, prestigiar-lo com a sector i esdevenir un interlocutor amb l’administració. Actualment la FAAOC està integrada per associacions territorials i sectorials que representen a un miler d’artesans. La FAAOC exerceix com a agent per prestigiar l’artesania d’excel·lència i treballar perquè la valoració social dels oficis sigui ascendent. L’entitat treballa per cobrir algunes de les mancances formatives del sector que han de garantir, la continuïtat de cada ofici i el relleu generacional. La federació ha treballat per incentivar la comercialització mitjançant plans d’actuació que facilitin la presència de l’artesania d’ofici, tant en els mercats nacionals com internacionals.
PAAC
La Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya treballa per la cohesió social i professional d’aquest col·lectiu, fins i tot al llarg de la seva formació. Des de la PAAC volem vetllar per una professionalització justa, crear i impulsar un observatori de bones pràctiques, donar als nostres socis i sòcies serveis (descomptes de proveïdors, entrada gratuïta a museus i fires, etc.), facilitar assessorament fiscal i jurídic, i afavorir la seva professionalització amb un programa de formació continuada.
1