Empresa i Treball

EMC

INDÚSTRIA

La Generalitat crea el programa ProACCIÓ 4.0 per impulsar la transformació digital de 1.000 pimes catalanes

query_builder   25 novembre 2019 13:29

event_note Nota de premsa

INDÚSTRIA

La Generalitat crea el programa ProACCIÓ 4.0 per impulsar la transformació digital de 1.000 pimes catalanes

emc
  • Aquest nou programa del Departament d’Empresa i Coneixement té per objectiu accelerar la transformació del teixit empresarial català cap a la indústria 4.0 actuant com la finestreta única a Catalunya en aquest àmbit.

 

  • La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha assegurat que “sense les petites i mitjanes empreses aquesta revolució no serà possible, perquè aquest país necessita empreses que aprofitin i se sumin a aquesta onada de canvis”.

 

  • La iniciativa contempla ajuts econòmics directes de fins a 14.000 euros per empresa i una línia de préstecs per finançar inversions, així com eines de suport perquè les empreses elaborin plans d’actuacions concrets i incorporin tecnologies vinculades a la indústria 4.0.

 

  • Aquest dilluns s’ha presentat a Barcelona el programa, que compta amb la col·laboració del Consell General de Cambres de Catalunya, Foment del Treball, PIMEC i Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya.

 

El Departament d’Empresa i Coneixement ha anunciat la creació del nou programa ProACCIÓ 4.0 amb l’objectiu d’impulsar la transformació de les pimes catalanes cap a la indústria 4.0. Ho ha donat a conèixer aquest dilluns al matí la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, que ha explicat que “es vol accelerar la digitalització del teixit productiu català fomentant la incorporació de les tecnologies de l’àmbit de la indústria 4.0 com la realitat augmentada i virtual, la impressió 3D, el big data, la intel·ligència artificial, el 5G, la Internet de les Coses (IoT), el blockchain o la robòtica col·laborativa”.

Per la titular d’Empresa i Coneixement, “el Govern ha detectat que els canvis globals” que està provocant la transformació cap a la indústria 4.0 “són cada vegada més ràpids” i que “la integració de les tecnologies d’aquest àmbit determinen la competitivitat de l’empresa i dels territoris”. En aquesta línia, Chacón ha subratllat que “les empreses són conscients de la importància de la digitalització, però cal integrar-la en la seva estratègia”. Segons Chacón, “sense les petites i mitjanes empreses aquesta revolució no serà possible, perquè aquest país necessita empreses que aprofitin i se sumin a aquesta onada de canvis”.

La consellera ho ha donat a conèixer en el marc d’una jornada a ACCIÓ per presentar el nou programa a l’empresa catalana. A la sessió hi han participat el president del Consell General de Cambres de Catalunya, Joan Canadell, el president de PIMEC, Josep González, la vicepresidenta de Foment del Treball, Mar Alarcón, i el degà del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, Josep Canós.

Durant aquest acte, la consellera Chacón ha destacat que “la transformació tecnològica afecta la competitivitat de les empreses, però també del territori i per això entenem el programa ProACCIÓ 4.0 com un programa de país que compartim amb les entitats que són avui aquí”. “Els reptes són enormes i per això presentem avui aquest programa de la mà de la col·laboració público-privada”, ha destacat.


Accelerar la transformació del teixit productiu

Aquest programa -articulat per la Direcció General d’Indústria a través d’ACCIÓ- actuarà com la finestreta única a Catalunya per sensibilitzar, acompanyar i assessorar les empreses catalanes en l’àmbit de la indústria 4.0. En total, es preveu que en els propers tres anys 1.000 empreses catalanes utilitzin els serveis i programes d’aquesta nova iniciativa, derivada del Pacte Nacional per a la Indústria, tot i que va més enllà del seu mandat.

El programa compta amb la col·laboració del Consell General de Cambres de Catalunya, Foment del Treball,  PIMEC i Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya. Té com a destinataris des de les pimes que encara no s’han plantejat començar el procés de transformació tecnològica fins les que ja estan duent a terme inversions en aquest camp. Així, el programa ProACCIÓ 4.0 posa a disposició del teixit productiu català un conjunt de serveis, línies d’ajut, finançament i actuacions d’àmbit local i internacional i de connexió amb l’ecosistema. L’objectiu és sensibilitzar l’empresa, facilitar-li l’elaboració d’una diagnosi, la preparació d’un pla d’actuacions i la implantació dels processos de transformació tecnològica.

Es tracta d’un programa viu al qual s’incorporaran noves iniciatives els propers mesos, però que ja compta amb les següents actuacions destacades:

  • Sensibilització arreu de Catalunya: per donar a conèixer a les pimes catalanes la necessitat de començar els processos de transformació tecnològica, s’han organitzat accions de difusió i jornades arreu del país orientades a donar a conèixer al teixit productiu l’impacte i beneficis de la indústria 4.0.
  • Elaboració d’una diagnosi i pla actuacions: mitjançant una metodologia pròpia d’ACCIÓ, l’empresa podrà activar un procés de reflexió enfocat cap a la seva transformació tecnològica posant èmfasi en el canvi estratègic, organitzatiu i en el model de negoci derivat de les oportunitats que ofereixen les noves tecnologies de la indústria 4.0. L’objectiu és que les pimes que hi participin acabin el programa amb una diagnosi personalitzada i amb un pla d’actuacions. Aquesta diagnosi, necessària per accedir a les línies d’ajut, també es podrà elaborar amb el suport d’un assessor extern acreditat o a través d’agents TECNIO, una opció subvencionada en el marc del programa.
  • Ajuts econòmics directes per implantar el pla d’actuacions: les empreses que ja disposin d’una diagnosi podran accedir a ajuts de fins a 14.000 euros a través de la línia d’ajuts Cupons d’Indústria 4.0 -que compta amb un pressupost anual de 2 milions d’euros- per contractar serveis de consultoria per integrar les tecnologies vinculades a la indústria 4.0 en l’àmbit productiu, de processos o organitzatius de l’empresa, a través de proves de concepte o projectes concrets.
  • Línia de préstecs: el Departament d’Empresa i Coneixement, conjuntament amb l’ICF, posa a disposició del teixit productiu català una línia de préstecs de 150 milions d’euros amb bonificació d’interessos per promoure el finançament d’inversions amb impacte sobre la digitalització de la indústria.
  • Suport integral: de manera global, el programa activarà un front office a disposició de les empreses catalanes per resoldre les seves consultes de manera personalitzada en funció del seu punt de partida i les seves necessitats específiques. Les assessorarà sobre quins són els passos més adequats per iniciar o ampliar el seu procés de digitalització, sobre mecanismes de finançament, programes europeus i les posarà en contacte amb proveïdors de tecnologia.

De fet, el programa ProACCIÓ 4.0 agrupa totes les iniciatives d’ACCIÓ en l’àmbit de la indústria 4.0, com pot ser l’organització de missions internacionals (per exemple a la més important del món d’aquest sector, la Hannover Messe que se celebra a Alemanya l’abril de l’any vinent), jornades de marketplace per posar en contacte oferta i demanda (el proper se celebra a ACCIÓ el mes de desembre) o un curs d’indústria 4.0 per capacitar les empreses sobre com abordar la transformació tecnològica (el mes de maig del 2020 començarà la cinquena edició). Les empreses interessades poden accedir tota la informació del programa ProACCIÓ 4.0 en aquest enllaç: https://www.accio.gencat.cat/proaccio40

 

 

 

 

          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia