• L’Institut Català de Finances i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya obren aquesta nova línia de finançament, que estarà dotada amb 100 milions d’euros, 15 dels quals ja estan aprovats per al 2019 i els 85 restants està previst que s’aprovin el 2020
  • Es preveu que amb aquestes actuacions es podran finançar les obres com a mínim de 10.000 habitatges a tot Catalunya

El Govern ha acordat avui impulsar, a través de l’Institut Català de Finances (ICF), el finançament amb condicions preferents de les obres de rehabilitació que facin les comunitats de propietaris. L’ICF i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya obren aquesta nova línia dotada amb 100 milions d’euros, 15 dels quals ja estan aprovats per al 2019 i els 85 restants està previst que s’aprovin el 2020.

La dificultat per accedir al finançament per part de les comunitats de propietaris ha estat un entrebanc constant ja que, a data d’avui, les subvencions existents només permetien cobrir entre un 30% i un 40% de la despesa un cop realitzades les obres. Aquest acord suposa un canvi important en l’accés al finançament per part de les comunitats i omple un buit llargament reivindicat per tot el sector. Així mateix, obre una via perquè el sector financer privat explori l’oportunitat d’oferir línies de crèdits a les comunitats de propietaris, com a entitat jurídica, ja que fins ara només es donava crèdit als particulars.

El Govern aposta pel finançament en rehabilitació

La voluntat del Govern és afavorir les obres de rehabilitació a les comunitats de propietaris perquè puguin fer no només allò que és imprescindible, sinó un salt qualitatiu afrontant actuacions més ambicioses que permetin anticipar-se a posteriors rehabilitacions més costoses.

Aquesta línia de finançament suposa, a més, un estímul perquè les comunitats de propietaris puguin realitzar les obres de rehabilitació que estan obligades a fer en compliment de la Inspecció Tècnica de l’Edifici (ITE) i mantenir el parc d’habitatges en condicions òptimes. L’import mínim de finançament és de 30.000 euros per comunitat i amb un màxim de 20.000 euros per habitatge.

La ITE, regulada a Catalunya des de l’any 2010,  permet conèixer en quin estat es troba un edifici d’habitatges per tal d’impulsar-ne el manteniment, la rehabilitació i la millora (accessibilitat, sostenibilitat i funcionalitat). Els edificis de més de 45 anys d’antiguitat són els que estan obligats a passar-la per garantir la seguretat i perdurabilitat dels habitatges. L’any 2018 ja havien  aprovat la ITE el 44% del parc que ha de passar aquesta inspecció obligatòriament. Aquest 2019 es preveu superar el 50%.