• De caràcter assessor, neix amb l’objectiu d’elaborar un relat unificat del còmic i la il·lustració a Catalunya
  • Treballarà en una política d’adquisicions de material del còmic i la il·lustració per a les col·leccions nacionals
Reunió de la Comissió del Còmic i la Il·lustració

Aquesta setmana s’ha constituït la Comissió del Còmic i la Il·lustració, que neix amb l’objectiu d’elaborar un relat unificat referent al còmic i la il·lustració a Catalunya. Aquesta comissió, de caràcter assessor, vol generar un discurs cronològic, geogràfic i temàtic que defineixi el còmic i la il·lustració, així com buscar i definir les diferents escoles, àmbits i vessants que han sorgit fins avui.

Amb la creació de la Col·lecció Nacional del Còmic i la Il·lustració, el Departament de Cultura vol preservar el patrimoni cultural català representatiu d’aquesta disciplina artística i fer-lo arribar a la ciutadania a través de programes de difusió. Alhora, vol posar-lo a disposició del conjunt de museus i centres de custòdia patrimonial, a través de dipòsits i préstecs, per tal de donar-lo a conèixer, contribuir a la dinamització de l’oferta expositiva i generar coneixement en la nostra societat.

Catalunya ha tingut un paper cabdal dins la indústria del còmic al llarg de tot el segle XX, amb publicacions força conegudes com Patufet o TBO i editorials com Bruguera, acompanyades d'un gran nombre d'autors i de petits editors. La seva importància artística i històrica és, per tant, cada cop més reconeguda per les institucions no especialitzades, com els arxius, les biblioteques, els museus i altres centres de custòdia patrimonial, que inclouen aquest llenguatge amb tota normalitat a les seves col·leccions.

De fet, un dels punts clau de la Comissió assessora és que treballarà en l’elaboració d’una política d’adquisicions que caldrà tenir present per poder completar les col·leccions nacionals de Catalunya. Aquestes adquisicions hauran de fonamentar-se en la legislació vigent i hauran de fixar-se en les tendències nacionals i internacionals. Prèviament, la comissió realitzarà l’inventari del material que ja es té amb l’objectiu de detectar les mancances que puguin haver-hi.

La nova comissió està presidida per la directora general del Patrimoni Cultural, Elsa Ibar, i en formen part altres representants del Departament de Cultura, entre els quals la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra; el director del Museu Nacional d’Art de Catalunya, Pepe Serra; el director del Museu d’Art de Cerdanyola i vocal de la Comissió Executiva de la Junta de Museus, Txema Romero, així com la cap del servei de Museus i Protecció de Béns Mobles, Magda Gassó.

La part dels experts de la Comissió la formen l’artista, comissari d’exposicions, fotògraf, crític d’art i col·laborador habitual de La Vanguardia, Juan Bufill; el crític i expert en còmic, comissari habitual al Saló del Còmic, Antoni Guiral; el dibuixant, guionista de còmic, humorista gràfic, director de publicacions i també divulgador, Alfons López; la historiadora de l’art, membre del col·lectiu Cazadores de Hermes de Barcelona i responsable tant de La Barcelona d'Hermes (Albertí, 2016) com de l’Anecdotari de Barcelona (Comanegra, 2016), Roser Messa; el professor de periodisme cultural a la facultat de Comunicació Blanquerna de la URL, Joaquim Noguero; el president de l’Associació Professional d'Il·lustradors de Catalunya, Xavi Ramiro; el doctor i catedràtic en filologia catalana de la UdG i llicenciat en dret i en ciències de la informació, Albert Rossich; el periodista i cap de cultura d’El Punt Avui, Jaume Vidal, i la il·lustradora de còmic, especialitzada en còmic femení, Marika Vila.